14 jan 2016 19:56

14 jan 2016 21:26

Praokoncept ger jobb

SKÖVDE: Praokonceptet presenterades av besöksnäringen

Praokonceptet ska ge elever möjlighet att testa olika yrken under en vecka. Nu vill besöksnäringen slå ett slag för de praktiska linjerna med utbildningen inom hotell, restaurang och turism samt serviceyrken.

– Vi vill visa på möjligheterna man kan få efter en utbildning inom vår näring, att utbilda sig inom besöksnäringen öppnar för karriärmöjligheter i branschen, säger Maria Ek som är kommunikationsansvarig på Visita västra.

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, och just nu skriar man efter utbildad personal.

På ett hotell eller en restaurang kan det finnas upp till ett 20-tal olika yrken under samma tak. Praotiden kan vara en viktig inkörsport till att välja en gymnasieutbildning inom besöksnäringen. Praokonceptet är ett lokalt samarbete mellan hotellen Scandic Billingen, hotell Majoren och hotell Prisma samt gymnasieskolorna Kavelbro och Plusgymnasiet.

– Det här är helt nytt för Skövde, vi matchar praoveckan med skolornas syokonsulenter och vi tar emot sex elever varje vecka fördelat på de tre hotell som deltar, säger Åsa Vlk som representerar de båda hotellen Majoren och Prisma.

Under de fyra veckor praotiden sträcker sig kan alltså 24 elever från årskurs åtta få en bild av vad hotell- och restaurangnäringen innebär.

– Går man vidare efter praon är det ofta lätt att komma in i branschen och få möjligheter till sommarjobb. Det är ju bra för eleverna att se vad yrket handlar om, säger Åsa Vlk.

De som utbildar sig i näringsyrket ser ut att gå en jobbmässigt ljus framtid till mötes enligt branschen. Personal med rätt kompetens är ibland svår att hitta och Visita menar att gymnasieutbildningarna på landets skolor inte täcker behovet av att få tag i utbildad personal. Man säger att 3 000 kockar saknas fram till år 2023.

Under onsdagen höll man branschrådsmöte för besöksnäringen i Skaraborg, deltagarna företrädde restauranger, kommuner, hotellnäringen samt Arbetsförmedlingen.

– Vi vill visa på möjligheterna man kan få efter en utbildning inom vår näring, att utbilda sig inom besöksnäringen öppnar för karriärmöjligheter i branschen, säger Maria Ek som är kommunikationsansvarig på Visita västra.

Visita är bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, och just nu skriar man efter utbildad personal.

På ett hotell eller en restaurang kan det finnas upp till ett 20-tal olika yrken under samma tak. Praotiden kan vara en viktig inkörsport till att välja en gymnasieutbildning inom besöksnäringen. Praokonceptet är ett lokalt samarbete mellan hotellen Scandic Billingen, hotell Majoren och hotell Prisma samt gymnasieskolorna Kavelbro och Plusgymnasiet.

– Det här är helt nytt för Skövde, vi matchar praoveckan med skolornas syokonsulenter och vi tar emot sex elever varje vecka fördelat på de tre hotell som deltar, säger Åsa Vlk som representerar de båda hotellen Majoren och Prisma.

Under de fyra veckor praotiden sträcker sig kan alltså 24 elever från årskurs åtta få en bild av vad hotell- och restaurangnäringen innebär.

– Går man vidare efter praon är det ofta lätt att komma in i branschen och få möjligheter till sommarjobb. Det är ju bra för eleverna att se vad yrket handlar om, säger Åsa Vlk.

De som utbildar sig i näringsyrket ser ut att gå en jobbmässigt ljus framtid till mötes enligt branschen. Personal med rätt kompetens är ibland svår att hitta och Visita menar att gymnasieutbildningarna på landets skolor inte täcker behovet av att få tag i utbildad personal. Man säger att 3 000 kockar saknas fram till år 2023.

Under onsdagen höll man branschrådsmöte för besöksnäringen i Skaraborg, deltagarna företrädde restauranger, kommuner, hotellnäringen samt Arbetsförmedlingen.