04 jan 2016 13:26

04 jan 2016 13:26

Lurade till sig sjukpenning – åtalas för bidragsbrott

SKÖVDE: Jobbade trots sjukanmälan

Skövdebon jobbade som vanligt, men till försäkringskassan uppgav han att han hade nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Han fick också ut sjukpenning för detta. Nu åtalas mannen misstänkt för bidragsbrott.

Skövdebon har vid fyra tillfällen under perioden hösten 2014 till januari 2015 fått sammanlagt nästan 44 000 kronor från försäkringskassan

”Oriktiga uppgifter”

Åklagaren som nu åtalar mannen misstänkt för bidragsbrott hävdar att han fått pengarna genom att uppsåtligen lämna oriktiga uppgifter till försäkringskassan eller inte anmält ändrade förhållanden som han varit skyldig

De oriktiga uppgifterna har enligt åklagaren bestått i att Skövdebon har uppgivit till försäkringskassan att han har haft nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Detta trots att han arbetat och inte varit sjuk med nedsatt arbetsförmåga på det sätt som han har anmält.

Förnekar brott

Enligt uppgifter i åtalet har mannen en egen firma och vid ett besök där från försäkringskassan ska han ha uppträtt som verksamhetens företrädare och han ska heller inte då ha haft den påstådda nedsatta arbetsförmågan.

Mannen har dock i polisförhör förnekat brott.

Artikel som bevis

Åklagaren har som bevisning bland annat anmälan från försäkringskassan, mannens egen ansökan om sjukpenning, utbetalningsbesked om att sjukpenning beviljats och en tidningsartikel om mannens verksamhet som enligt åklagaren styrker att han inte hade påstådd nedsatt arbetsförmåga.

Åklagaren ska också kalla en tjänsteman från försäkringskassan som vittne.

Skövdebon har vid fyra tillfällen under perioden hösten 2014 till januari 2015 fått sammanlagt nästan 44 000 kronor från försäkringskassan

”Oriktiga uppgifter”

Åklagaren som nu åtalar mannen misstänkt för bidragsbrott hävdar att han fått pengarna genom att uppsåtligen lämna oriktiga uppgifter till försäkringskassan eller inte anmält ändrade förhållanden som han varit skyldig

De oriktiga uppgifterna har enligt åklagaren bestått i att Skövdebon har uppgivit till försäkringskassan att han har haft nedsatt arbetsförmåga på grund av sjukdom. Detta trots att han arbetat och inte varit sjuk med nedsatt arbetsförmåga på det sätt som han har anmält.

Förnekar brott

Enligt uppgifter i åtalet har mannen en egen firma och vid ett besök där från försäkringskassan ska han ha uppträtt som verksamhetens företrädare och han ska heller inte då ha haft den påstådda nedsatta arbetsförmågan.

Mannen har dock i polisförhör förnekat brott.

Artikel som bevis

Åklagaren har som bevisning bland annat anmälan från försäkringskassan, mannens egen ansökan om sjukpenning, utbetalningsbesked om att sjukpenning beviljats och en tidningsartikel om mannens verksamhet som enligt åklagaren styrker att han inte hade påstådd nedsatt arbetsförmåga.

Åklagaren ska också kalla en tjänsteman från försäkringskassan som vittne.