11 jan 2016 13:03

11 jan 2016 19:34

Åklagaren radade upp bevis mot mordåtalad

LISA-MORDET: Mordrättegång i hovrätten inledd

(UPPDATERAD) Vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm radade upp bevis mot den åtalade Nerijus Bilevicius på rättegångens första dag i hovrätten. Han hoppas att hovrätten ska göra samma bedömning som tingsrätten och döma 35-åringen till livstids fängelse för mord. Försvaret yrkar på ett frikännande.

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingen mot den i tingsrätten morddömde 35-årige Nerijus Bilevicius. Hovrättens ordförande Linda Hallstedt inledde med att gå igenom ärendet och tingsrättens fällande dom Hon gick också igenom begäran från Bilevicius advokat Inger Rönnbäck gällande omförhör med Bilevicius hustru. Hovrätten har gått med på ett omförhör med kravet att det ska ske på plats i domstolen.

Vågar inte komma

Men nu står det klart att kvinnan inte vågar komma till Sverige med hänvisning till att hon är sjuk och det finns en hotbild mot henne som gör henne rädd, allt enligt uppgift från Rönnbäck. Advokat Tore Brandtler, som företräder familjen Holm, anser att om kvinnan ska vittna ska hon vara på plats i rättsalen.

”Annat skäl”

– Det egentliga skälet till att hon inte vill komma är något helt annat än en hotbild – de uppgifter hon lämnat i polisförhör tidigare är knappast till hennes mans fördel.

Lars-Göran Wennerholm var inne på samma linje.

– Vi känner inte till att det finns någon hotbild mot henne. Jag anser att det är olämpligt med telefon- eller videoförhör eftersom hennes vittnesmål är så kallad tilltrosbevisning.

Besked från hovrätten kommer senare under rättegången. Men sjukdomsskäl duger knappast, var det besked som ordföranden lämnade på måndagen.

Avgörande bevis

Wennerholm gick i sin sakframställan igenom all den bevisning som han presenterade i tingsrätten och radade upp de bevis som han anser tydligt visar att det är just Bilevicius som har mördat Lisa Holm. Det handlar om vittnesuppgifter som ska bevisa att hans bil stod utanför ladan vid tidpunkten för brottet och att han sågs köra bilen något senare på väg mot gården Martorp där Lisa fem dagar senare hittades död. Det handlar också om teknisk bevisning i form av dna- och blodspår från honom på Lisas tillhörigheter, blodspår från honom i det utrymme där Lisa mördades och att han passar in i den gärningsmannaprofil som tagits fram.

Kritiserade polisen

Inger Rönnbäck fokuserade i sin sakframställan på att kritisera polisutredningen.

– Det räcker inte att det är en diger och tjock utredning med innehållsförteckning, den är inte särskilt bra.

Hon hävdar att Lisas örhängen och handske som hittades i ladan där hon mördades placerades där av okända senare, hon anser att polisen bara har fokuserat på Bilevicius, hans bror och hustru och inte intresserat sig för andra möjliga gärningsmän.

– Det bor udda personer lite här och där, det finns ödehus som inte undersökts, det passerar mycket folk i Blomberg och många boende i trakten har drabbats av inbrott. Polisen borde varit mer öppen för att hitta tänkbara personer som ville göra Lisa något illa.

Rättegången kommer att pågå i minst sex dagar. Förhandlingen hålls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. På tisdagen väntar syn i Blomberg.

På måndagen inleddes hovrättsförhandlingen mot den i tingsrätten morddömde 35-årige Nerijus Bilevicius. Hovrättens ordförande Linda Hallstedt inledde med att gå igenom ärendet och tingsrättens fällande dom Hon gick också igenom begäran från Bilevicius advokat Inger Rönnbäck gällande omförhör med Bilevicius hustru. Hovrätten har gått med på ett omförhör med kravet att det ska ske på plats i domstolen.

Vågar inte komma

Men nu står det klart att kvinnan inte vågar komma till Sverige med hänvisning till att hon är sjuk och det finns en hotbild mot henne som gör henne rädd, allt enligt uppgift från Rönnbäck. Advokat Tore Brandtler, som företräder familjen Holm, anser att om kvinnan ska vittna ska hon vara på plats i rättsalen.

”Annat skäl”

– Det egentliga skälet till att hon inte vill komma är något helt annat än en hotbild – de uppgifter hon lämnat i polisförhör tidigare är knappast till hennes mans fördel.

Lars-Göran Wennerholm var inne på samma linje.

– Vi känner inte till att det finns någon hotbild mot henne. Jag anser att det är olämpligt med telefon- eller videoförhör eftersom hennes vittnesmål är så kallad tilltrosbevisning.

Besked från hovrätten kommer senare under rättegången. Men sjukdomsskäl duger knappast, var det besked som ordföranden lämnade på måndagen.

Avgörande bevis

Wennerholm gick i sin sakframställan igenom all den bevisning som han presenterade i tingsrätten och radade upp de bevis som han anser tydligt visar att det är just Bilevicius som har mördat Lisa Holm. Det handlar om vittnesuppgifter som ska bevisa att hans bil stod utanför ladan vid tidpunkten för brottet och att han sågs köra bilen något senare på väg mot gården Martorp där Lisa fem dagar senare hittades död. Det handlar också om teknisk bevisning i form av dna- och blodspår från honom på Lisas tillhörigheter, blodspår från honom i det utrymme där Lisa mördades och att han passar in i den gärningsmannaprofil som tagits fram.

Kritiserade polisen

Inger Rönnbäck fokuserade i sin sakframställan på att kritisera polisutredningen.

– Det räcker inte att det är en diger och tjock utredning med innehållsförteckning, den är inte särskilt bra.

Hon hävdar att Lisas örhängen och handske som hittades i ladan där hon mördades placerades där av okända senare, hon anser att polisen bara har fokuserat på Bilevicius, hans bror och hustru och inte intresserat sig för andra möjliga gärningsmän.

– Det bor udda personer lite här och där, det finns ödehus som inte undersökts, det passerar mycket folk i Blomberg och många boende i trakten har drabbats av inbrott. Polisen borde varit mer öppen för att hitta tänkbara personer som ville göra Lisa något illa.

Rättegången kommer att pågå i minst sex dagar. Förhandlingen hålls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. På tisdagen väntar syn i Blomberg.