14 jan 2016 21:42

14 jan 2016 21:42

Konstklänning i museet

SKÖVDE: Monuments - en installation på Skövde konstmuseum

Konstnären Stina Opitz är kanske inte bekant för de flesta. Men säg ordet rondellhund så börjar nog tankarna gå i rätt riktning. Det var nämligen hennes konstverk hundskulpturen Cirkulation II, som startade en folkrörelse av rondellhundar.

Det var under 2006 som skulpturen i betong och metall förställande en hund och en cirkel var placerad i en rondell i Linköping. När den senare blev vandaliserad och fick huvudet avhugget startade en veritabel folkrörelse och rondellhundar dök upp lite varstans i landet.

– Det avhuggna hundhuvudet hittades senare i Mjölby, konstaterar Stina Opitz.

C/o

Nu har hon bjudits in till Skövde och konstmuseet genom det projekt som kallas c/o, care of konstmuseet. Här låter man andra personer än de anställda bjuda in och producera utställningar. Nu hade turen kommit till konstkritikern Bo Borg, och hans val av konstnär var uppenbarligen lätt.

– Hon är den bästa samtida konstnär jag vet, säger Bo Borg. Stina Opitz är unik i konstvärlden och har gjort flera klassiska verk.

Revival

Installationen som heter Revival är en dansande och skvättande klänning, var femte minut drar mekaniken i gång och sänker ner klänningen i en balja med lervatten. När den sedan åker upp igen snurrar klänningen och stänker ner golv och väggar.

– Jag gjorde det här konstverket för 20 år sedan, men sparade mekaniken och nu har den fått en ny klänning upphängd till den här utställningen, berättar Stina Opitz. Det blir en slags hyllning till den amerikanske målaren Jackson Pollock.

Lånat landskap

Det lånade landskapet heter Skövde. Här har konstnären använt sig av vykort och småbilder som hon fått eller köpt på Tradera auktion. En del är nytagna bilder. Alla bilder har fått en make-over och är ganska lekfullt gjorda. Till exempel har skulpturen Elanie blivit ordentligt förstorad och upptar en stor del av Hertig Johans torg på det nya vykortet. Ett historiskt vykort i svartvitt över den gamla T2 kasernen ser ut att ha stora vepor med Mona Lisa motiv. I Tidan glider en fullastad flyktingbåt fram.

Med en papier maché hund som publik faller monumenten bokstavligen på en videofilm. Världens diktatorer faller och på filmen plockas Leninstatyn ner med en lyftkran, huvudet på statyn far långsamt förbi på en flodpråm.

Det var under 2006 som skulpturen i betong och metall förställande en hund och en cirkel var placerad i en rondell i Linköping. När den senare blev vandaliserad och fick huvudet avhugget startade en veritabel folkrörelse och rondellhundar dök upp lite varstans i landet.

– Det avhuggna hundhuvudet hittades senare i Mjölby, konstaterar Stina Opitz.

C/o

Nu har hon bjudits in till Skövde och konstmuseet genom det projekt som kallas c/o, care of konstmuseet. Här låter man andra personer än de anställda bjuda in och producera utställningar. Nu hade turen kommit till konstkritikern Bo Borg, och hans val av konstnär var uppenbarligen lätt.

– Hon är den bästa samtida konstnär jag vet, säger Bo Borg. Stina Opitz är unik i konstvärlden och har gjort flera klassiska verk.

Revival

Installationen som heter Revival är en dansande och skvättande klänning, var femte minut drar mekaniken i gång och sänker ner klänningen i en balja med lervatten. När den sedan åker upp igen snurrar klänningen och stänker ner golv och väggar.

– Jag gjorde det här konstverket för 20 år sedan, men sparade mekaniken och nu har den fått en ny klänning upphängd till den här utställningen, berättar Stina Opitz. Det blir en slags hyllning till den amerikanske målaren Jackson Pollock.

Lånat landskap

Det lånade landskapet heter Skövde. Här har konstnären använt sig av vykort och småbilder som hon fått eller köpt på Tradera auktion. En del är nytagna bilder. Alla bilder har fått en make-over och är ganska lekfullt gjorda. Till exempel har skulpturen Elanie blivit ordentligt förstorad och upptar en stor del av Hertig Johans torg på det nya vykortet. Ett historiskt vykort i svartvitt över den gamla T2 kasernen ser ut att ha stora vepor med Mona Lisa motiv. I Tidan glider en fullastad flyktingbåt fram.

Med en papier maché hund som publik faller monumenten bokstavligen på en videofilm. Världens diktatorer faller och på filmen plockas Leninstatyn ner med en lyftkran, huvudet på statyn far långsamt förbi på en flodpråm.