13 jan 2016 14:19

13 jan 2016 14:19

Narkotikarättegången i hovrätten pågår i 16 dagar

NYHETER: Startar den 23 februari

Både åklagare och flera dömda i den rekordstora narkotikahärvan i Skövde har överklagat domen till hovrätten. Nu är det klart att förhandlingen i hovrätten inleds den 23 februari och pågår i 16 dagar.

Den 10 december kom tingsrättens dom gällande den mycket uppmärksammade och rekordstora narkotikahärvan. I centrum av härvan stod fem Skövdebor som alla dömdes till kännbara fängelsestraff, framför allt för grova narkotikabrott, men någon eller några av dem dömdes också för grovt vapenbrott, grov utpressning och smuggling. En 29-åring Skövdebo som pekats ut som ligaledare fick det strängaste straffet – fängelse i 8,5 år, de fyra övriga fick fängelse i mellan 3 år och 6 år och 10 månader. Även andra medåtalade dömdes till fängelse.

Många överklagade

Flera av de dömda, bland annat ligaledaren, överklagade till hovrätten – han vill att flera av åtalspunkterna ogillas och yrkar på ett kortare fängelsestraff.

Även åklagarna i ärendet, Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, har överklagat. De tycker att tingsrätten gjort en felaktig bedömning gällande det stora innehavet av amfetamin, i ärendet hittade polisen sammanlagt nästan 40 kilo amfetamin. ”Vi anser att de åtalade innehaft det gemensamt och ska dömas för det” har Sofia Karlsson tidigare sagt till SLA.

Inleds i februari

Nu är det klart när rättegången kommer att hållas i Göta hovrätt i Jönköping.

– Rättegången ska pågå i 16 dagar och inleds den 23 februari. Den fortsätter sedan till den 17 mars, säger en handläggare vid hovrätten.

Hittills är det ingen part som har begärt omförhör, alltså kommer förhör med åtalade och vittnen från tingsrättsförhandlingen att spelas upp för hovrätten.

Den 10 december kom tingsrättens dom gällande den mycket uppmärksammade och rekordstora narkotikahärvan. I centrum av härvan stod fem Skövdebor som alla dömdes till kännbara fängelsestraff, framför allt för grova narkotikabrott, men någon eller några av dem dömdes också för grovt vapenbrott, grov utpressning och smuggling. En 29-åring Skövdebo som pekats ut som ligaledare fick det strängaste straffet – fängelse i 8,5 år, de fyra övriga fick fängelse i mellan 3 år och 6 år och 10 månader. Även andra medåtalade dömdes till fängelse.

Många överklagade

Flera av de dömda, bland annat ligaledaren, överklagade till hovrätten – han vill att flera av åtalspunkterna ogillas och yrkar på ett kortare fängelsestraff.

Även åklagarna i ärendet, Sofia Karlsson och Jenny Karlsson, har överklagat. De tycker att tingsrätten gjort en felaktig bedömning gällande det stora innehavet av amfetamin, i ärendet hittade polisen sammanlagt nästan 40 kilo amfetamin. ”Vi anser att de åtalade innehaft det gemensamt och ska dömas för det” har Sofia Karlsson tidigare sagt till SLA.

Inleds i februari

Nu är det klart när rättegången kommer att hållas i Göta hovrätt i Jönköping.

– Rättegången ska pågå i 16 dagar och inleds den 23 februari. Den fortsätter sedan till den 17 mars, säger en handläggare vid hovrätten.

Hittills är det ingen part som har begärt omförhör, alltså kommer förhör med åtalade och vittnen från tingsrättsförhandlingen att spelas upp för hovrätten.