15 dec 2015 16:53

16 dec 2015 12:43

Skövdebo fast i skattegranskning

SKÖVDE: Skattesmäll för chaufför efter åkerigranskning

En åkerianställd från Skövde har enligt ett beslut hos Skatteverket blivit upptaxerad med drygt 300 000 kronor, samt ett skattetillägg på 40 procent. Mannen har fått sin lön via ett danskt lönebolag.

Flera åkerier i Sverige har uppmärksammats i en skattehärva där man betalat ut löner till chaufförerna via ett danskt bolag.

Sedan ett antal år har Skatteverket granskat svenska åkerier som flyttat över sina löneutbetalningar till det danskregistrerade bolaget PSL. Enligt tidningen Transportarbetaren har det danska bolaget varit ett fejkat bemanningsföretag, enbart med syfte att betala ut lön till de åkerianställda.

Skatteverket anser att bolaget i Danmark enbart agerat som mellanhand för att undkomma arbetsgivaravgifter och skatt.

För ett antal åkerier har granskningen lett till att en del bolag har fått skulder till staten på många miljoner i uteblivna arbetsgivaravgifter.

Omprövningsbeslut

Det beslut Skövdebon nu har fått av Skatteverket innebär att han ska betala 323 068 kronor, samt ett skattetillägg med 40 procent på den delen av beloppet som är inkomstskatt.

Mannen som är skriven i Skövde bor numera i Thailand, men har under tiden han fått lön genom det danska bolaget varit i Sverige tillräckligt länge för att bli beskattad här. Skatteverket har genom att begära ut kontoutdrag från Sparbanken Öresund kunnat visa på både stora lönesummor, och att mannen använt sitt kontokort för betalning på flera orter i Sverige under större delen av året. Sammantaget gör det att mannen blir skattskyldig i Sverige, även om han bosatt utomlands.

Chauffören har tidigare sänt in en deklaration till myndigheten men har vare sig fyllt i den eller skrivit under. I samma brev anför också mannen att han på grund av dålig behandling inte vill betala skatt i Sverige.

Flera åkerier i Sverige har uppmärksammats i en skattehärva där man betalat ut löner till chaufförerna via ett danskt bolag.

Sedan ett antal år har Skatteverket granskat svenska åkerier som flyttat över sina löneutbetalningar till det danskregistrerade bolaget PSL. Enligt tidningen Transportarbetaren har det danska bolaget varit ett fejkat bemanningsföretag, enbart med syfte att betala ut lön till de åkerianställda.

Skatteverket anser att bolaget i Danmark enbart agerat som mellanhand för att undkomma arbetsgivaravgifter och skatt.

För ett antal åkerier har granskningen lett till att en del bolag har fått skulder till staten på många miljoner i uteblivna arbetsgivaravgifter.

Omprövningsbeslut

Det beslut Skövdebon nu har fått av Skatteverket innebär att han ska betala 323 068 kronor, samt ett skattetillägg med 40 procent på den delen av beloppet som är inkomstskatt.

Mannen som är skriven i Skövde bor numera i Thailand, men har under tiden han fått lön genom det danska bolaget varit i Sverige tillräckligt länge för att bli beskattad här. Skatteverket har genom att begära ut kontoutdrag från Sparbanken Öresund kunnat visa på både stora lönesummor, och att mannen använt sitt kontokort för betalning på flera orter i Sverige under större delen av året. Sammantaget gör det att mannen blir skattskyldig i Sverige, även om han bosatt utomlands.

Chauffören har tidigare sänt in en deklaration till myndigheten men har vare sig fyllt i den eller skrivit under. I samma brev anför också mannen att han på grund av dålig behandling inte vill betala skatt i Sverige.