07 jan 2016 06:00

07 jan 2016 09:22

Film spelas in i Skövde

FILMINSPELNING: Skövdebördig regisserar ungdomsfilm

Inspelningen av ungdomsfilmen 12 bragder pågår för fullt i Skövde. De flesta tagningarna har gjorts i Södra Ryd men under tisdagen spelade man in på flera ställen i centrala staden. Izer Aliu är regissör till filmen och är själv uppväxt i Södra Ryd.

Filmen handlar om vänskap, osäkerhet och om vad som händer när man väljer att ställa sig utanför gemenskapen. Skövdebon Gorgees Khoshaba spelar huvudrollen Fuad. Han hamnar i en konflikt med sitt gäng. För att vinna tillbaka sin plats tvingas han utföra 12 bragder som är obehagliga och svåra att utföra.

Skövdeminnen

Filmen är inte menad som en självbiografi men karaktärerna och handlingen inspireras av Izer Alius egen uppväxt. Han har tidigare vunnit pris för filmer som haft framgång i Norge. Nu är han glad över att vara tillbaka i Skövde.

– Man har massa minnen härifrån, det finns en historia vart man än går. Skövde och Södra Ryd är fullt av olika karaktärer och det har varit kul att få vara hemma igen.

Alla skådespelare i filmen är amatörer och kommer från Skövde. Maria Ekerhovd, en av producenterna till filmen, säger att Izer Aliu är van att arbeta med människor som aldrig har agerat framför kameran förut.

– Han är duktig på att få folk och känna sig bekväma framför kameran, säger hon.

Inspelningarna av filmen 12 bragder började innan jul. I tisdags spelade man in på flera ställen i Skövde, bland annat på Sankt Sigfrids kyrkogård, Hentorps pizzeria och även i Rosa huset. Där medverkade Kristina Kihlström och Robin Charjé som aktiva i Rosa Husets verksamhet.

Lizette Jonjic, som är huvudproducent, säger att inspelningarna hittills har gått väldigt bra.

– Folk här är väldigt tillmötesgående.

Filmen är en samproduktion mellan Zentropa Sweden, Mer Film AS, Film Väst och Storyline Pictures.

Filmen handlar om vänskap, osäkerhet och om vad som händer när man väljer att ställa sig utanför gemenskapen. Skövdebon Gorgees Khoshaba spelar huvudrollen Fuad. Han hamnar i en konflikt med sitt gäng. För att vinna tillbaka sin plats tvingas han utföra 12 bragder som är obehagliga och svåra att utföra.

Skövdeminnen

Filmen är inte menad som en självbiografi men karaktärerna och handlingen inspireras av Izer Alius egen uppväxt. Han har tidigare vunnit pris för filmer som haft framgång i Norge. Nu är han glad över att vara tillbaka i Skövde.

– Man har massa minnen härifrån, det finns en historia vart man än går. Skövde och Södra Ryd är fullt av olika karaktärer och det har varit kul att få vara hemma igen.

Alla skådespelare i filmen är amatörer och kommer från Skövde. Maria Ekerhovd, en av producenterna till filmen, säger att Izer Aliu är van att arbeta med människor som aldrig har agerat framför kameran förut.

– Han är duktig på att få folk och känna sig bekväma framför kameran, säger hon.

Inspelningarna av filmen 12 bragder började innan jul. I tisdags spelade man in på flera ställen i Skövde, bland annat på Sankt Sigfrids kyrkogård, Hentorps pizzeria och även i Rosa huset. Där medverkade Kristina Kihlström och Robin Charjé som aktiva i Rosa Husets verksamhet.

Lizette Jonjic, som är huvudproducent, säger att inspelningarna hittills har gått väldigt bra.

– Folk här är väldigt tillmötesgående.

Filmen är en samproduktion mellan Zentropa Sweden, Mer Film AS, Film Väst och Storyline Pictures.

  • Heidi Trang