19 jan 2016 12:59

19 jan 2016 15:33

"Hon kommer inte hit"

LISA-MORDET: Advokaten tror på förhör via videolänk

Hovrätten har ännu inte fattat något beslut om Nerijus Bilevicius hustru ska höras via videolänk från Litauen.
– Hon kommer inte hit, min uppfattning är att förhöret blir via videolänk, säger advokat Inger Rönnbäck till SLA.

Hovrätten har beslutat att omförhör med den i tingsrätten morddömde Nerijus Bilevicus hustru får hållas. Enligt det första beskedet var kravet att hon skulle närvara personligen vid rättegången som hålls i Skövde. Men eftersom hon är rädd för att komma hit, enligt uppgifter från Inger Rönnbäck, och dessutom är sjuk har Rönnbäck begärt att förhöret ska hållas via videolänk eller telefon från Litauen.

I förra veckan begärde hovrätten rättslig hjälp i Litauen i syfte att utreda möjligheterna att hålla förhör med den tilltalades hustru via videolänk eller telefon. Men under måndagen framkom att man inte då hade fått någon klarhet i ärendet och domstolen har ännu inte fattat något beslut om hur det blir.

Men Inger Rönnbäck säger till SLA att hustrun inte kommer till Sverige för att förhöras.

– Nej, hon kommer inte hit. Kanske har det inte fattats något beslut, men min uppfattning är hon kommer att höras via videolänk

Varken vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm eller målsägandebiträdet advokat Tore Brandtler – som båda anser att hon ska höras på plats i Skövde – har fått något besked om hur förhöret ska hållas.

När det gäller den pensionerade polisen Billy Bertilsson som i måndags sade till SLA att han inte tänker komma och vittna i rättssalen i Skövde, men kan tänka sig ett telefonförhör, så vet Inger Rönnbäck inte hur det blir.

– Han är ju kallad och jag hoppas att han kommer, säger hon.

Om Bertilsson tillåts att vittna via telefon är oklart, hovrätten har inte kommit med något besked i den frågan.

Hovrätten har beslutat att omförhör med den i tingsrätten morddömde Nerijus Bilevicus hustru får hållas. Enligt det första beskedet var kravet att hon skulle närvara personligen vid rättegången som hålls i Skövde. Men eftersom hon är rädd för att komma hit, enligt uppgifter från Inger Rönnbäck, och dessutom är sjuk har Rönnbäck begärt att förhöret ska hållas via videolänk eller telefon från Litauen.

I förra veckan begärde hovrätten rättslig hjälp i Litauen i syfte att utreda möjligheterna att hålla förhör med den tilltalades hustru via videolänk eller telefon. Men under måndagen framkom att man inte då hade fått någon klarhet i ärendet och domstolen har ännu inte fattat något beslut om hur det blir.

Men Inger Rönnbäck säger till SLA att hustrun inte kommer till Sverige för att förhöras.

– Nej, hon kommer inte hit. Kanske har det inte fattats något beslut, men min uppfattning är hon kommer att höras via videolänk

Varken vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm eller målsägandebiträdet advokat Tore Brandtler – som båda anser att hon ska höras på plats i Skövde – har fått något besked om hur förhöret ska hållas.

När det gäller den pensionerade polisen Billy Bertilsson som i måndags sade till SLA att han inte tänker komma och vittna i rättssalen i Skövde, men kan tänka sig ett telefonförhör, så vet Inger Rönnbäck inte hur det blir.

– Han är ju kallad och jag hoppas att han kommer, säger hon.

Om Bertilsson tillåts att vittna via telefon är oklart, hovrätten har inte kommit med något besked i den frågan.