21 dec 2015 14:52

21 dec 2015 14:52

Ny webbsida för alla plattformar

SKÖVDE: Viktig tillgänglighetsfråga

Surfplatta, mobil eller dator spelar ingen roll. Skövde stadsbiblioteks webbsida ska nu fungera lika bra för alla plattformar.
– Många är digitala i dag och då får vi hänga på, säger IT-bibliotekarien Johan Fransson.

Skövde stadsbibliotek har en ny webbsida sedan i dag måndag. Den är responsiv vilket innebär att sidan anpassar sig efter skärmstorleken.

– Förhoppningsvis ska den fungera lika bra på både surfplattor och mobiler som datorer, säger Johan Fransson, It-bibliotekarie som jobbat med sidan under hösten.

Han berättar att ungefär 50 procent av webbsidans besökare surfar på mobila enheter. När det gäller statistiken för e-böcker så är det väldigt många som använder surfplattor.

– Många tycker att den stora fördelen med e-böcker är att man kan förstora texten. Den gamla sidan var en flaskhals, även om man kan förstora på många läsplattor så var det meckigt. Nu är tanken att det ska fungera för alla, det är en viktig tillgänglighetsfråga.

Det han jobbat mest med är att göra alla databaser, som man har tillgång till via webbsidan, betydligt mer tillgängliga för allmänheten. Där finns till exempel Pressreader med tillgång till ungefär 2000 tidningar och tidskrifter från över hundra länder.

– Vi får ständigt frågor om tidningar från olika länder. Det är jättesvårt att erbjuda, vi har några, men vi får dem ju några dagar efter så det är gamla nyheter. Genom Pressreader får man tillgång till dagens upplaga, säger Johan Fransson och tillägger att man nu enkelt kan logga in på gästnätverket utan att använda lånekortsnumret.

Nytt är också att låntagare kan söka i Mediearkivet, som personalen tidigare bara haft tillgång till, i nätverket och Landguiden, med information om alla världens länder, som fungerar både i nätverket och hemma. Fler databaser, och mer information om dem, finns på webbsidan.

Skövde stadsbibliotek har en ny webbsida sedan i dag måndag. Den är responsiv vilket innebär att sidan anpassar sig efter skärmstorleken.

– Förhoppningsvis ska den fungera lika bra på både surfplattor och mobiler som datorer, säger Johan Fransson, It-bibliotekarie som jobbat med sidan under hösten.

Han berättar att ungefär 50 procent av webbsidans besökare surfar på mobila enheter. När det gäller statistiken för e-böcker så är det väldigt många som använder surfplattor.

– Många tycker att den stora fördelen med e-böcker är att man kan förstora texten. Den gamla sidan var en flaskhals, även om man kan förstora på många läsplattor så var det meckigt. Nu är tanken att det ska fungera för alla, det är en viktig tillgänglighetsfråga.

Det han jobbat mest med är att göra alla databaser, som man har tillgång till via webbsidan, betydligt mer tillgängliga för allmänheten. Där finns till exempel Pressreader med tillgång till ungefär 2000 tidningar och tidskrifter från över hundra länder.

– Vi får ständigt frågor om tidningar från olika länder. Det är jättesvårt att erbjuda, vi har några, men vi får dem ju några dagar efter så det är gamla nyheter. Genom Pressreader får man tillgång till dagens upplaga, säger Johan Fransson och tillägger att man nu enkelt kan logga in på gästnätverket utan att använda lånekortsnumret.

Nytt är också att låntagare kan söka i Mediearkivet, som personalen tidigare bara haft tillgång till, i nätverket och Landguiden, med information om alla världens länder, som fungerar både i nätverket och hemma. Fler databaser, och mer information om dem, finns på webbsidan.