11 jan 2016 06:00

11 jan 2016 06:58

Brutalt mord fall för hovrätten

MORDET PÅ LISA HOLM: I dag inleds mordrättegången i hovrätten

Ingen glömmer det brutala mordet på Skövdeflickan Lisa Holm. I november dömdes Nerijus Bilevicius till livstids fängelse för mord. Men han dömdes mot sitt nekande och tingsrättsdomen överklagades. Nu ska det uppmärksammade ärendet prövas i hovrätten.

17-åriga Lisa Holm från Skövde hade fått sommarjobb på kaféet i Blomberg på vackra Kinnekulle. Platsen är så mycket ”på landet” som det kan vara, allt känns fridfullt, lugnt och fint.

Men där slog ondskan ändå till med full kraft.

När Lisa på kvällen söndagen den 7 juni förra året inte dök upp i hemmet i Skövde efter att ha jobbat, åkte först pappan till Blomberg. Han fann hennes moped med nycklarna i. Polis larmades och de kommande dagarna kom sökandet efter försvunna Lisa att bli ett av de hittills största i landet. Polis, militär och Missing People – tusentals människor arbetade mot samma mål. Att hitta Lisa vid liv.

Hittades död

Men den 12 juni kom beskedet som ingen ville ha och alla hade bävat för. Lisa hittades av en kriminaltekniker död i ett skåp i en arbetsbod på gården Martorp, ett par kilometer från kaféet.

Misstankarna riktades snart mot 35-årige Nerijus Bilevicius, hans hustru och bror. De två männen häktades misstänkta för mord medan kvinnan misstänktes för grovt skyddande av brottsling.

Men under utredningens gång ansåg polis och åklagare att allt mer pekade mot Nerijus Bilevicius, att han var ensam gärningsman. Han åtalades i oktober misstänkt för att ha mördat Lisa Holm. Brottsmisstankarna mot de två andra avskrevs.

Rättegången mot 35-åringen hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde under fem dagar. Tingsrätten ansåg att bevisen mot honom var övertygande, inte minst med tanke på de dna- och blodspår från honom som hittades på Lisas kläder, och menade att det inte råder något tvivel om att det var just han som mördade Lisa Holm.

Förnekar brott

Han dömdes till lagens strängaste straff, livstids fängelse för mord. Enligt tingsrätten hade han visat mycket stor hänsynslöshet när han har berövat den unga flickan livet.

Men trots allt som har pekat mot honom har han konsekvent – i polisförhör och under rättegången – nekat till att ha med mordet att göra, han säger att han inte ens har sett Lisa Holm någon gång. Överklagandet till hovrätten var därför väntat.

När hovrättsförhandlingen inleds i dag måndag sker det i tingsrättens lokaler i Skövde eftersom det saknades lämplig lokal vid Göta hovrätt i Jönköping. Det finns inget motstycke till den uppmärksamhet som Lisa-mordet fått i Sverige. Rapporteringen i media har varit massiv.

Påverkas inte

– Det har naturligtvis varit svårt att undvika rapporteringen, säger hovrättsrådet Martin Andersson, en av dem från hovrätten som deltar i rättegången.

– Men det påverkar inte domstolen inför förhandlingen.

Mycket av det som kommer att hända under den sex dagar långa rättegången är en upprepning av förhandlingen i tingsrätten.

Förhör med vittnen och 35-åringen spelas upp och även hovrätten gör en syn på plats i Blomberg.

Men det blir också förhör med nya vittnen. Bilevicius advokat Inger Rönnbäck har blixtinkallat två expertvittnen i syfte att slå hål på åklagarens bevisvägg.

Expertvittnen kallas

En före detta kriminalkommissarie, Pål Johansson som tidigare arbetat i Palmegruppen, ska höras om hur förhören med den misstänkte gått till. Advokaten anser att han har utsatts för påtaglig psykisk påverkan av ”ej lämplig art”. Även dna-experten och biokemisten Anne Kihlgren ska höras angående den tekniska utredningen. Hon ska, enligt Rönnbäck, förklara hur Bilevicius dna kunnat hamna på Lisas kläder utan att han träffade henne. Hovrätten beslutade också i förra veckan att tillåta 35-åringens fru att vittna, men kravet var att hon ska vara på plats i rättssalen. I tingsrätten hördes hon via telefon från Litauen. Men enligt uppgifter i Aftonbladet har Rönnbäck sagt att kvinnan inte kommer till rättegången i Skövde.

Åklagaren kallar också in polisens förhörsledare Niklas Lindström som ”motvittne”, han ska vittna om att förhören med Bilevicius har gått rätt till.

En förhandling i hovrätten är en ny rättegång, där nya ögon granskar fallet. Därmed finns inga garantier för utgången.

”Inte ändra något”

Men för Skövdeadvokaten Tore Brandtler som företräder Lisa Holms familj finns inga alternativ.

– Det blir samma utgång som i tingsrätten, han döms till livstids fängelse för mord. Jag kan inte få in i mitt huvud att hovrätten skulle kunna ändra på någonting.

