18 dec 2015 11:12

18 dec 2015 14:15

Döms till fängelse för djurplågeri

SKÖVDE: Dödade ett stort antal katter

(UPPDATERAD) Den Skövdebo som plågade ihjäl ett stort antal katter döms till fängelse. Men tingsrätten konstaterar att han har ett klart övervakningsbehov och säger därför att fängelsestraffet ska kombineras med skyddstillsyn där vård och behandling ingår.

På fredagen kom domen från Skaraborgs tingsrätt – Skövdebon döms för 22 fall av djurplågeri och stöld. Domstolen konstaterar att Skövdebon utsatt katterna för lidande som inte varit kortvarigt och dömer honom till fängelse i tre månader. Men man anser också att mannen har ett klart övervakningsbehov. I påföljden läggs därför till skyddstillsyn som gäller i tre år, denna ska kombineras med vård och behandling.

Högt straffvärde

Kammaråklagare Jennifer Hasselroth hade yrkat på två års fängelse och domstolen säger också i domen att det samlade straffvärdet på de 22 djurplågerifallen är fängelse i 1,5 år. Men eftersom tingsrätten tar hänsyn till bland annat mannens bakgrund bestäms fängelsestraffet till tre månader.

Fallet med Skövdebon som köpte ett stort antal katter som han sedan plågade ihjäl i sin lägenhet i Skövde har fått mycket stor uppmärksamhet. Oerhört många har upprörts över det brutala våld som mannen har utsatt katterna för och inledningsvis var det många kattägare i det aktuella bostadsområdet som trodde att det var en person som gick runt och tog livet av katter utomhus eftersom döda katter hittades på flera platser.

Kraftigt våld

Efter att ärendet först lagts ner, återupptog sedan Skövdepolisen utredningen. I en sopsäck där en död katt hittats fanns nämligen också en tidning med namn och adressuppgift. Det visade sig snart vara Skövdebon som hade dödat de sex katter som hittats utomhus i området. Men det skulle framkomma att betydligt fler katter hade plågats ihjäl av Skövdebon. Under utredningen kom polisen fram till att det rörde sig om över 20 katter som hade mist livet hos mannen – han hade kastat dem i väggen, sparkat på dem eller dränkt dem, vissa hade han vridit nacken av.

Mannen åtalades misstänkt för 24 fall av djurplågeri, 23 av katterna hade dött av mannens brutala våld, men en svårt misshandlad katt som han hade slängt ut på balkongen försvann och därför vet man inte om det katten dött. Han åtalades också för att ha stulit en av katterna.

Jennifer Hasselroth säger till SLA att hon ännu inte har detaljläst domen.

– Men i nuläget lutar det inte åt ett överklagande.

Hasselroth ämnar också att se till att domen kommer till länsstyrelsen, det är den myndigheten som beslutar om djurförbud.

På fredagen kom domen från Skaraborgs tingsrätt – Skövdebon döms för 22 fall av djurplågeri och stöld. Domstolen konstaterar att Skövdebon utsatt katterna för lidande som inte varit kortvarigt och dömer honom till fängelse i tre månader. Men man anser också att mannen har ett klart övervakningsbehov. I påföljden läggs därför till skyddstillsyn som gäller i tre år, denna ska kombineras med vård och behandling.

Högt straffvärde

Kammaråklagare Jennifer Hasselroth hade yrkat på två års fängelse och domstolen säger också i domen att det samlade straffvärdet på de 22 djurplågerifallen är fängelse i 1,5 år. Men eftersom tingsrätten tar hänsyn till bland annat mannens bakgrund bestäms fängelsestraffet till tre månader.

Fallet med Skövdebon som köpte ett stort antal katter som han sedan plågade ihjäl i sin lägenhet i Skövde har fått mycket stor uppmärksamhet. Oerhört många har upprörts över det brutala våld som mannen har utsatt katterna för och inledningsvis var det många kattägare i det aktuella bostadsområdet som trodde att det var en person som gick runt och tog livet av katter utomhus eftersom döda katter hittades på flera platser.

Kraftigt våld

Efter att ärendet först lagts ner, återupptog sedan Skövdepolisen utredningen. I en sopsäck där en död katt hittats fanns nämligen också en tidning med namn och adressuppgift. Det visade sig snart vara Skövdebon som hade dödat de sex katter som hittats utomhus i området. Men det skulle framkomma att betydligt fler katter hade plågats ihjäl av Skövdebon. Under utredningen kom polisen fram till att det rörde sig om över 20 katter som hade mist livet hos mannen – han hade kastat dem i väggen, sparkat på dem eller dränkt dem, vissa hade han vridit nacken av.

Mannen åtalades misstänkt för 24 fall av djurplågeri, 23 av katterna hade dött av mannens brutala våld, men en svårt misshandlad katt som han hade slängt ut på balkongen försvann och därför vet man inte om det katten dött. Han åtalades också för att ha stulit en av katterna.

Jennifer Hasselroth säger till SLA att hon ännu inte har detaljläst domen.

– Men i nuläget lutar det inte åt ett överklagande.

Hasselroth ämnar också att se till att domen kommer till länsstyrelsen, det är den myndigheten som beslutar om djurförbud.