19 dec 2015 06:00

19 dec 2015 06:00

Stressande julstämning

SKÖVDE: Fullt upp på postkontoret

Förra året skickades det 24,3 miljoner julkort i Sverige. Tusentals av dem passerade postkontoret på Vipans gränd.
– Jag har slutat skicka julkort sedan jag började på posten, säger brevbäraren Katarina Larsson.

Hon ser fram emot julruschen på postkontoret med viss bävan. Efter att ha jobbat där sedan 2001 vet hon hur mycket det är att göra precis innan jul. Antalet julkort har ändå minskat kraftigt, på 90-talet var siffran mer än dubbelt så hög.

16 december

I onsdags var det sista dagen det gick att posta försändelser med julfrimärken, vid fyra tiden på eftermiddagen hade 93 000 julkort hanterats på det stora postkontoret i Skövde. De som ska delas ut i kommunen får stanna i staden, resten skickas vidare till Nässjö.

Produktionschefen Royne Eriksson tror att det blir som mest att göra i början av nästa vecka och har fått ta in extrapersonal för att hinna få ut alla korten i tid.

– Det är många som har börjat den vägen och blir kvar här sedan, säger Royne Eriksson.

Ulrika Bergman står och sorterar julhälsningar. Hennes arbetsuppgifter har tidigare varit olika former av lokalvård på postkontoret. Hon har sett hur mycket brevbärarna har att göra och bestämde sig för att söka jobb på den tillfälliga julkortsavdelningen.

– Jag tycker det är jättekul. Hoppas jag gör ett gott intryck och får jobba mer här, säger Ulrika Bergman.

Fler paket

Internethandeln blir allt populärare, hittills i år har den ökat med 35 procent när det gäller julklappsinköp på Internet, enligt uppgifter från Postnord. Kontoret på Vipans gränd tar bara emot brev och paket under två kilo, resten sorteras i Hasslum. Royne Eriksson arbetade där i sju år, innan han för två månader sedan bytte till postkontoret på Västermalm, han berättar att det är helt andra volymer där.

– Där ser man att man handlar mer på nätet, säger Royne Eriksson.

Över lag tycker han att avsändarna är bra på att skriva rätt adresser och sätta på frimärke. Det som oftast blir fel är postnumren, många kan inte de två sista siffrorna och skriver i stället 00. Det är dock inte det största hotet mot julkortsutdelningen.

– Det som kan strula till det är snön, säger Royne Eriksson.

Hon ser fram emot julruschen på postkontoret med viss bävan. Efter att ha jobbat där sedan 2001 vet hon hur mycket det är att göra precis innan jul. Antalet julkort har ändå minskat kraftigt, på 90-talet var siffran mer än dubbelt så hög.

16 december

I onsdags var det sista dagen det gick att posta försändelser med julfrimärken, vid fyra tiden på eftermiddagen hade 93 000 julkort hanterats på det stora postkontoret i Skövde. De som ska delas ut i kommunen får stanna i staden, resten skickas vidare till Nässjö.

Produktionschefen Royne Eriksson tror att det blir som mest att göra i början av nästa vecka och har fått ta in extrapersonal för att hinna få ut alla korten i tid.

– Det är många som har börjat den vägen och blir kvar här sedan, säger Royne Eriksson.

Ulrika Bergman står och sorterar julhälsningar. Hennes arbetsuppgifter har tidigare varit olika former av lokalvård på postkontoret. Hon har sett hur mycket brevbärarna har att göra och bestämde sig för att söka jobb på den tillfälliga julkortsavdelningen.

– Jag tycker det är jättekul. Hoppas jag gör ett gott intryck och får jobba mer här, säger Ulrika Bergman.

Fler paket

Internethandeln blir allt populärare, hittills i år har den ökat med 35 procent när det gäller julklappsinköp på Internet, enligt uppgifter från Postnord. Kontoret på Vipans gränd tar bara emot brev och paket under två kilo, resten sorteras i Hasslum. Royne Eriksson arbetade där i sju år, innan han för två månader sedan bytte till postkontoret på Västermalm, han berättar att det är helt andra volymer där.

– Där ser man att man handlar mer på nätet, säger Royne Eriksson.

Över lag tycker han att avsändarna är bra på att skriva rätt adresser och sätta på frimärke. Det som oftast blir fel är postnumren, många kan inte de två sista siffrorna och skriver i stället 00. Det är dock inte det största hotet mot julkortsutdelningen.

– Det som kan strula till det är snön, säger Royne Eriksson.