07 jan 2016 11:36

07 jan 2016 12:06

Frun kallas till Skövde

LISA-FALLET: Hovrätten säger ja till nytt förhör

Hovrätten har nu gett klartecken till ett omförhör med den mordåtalade Nerius Bilevicius hustru. Förhöret ska ske på plats i rättssalen.
– Vittnesförhör som kan vara betydelsefullt för en part ska enligt huvudregeln ske på plats, säger hovrättsrådet Martin Andersson till SLA.

På måndag inleds mordrättegången i Lisa-fallet i hovrätten, även om förhandlingen rent praktiskt hålls i Skaraborgs tingsrätts lokaler i Skövde.

Inför förhandlingen har den i tingsrätten morddömde Nerius Bilevicius advokat Inger Rönnbäck kallat in nya vittnen. Bland annat ska ytterligare en före detta kriminalkommissarie, Pål Johansson som tidigare arbetat i Palmegrueppen, höras om hur förhören med den misstänkte gått till. Även dna-experten och biokemisten Anne Kihlgren ska höras angående den tekniska utredningen.

Inger Rönnbäck har också begärt omförhör med Bilevicius hustru. Förhöret i tingsrätten med henne blev kaosartat, bland annat bereonde på problem med tolk. Förhöret avbröts.

Nu har hovrätten gett sitt tillstånd till omför med kvinnan.

– Vi kommer att kalla henne till förhör. Huvudregeln är att vittnen ska vittna på plats i synnerhet när det är förhör med ett vittne som kan ha betydelse för en part, säger Martin Andersson, hovrättsråd och en av dem som kommer att sitta med under rättegången.

I vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms och målsägandebiträdet Tore Brandtlers yttrande om försvarets begäran om omförhör framkom att de båda anser att kvinnan ska höras på plats i rättssalen.

Nerius Bilevicius har yrkat att helt frikännas, han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att han inte ens har sett Lisa Holm. I tingsrätten dömdes han dock till livstids fängelse för mord, tingsrätten ansåg att bevisningen mot honom var övertygande.

På måndag inleds mordrättegången i Lisa-fallet i hovrätten, även om förhandlingen rent praktiskt hålls i Skaraborgs tingsrätts lokaler i Skövde.

Inför förhandlingen har den i tingsrätten morddömde Nerius Bilevicius advokat Inger Rönnbäck kallat in nya vittnen. Bland annat ska ytterligare en före detta kriminalkommissarie, Pål Johansson som tidigare arbetat i Palmegrueppen, höras om hur förhören med den misstänkte gått till. Även dna-experten och biokemisten Anne Kihlgren ska höras angående den tekniska utredningen.

Inger Rönnbäck har också begärt omförhör med Bilevicius hustru. Förhöret i tingsrätten med henne blev kaosartat, bland annat bereonde på problem med tolk. Förhöret avbröts.

Nu har hovrätten gett sitt tillstånd till omför med kvinnan.

– Vi kommer att kalla henne till förhör. Huvudregeln är att vittnen ska vittna på plats i synnerhet när det är förhör med ett vittne som kan ha betydelse för en part, säger Martin Andersson, hovrättsråd och en av dem som kommer att sitta med under rättegången.

I vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms och målsägandebiträdet Tore Brandtlers yttrande om försvarets begäran om omförhör framkom att de båda anser att kvinnan ska höras på plats i rättssalen.

Nerius Bilevicius har yrkat att helt frikännas, han har hela tiden hävdat att han är oskyldig och att han inte ens har sett Lisa Holm. I tingsrätten dömdes han dock till livstids fängelse för mord, tingsrätten ansåg att bevisningen mot honom var övertygande.