22 dec 2015 11:02

22 dec 2015 11:02

Åtal i januari i bagerihärvan

NYHETER: Skövdebo pekas ut som huvudman

Den Skövdebo som misstänks för grova bedrägerier i bagerihärvan kommer att åtalas i slutet av januari. Sedan häktningen i höstas har utredningen svällt rejält med nya brottsmisstankar men enligt åklagaren blir det inte fler nu.

Ärendet har beskrivits som en bagerihärva och handlar om utredningar i olika bolag i bageri- och kafébranschen i Skåne, Halland, Östergötland och Värmland. Den 43-årige Skövdebon som pekas ut som huvudman och ytterligare en man, en 41-åring hemmahörande i västra Sverige, häktades i oktober. De två har sedan dess varit häktade och under utredningens gång har ärendet också svällt rejält och nya misstankar har riktats mot dem.

Inledningsvis misstänktes Skövdebon för sju fall av grovt bedrägeri, tre fall av grovt bokföringsbrott, ett par fall av försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott av normalgraden. I november tillkom fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av skattebrott. Och i förra veckan tillkom ytterligare ett fall av grovt bedrägeri. Vid omhäktningsförhandlingen på måndagen i Göteborgs tingsrätt beslutade domstolen att de två ska vara fortsatt häktade till den 15 januari.

Men troligen kommer de att omhäktas ytterligare en gång innan åtalet kommer.

– Jag räknar med att åtala dem i slutet av den månaden, säger Carin Kilhamn kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– Det som återstår av förundersökningen är att gå igenom allt det material som finns i ärendet, efter nya uppgifter kommit in under utredningen har vi ännu inte hunnit att analysera alt material.

Åklagaren räknar dock med att man kommit till vägs ände nu.

– Jag tror inte att det ska bli fler misstankar mot de misstänkta.

SLA har i flera artiklar tidigare berättat om Skövdebon som redan 2009 dömdes till fängelse i 4,5 år för grova ekonomiska brott i en omfattande ekobrottshärva i Skövde. I dagarna fick han delar av den domen som gäller skattebrott och grovt skattebrott undanröjd av hovrätten på grund av dubbel­bestraffning.

Ärendet har beskrivits som en bagerihärva och handlar om utredningar i olika bolag i bageri- och kafébranschen i Skåne, Halland, Östergötland och Värmland. Den 43-årige Skövdebon som pekas ut som huvudman och ytterligare en man, en 41-åring hemmahörande i västra Sverige, häktades i oktober. De två har sedan dess varit häktade och under utredningens gång har ärendet också svällt rejält och nya misstankar har riktats mot dem.

Inledningsvis misstänktes Skövdebon för sju fall av grovt bedrägeri, tre fall av grovt bokföringsbrott, ett par fall av försvårande av skattekontroll och bokföringsbrott av normalgraden. I november tillkom fyra fall av grovt bedrägeri och två fall av skattebrott. Och i förra veckan tillkom ytterligare ett fall av grovt bedrägeri. Vid omhäktningsförhandlingen på måndagen i Göteborgs tingsrätt beslutade domstolen att de två ska vara fortsatt häktade till den 15 januari.

Men troligen kommer de att omhäktas ytterligare en gång innan åtalet kommer.

– Jag räknar med att åtala dem i slutet av den månaden, säger Carin Kilhamn kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

– Det som återstår av förundersökningen är att gå igenom allt det material som finns i ärendet, efter nya uppgifter kommit in under utredningen har vi ännu inte hunnit att analysera alt material.

Åklagaren räknar dock med att man kommit till vägs ände nu.

– Jag tror inte att det ska bli fler misstankar mot de misstänkta.

SLA har i flera artiklar tidigare berättat om Skövdebon som redan 2009 dömdes till fängelse i 4,5 år för grova ekonomiska brott i en omfattande ekobrottshärva i Skövde. I dagarna fick han delar av den domen som gäller skattebrott och grovt skattebrott undanröjd av hovrätten på grund av dubbel­bestraffning.