31 dec 2015 06:00

31 dec 2015 06:00

Belönas för musikpärlor

UTMÄRKELSE: Årets Skövdebo 2015

Han har levt på musiken hela sitt liv och haft trumpeten som ständig följeslagare. Nu har han utsetts till Årets Skövdebo 2015. Han heter Ronny Nyman.
– Det känns fantastiskt. Jag är hedrad naturligtvis, säger han.

En nyfiken vit hund (på besök) och en glad man möter när dörren öppnas hemma hos Nymans.

– Jag har levt på musiken. Det finns en del illvilliga som säger att jag aldrig gjort ett ärligt handtag i hela mitt liv och det kan ligga något i det, säger Ronny med ett leende.

Intresset för musik väcktes tidigt.

– Jag började spela althorn jag var sex år gammal. Det var det instrument som var ledigt i gossorkestern. Sedan fick jag en trumpet av mina föräldrar och trumpeter har jag levt med sedan dess.

Han är från Blekinge, vilket dialekten fortfarande skvallrar om, och har bott i Skövde sedan 1963.

– Jag hamnade i Skövde för att jag aldrig har tyckt om vapen. I början av 60-talet var det inte rumsrent att vara vapenvägrare. Men jag fick ett tips att söka till militärmusiken och hade tänkt vara här i två år. Efter en vecka hade jag träffat en tjej.

Det var Wiveca som sedan blev hans fru. Ronny Nyman blev kvar i Skövde och det har han inget emot, han stortrivs.

1971 startade han Skövde storband.

– Jag hade gått på musikaliska akademien i Stockholm och lyssnat på Blood, sweat and tears. Jag fick för mig att jag skulle starta en sådan grupp i Skövde när jag slutade på ”ackis”. Men det blev så många som ringde så plötsligt stod jag där med ett storband.

Ett tag skötte han allt i storbandet, sedan slutade han, jobbade med andra storband, men återkom till 40-årsjubileet. Nu är han musikalisk ledare och i november gavs en julkonsert.

– Det var väldigt roligt, vi hade aldrig gjort en julkonsert tidigare. Jag tycker själv att den blev väldigt lyckad.

Just det där att göra nya saker, det är något som tilltalar Ronny Nyman. Radioprogram är ett exempel på det. Många är de som lyssnat till Nymans pärlor.

– Jag plockade fram musik som jag älskade och pratade om något med anknytning till den, ibland musikerminnen, ibland bygden runt omkring. Jag hade en tanke, det skulle vara vilsamt. Många som lyssnade hörde av sig, någon brukade diska till programmet och någon annan brukade vara på väg hem från jobbet, säger Ronny Nyman och berättar att han pratade fritt utan manus.

För han gillar att improvisera och ta vara på det som dyker upp. Oavsett om det handlar om att följa publikens reaktion eller en impuls att bestiga en alptopp i Österrike.

– Jag tog med trumpeten och spelade Summertime när jag kom upp. Då rann tårarna, jag hade alltid drömt om att göra det, säger Ronny Nyman som nu planerar inför en konsert med Skövde storband i vår.

Årets Skövdebo 2015 utsågs av Peter Henriksson, chefredaktör SLA, Christer Rapp, vd Rapp fastigheter, Marie Lindholm, kontorschef Nordea, Gunilla Ohlsson, producent Scenproduktion, och Johan Hoffman, projektledare Gothia Innovation AB. Juryns motivering lyder: En uthållig och engagerad eldsjäl som gjort en enorm kulturgärning under mer än 40 år. Han har förgyllt Skövdes kulturliv med otaliga musikaliska evenemangspärlor.

En nyfiken vit hund (på besök) och en glad man möter när dörren öppnas hemma hos Nymans.

– Jag har levt på musiken. Det finns en del illvilliga som säger att jag aldrig gjort ett ärligt handtag i hela mitt liv och det kan ligga något i det, säger Ronny med ett leende.

Intresset för musik väcktes tidigt.

– Jag började spela althorn jag var sex år gammal. Det var det instrument som var ledigt i gossorkestern. Sedan fick jag en trumpet av mina föräldrar och trumpeter har jag levt med sedan dess.

Han är från Blekinge, vilket dialekten fortfarande skvallrar om, och har bott i Skövde sedan 1963.

– Jag hamnade i Skövde för att jag aldrig har tyckt om vapen. I början av 60-talet var det inte rumsrent att vara vapenvägrare. Men jag fick ett tips att söka till militärmusiken och hade tänkt vara här i två år. Efter en vecka hade jag träffat en tjej.

Det var Wiveca som sedan blev hans fru. Ronny Nyman blev kvar i Skövde och det har han inget emot, han stortrivs.

1971 startade han Skövde storband.

– Jag hade gått på musikaliska akademien i Stockholm och lyssnat på Blood, sweat and tears. Jag fick för mig att jag skulle starta en sådan grupp i Skövde när jag slutade på ”ackis”. Men det blev så många som ringde så plötsligt stod jag där med ett storband.

Ett tag skötte han allt i storbandet, sedan slutade han, jobbade med andra storband, men återkom till 40-årsjubileet. Nu är han musikalisk ledare och i november gavs en julkonsert.

– Det var väldigt roligt, vi hade aldrig gjort en julkonsert tidigare. Jag tycker själv att den blev väldigt lyckad.

Just det där att göra nya saker, det är något som tilltalar Ronny Nyman. Radioprogram är ett exempel på det. Många är de som lyssnat till Nymans pärlor.

– Jag plockade fram musik som jag älskade och pratade om något med anknytning till den, ibland musikerminnen, ibland bygden runt omkring. Jag hade en tanke, det skulle vara vilsamt. Många som lyssnade hörde av sig, någon brukade diska till programmet och någon annan brukade vara på väg hem från jobbet, säger Ronny Nyman och berättar att han pratade fritt utan manus.

För han gillar att improvisera och ta vara på det som dyker upp. Oavsett om det handlar om att följa publikens reaktion eller en impuls att bestiga en alptopp i Österrike.

– Jag tog med trumpeten och spelade Summertime när jag kom upp. Då rann tårarna, jag hade alltid drömt om att göra det, säger Ronny Nyman som nu planerar inför en konsert med Skövde storband i vår.

Årets Skövdebo 2015 utsågs av Peter Henriksson, chefredaktör SLA, Christer Rapp, vd Rapp fastigheter, Marie Lindholm, kontorschef Nordea, Gunilla Ohlsson, producent Scenproduktion, och Johan Hoffman, projektledare Gothia Innovation AB. Juryns motivering lyder: En uthållig och engagerad eldsjäl som gjort en enorm kulturgärning under mer än 40 år. Han har förgyllt Skövdes kulturliv med otaliga musikaliska evenemangspärlor.