14 jan 2016 06:00

14 jan 2016 06:00

Isabelle gör praktik hos Adaktusson

SKÖVDE

Praktik i ett halvår på Lars Adaktussons kansli i EU-parlamentet. Det väntar för Isabelle Waldenvik, 24, från Skövde.
– Jag ska ett bevaka ett antal utskott och jag kommer sköta det mesta administrativa, berättar hon för SLA.

Isabelle Waldenvik har haft det hektiskt de senaste dagarna. Det är mycket som ska packas och ordnas inför flytten till Bryssel, inte minst boendet som löste sig först i tisdags. I alla fall för en månad.

– Det var dyrt, konstaterar Isabelle som tillsammans med maken Kristoffer får fortsätta att leta lägenhet på plats.

Hon är utbildad socialpsykolog, har läst en master i socialt arbete under hösten och arbetar sedan i juni som socialsekreterare i Skara. Sedan ett år tillbaka är hon partipolitiskt engagerad i Kristdemokraterna i Skövde där hon är ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Samhällsengagemang

– Jag har haft ett samhällsengagemang sedan jag var liten. Jag tänker inte att jag ska göra politisk karriär, nu tycker jag att det är intressant och vi får se var det leder.

Nu ska hon in i maktens korridorer som praktikant på Lars Adaktussons (KD) kansli i Europaparlamentet i Bryssel. En plats som det fanns många kandidater till.

– Jag hoppas på att lära mig mycket, få ökad förståelse och se saker ur ett annat perspektiv. Det är en speciell situation nu, med flyktingkrisen och Ryssland. Det ska bli intressant att höra tongångarna där och se hur de ser på det.

Bevaka utskott

Under praktiken ska Isabelle Waldenvik bland annat bevaka ett antal utskott.

– Alla som jobbar på kansliet har olika utskott som man bevakar för att ge underlag till parlamentarikern. Jag kommer att sköta det mesta administrativa, säger Isabelle som fått en arbetsbeskrivning och som tror att praktikantuppdraget varierar beroende på vem som kommer dit.

På kansliet arbetar fem personer inklusive Lars Adaktusson.

– Han är en väldigt snäll person. Jag sa att jag är ganska grön i politiken och då sa han att det är han också. Även om han har extrem erfarenhet av sin bakgrund så kan det vara skönt att han förstår hur det är.

Ska resa

På måndag börjar Isabelle Waldenvik att jobba och på sin lediga tid ser hon fram emot att resa. Det är nära till många stora städer från Bryssel och så finns ju Belgien att utforska.

– Bryssel har många fina parker och torg, många äldre miljöer och så är ju parlamentet väldigt häftigt att få se inifrån.

Hur har du förberett dig?

– Jag har fått lite underlag skickat till mig och har lite kvar att gå igenom. Vi har haft en lugn jul, jag har tagit lite ledigt, jag har pratat med tidigare praktikanter, framför allt har jag varvat ner så att jag har krafter kvar när jag kommer dit. Det känns väldigt bra att Kristoffer är med. Han är väldigt lugn i sådana här situationer. Jag har tyckt att det varit stressigt när man inte har vetat var man ska bo. Då är det skönt att man är två.

Isabelle Waldenvik har haft det hektiskt de senaste dagarna. Det är mycket som ska packas och ordnas inför flytten till Bryssel, inte minst boendet som löste sig först i tisdags. I alla fall för en månad.

– Det var dyrt, konstaterar Isabelle som tillsammans med maken Kristoffer får fortsätta att leta lägenhet på plats.

Hon är utbildad socialpsykolog, har läst en master i socialt arbete under hösten och arbetar sedan i juni som socialsekreterare i Skara. Sedan ett år tillbaka är hon partipolitiskt engagerad i Kristdemokraterna i Skövde där hon är ledamot i vård- och omsorgsnämnden.

Samhällsengagemang

– Jag har haft ett samhällsengagemang sedan jag var liten. Jag tänker inte att jag ska göra politisk karriär, nu tycker jag att det är intressant och vi får se var det leder.

Nu ska hon in i maktens korridorer som praktikant på Lars Adaktussons (KD) kansli i Europaparlamentet i Bryssel. En plats som det fanns många kandidater till.

– Jag hoppas på att lära mig mycket, få ökad förståelse och se saker ur ett annat perspektiv. Det är en speciell situation nu, med flyktingkrisen och Ryssland. Det ska bli intressant att höra tongångarna där och se hur de ser på det.

Bevaka utskott

Under praktiken ska Isabelle Waldenvik bland annat bevaka ett antal utskott.

– Alla som jobbar på kansliet har olika utskott som man bevakar för att ge underlag till parlamentarikern. Jag kommer att sköta det mesta administrativa, säger Isabelle som fått en arbetsbeskrivning och som tror att praktikantuppdraget varierar beroende på vem som kommer dit.

På kansliet arbetar fem personer inklusive Lars Adaktusson.

– Han är en väldigt snäll person. Jag sa att jag är ganska grön i politiken och då sa han att det är han också. Även om han har extrem erfarenhet av sin bakgrund så kan det vara skönt att han förstår hur det är.

Ska resa

På måndag börjar Isabelle Waldenvik att jobba och på sin lediga tid ser hon fram emot att resa. Det är nära till många stora städer från Bryssel och så finns ju Belgien att utforska.

– Bryssel har många fina parker och torg, många äldre miljöer och så är ju parlamentet väldigt häftigt att få se inifrån.

Hur har du förberett dig?

– Jag har fått lite underlag skickat till mig och har lite kvar att gå igenom. Vi har haft en lugn jul, jag har tagit lite ledigt, jag har pratat med tidigare praktikanter, framför allt har jag varvat ner så att jag har krafter kvar när jag kommer dit. Det känns väldigt bra att Kristoffer är med. Han är väldigt lugn i sådana här situationer. Jag har tyckt att det varit stressigt när man inte har vetat var man ska bo. Då är det skönt att man är två.