Advokat Inger Rönnbäck säger till SLA att hon inte alls vill kommentera den kommande rättegången eller de nyinkallade vittnena:

– Nej, jag har ingenting att säga, ni får helt enkelt komma dit och se och höra.

17-åriga Lisa Holm från Skövde hade fått sommarjobb på kaféet i Blomberg på vackra Kinnekulle. Platsen är så mycket ”på landet” som det kan vara, allt känns fridfullt, lugnt och fint.

Men där slog ondskan ändå till med full kraft.

När Lisa på kvällen söndagen den 7 juni förra året inte dök upp i hemmet i Skövde efter att ha jobbat, åkte först pappan till Blomberg. Han fann hennes moped med nycklarna i. Polis larmades och de kommande dagarna kom sökandet efter försvunna Lisa att bli ett av de hittills största i landet. Polis, militär och Missing People – tusentals människor arbetade mot samma mål. Att hitta Lisa vid liv.

Hittades död

Men den 12 juni kom beskedet som ingen ville ha och alla hade bävat för. Lisa hittades av en kriminaltekniker död i ett skåp i en arbetsbod på gården Martorp, ett par kilometer från kaféet.

Misstankarna riktades snart mot 35-årige Nerijus Bilevicius, hans hustru och bror. De två männen häktades misstänkta för mord medan kvinnan misstänktes för grovt skyddande av brottsling.

Men under utredningens gång ansåg polis och åklagare att allt mer pekade mot Nerijus Bilevicius, att han var ensam gärningsman. Han åtalades i oktober misstänkt för att ha mördat Lisa Holm. Brottsmisstankarna mot de två andra avskrevs.

Rättegången mot 35-åringen hölls i Skaraborgs tingsrätt i Skövde under fem dagar. Tingsrätten ansåg att bevisen mot honom var övertygande, inte minst med tanke på de dna- och blodspår från honom som hittades på Lisas kläder, och menade att det inte råder något tvivel om att det var just han som mördade Lisa Holm.

Förnekar brott

Han dömdes till lagens strängaste straff, livstids fängelse för mord. Enligt tingsrätten hade han visat mycket stor hänsynslöshet när han har berövat den unga flickan livet.

Men trots allt som har pekat mot honom har han konsekvent – i polisförhör och under rättegången – nekat till att ha med mordet att göra, han säger att han inte ens har sett Lisa Holm någon gång. Överklagandet till hovrätten var därför väntat.

När hovrättsförhandlingen inleds i dag måndag sker det i tingsrättens lokaler i Skövde eftersom det saknades lämplig lokal vid Göta hovrätt i Jönköping. Det finns inget motstycke till den uppmärksamhet som Lisa-mordet fått i Sverige. Rapporteringen i media har varit massiv.

Påverkas inte

– Det har naturligtvis varit svårt att undvika rapporteringen, säger hovrättsrådet Martin Andersson, en av dem från hovrätten som deltar i rättegången.

– Men det påverkar inte domstolen inför förhandlingen.

Mycket av det som kommer att hända under den sex dagar långa rättegången är en upprepning av förhandlingen i tingsrätten.

Förhör med vittnen och 35-åringen spelas upp och även hovrätten gör en syn på plats i Blomberg.

Men det blir också förhör med nya vittnen. Bilevicius advokat Inger Rönnbäck har blixtinkallat två expertvittnen i syfte att slå hål på åklagarens bevisvägg.

Expertvittnen kallas

En före detta kriminalkommissarie, Pål Johansson som tidigare arbetat i Palmegruppen, ska höras om hur förhören med den misstänkte gått till. Advokaten anser att han har utsatts för påtaglig psykisk påverkan av ”ej lämplig art”. Även dna-experten och biokemisten Anne Kihlgren ska höras angående den tekniska utredningen. Hon ska, enligt Rönnbäck, förklara hur Bilevicius dna kunnat hamna på Lisas kläder utan att han träffade henne. Hovrätten beslutade också i förra veckan att tillåta 35-åringens fru att vittna, men kravet var att hon ska vara på plats i rättssalen. I tingsrätten hördes hon via telefon från Litauen. Men enligt uppgifter i Aftonbladet har Rönnbäck sagt att kvinnan inte kommer till rättegången i Skövde.

Åklagaren kallar också in polisens förhörsledare Niklas Lindström som ”motvittne”, han ska vittna om att förhören med Bilevicius har gått rätt till.

En förhandling i hovrätten är en ny rättegång, där nya ögon granskar fallet. Därmed finns inga garantier för utgången.

”Inte ändra något”

Men för Skövdeadvokaten Tore Brandtler som företräder Lisa Holms familj finns inga alternativ.

– Det blir samma utgång som i tingsrätten, han döms till livstids fängelse för mord. Jag kan inte få in i mitt huvud att hovrätten skulle kunna ändra på någonting.

Advokat Inger Rönnbäck säger till SLA att hon inte alls vill kommentera den kommande rättegången eller de nyinkallade vittnena:

– Nej, jag har ingenting att säga, ni får helt enkelt komma dit och se och höra.