20 jan 2016 08:04

24 feb 2016 11:29

Största satsningen sedan Arena Skövde

Skövde kommun och First Hotel Billingehus satsar 400 miljoner kronor på berget Billingen. Hotellet ska totalrenoveras och få 160 nya rum, kanske i ett torn, och en kongresshall. Kommunens ambition är att förlänga slalombacken och konstsnöspåret och bygga ett Vasaloppscenter. Kommunen köper också badet och Blå hallen av hotellet för 45 miljoner kronor.

SLA har i flera artiklar tidigare berättat om att det finns stora planer för First Hotel Billingehus och Billingen, men hur de exakta detaljerna har sett ut, mer än att fler aktörer var inblandade, har nye delägaren Silvester Jellinek inte velat avslöja.

Förrän nu.

Men det var inte bara han som var på plats på hotellet på onsdagsförmiddagen när de storslagna planerna skulle bli officiella. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) var där liksom Allians-politikerna Leif Walterum (C), Ulla-Britt Hagström (FP) och Marianne Gustafson (KD).

Det visar sig att Skövde kommun tillsammans med First Hotel Billingehus gör en historisk rekordsatsning – ambitionen är att det ska leda till att Billingens fritidsområde ska bli ett av södra och västra Sveriges mest besökta besöksmål.

Och även om allt inte är klart ända in i minsta detalj så har kommunen och hotellet tydligt pekat ut vad det är man vill göra.

 • Den befintliga hotellanläggningen – hotellrum, spa och konferensrum – ska totalrenoveras. Enligt Jellinek har det bara gjorts punktinsatser de senaste 20 åren så renoveringen är nödvändig.
 • 160 nya rum ska byggas. Det finns olika förslag till hur, det mest spektakulära är att de byggs i ett torn (Jellineks favorit) men det har också talats om att bygga på en våning på det befintliga hotellet.
 • Ny kongresshall. Den ska byggas vid sidan av den nuvarande anläggningen.

– Vi satsar cirka 150 miljoner på renovering och sedan tillkommer kanske 100 miljoner för nybyggnationen, säger Jellinek.

Kommunsatsningar

För kommunens del, där kommunfullmäktige i mars får att ta ställning till kommande avtals- och investeringsförslag, handlar det om en investering i området på cirka 150 miljoner fram till 2019.

 • Kommunen vill utveckla slalombacken. Katarina Jonsson säger till SLA att det handlar om att förlänga slalombacken, bygga ytterligare en nedfart och en stollift.
 • Kommunen vill skapa ett en mil långt konstsnöspår.
 • Tanken är också att bygga ett Vasaloppscenter.
 • Man vill utveckla förutsättningarna för cykel.
 • Kommunen köper Blå hallen och mark i anslutning till denna, där bland annat pulkabacken ligger, och badanläggningen av hotellet. Kostnad 45 miljoner kronor.

– Vi vet inte i dag hur vi ska använda Blå hallen, men kan konstatera att det finns många användningsområden, säger Leif Walterum.

Tanken är att det mesta ska står klart år 2020. Just det året hopas kommunen att man också får arrangera SM-veckan vinter.

Det gemensamma förslaget ses inte som viktigt inte bara för Skövde och Skövdeborna utan även för närliggande kommuner och för alla besökare.

– Detta är oslagbart! För Skövdes del tror jag att satsningen kan generera 160 000 extra gästnätter per år och hundratals miljoner kronor till kommunen i handel och annat, säger Jellinek.

– Vi tror att detta stärker och utvecklar Skövde i alla delar, men det handlar inte om ett våghalsigt projekt utan om en välgrundad satsning från Alliansen, poängterar Jonsson och förklarar att satsningen ryms i vallöftet från 2014 då Allians för Skövde som ett vallöfte presenterade att man skulle ta Arne och Maja Sandbergs (skaparna av Billingehus) vision om Billingen – för själ och hjärta vidare in i 2000-talet.

– Sandberg hade modet att satsa då. Nu vill vi visa att vi också har det modet, säger Jonsson

– Detta är en satsning för framtiden där förhandlingarna egentligen påbörjades för flera år sedan, men som intensifierades när Jellinek gick in som delägare i hotellet och när vi också fick veta att det var på väg att bli något annat av hotellet, säger Katarina Jonsson.

Det som var på gång var att den norska huvudägaren till hotellet hade långt gående planer på att hotellet skulle hyras ut och bli asylboende. Detta innebar att frågan om utvecklingen av Billingen Skövde ställdes på sin spets.

SLA har i flera artiklar tidigare berättat om att det finns stora planer för First Hotel Billingehus och Billingen, men hur de exakta detaljerna har sett ut, mer än att fler aktörer var inblandade, har nye delägaren Silvester Jellinek inte velat avslöja.

Förrän nu.

Men det var inte bara han som var på plats på hotellet på onsdagsförmiddagen när de storslagna planerna skulle bli officiella. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) var där liksom Allians-politikerna Leif Walterum (C), Ulla-Britt Hagström (FP) och Marianne Gustafson (KD).

Det visar sig att Skövde kommun tillsammans med First Hotel Billingehus gör en historisk rekordsatsning – ambitionen är att det ska leda till att Billingens fritidsområde ska bli ett av södra och västra Sveriges mest besökta besöksmål.

Och även om allt inte är klart ända in i minsta detalj så har kommunen och hotellet tydligt pekat ut vad det är man vill göra.

 • Den befintliga hotellanläggningen – hotellrum, spa och konferensrum – ska totalrenoveras. Enligt Jellinek har det bara gjorts punktinsatser de senaste 20 åren så renoveringen är nödvändig.
 • 160 nya rum ska byggas. Det finns olika förslag till hur, det mest spektakulära är att de byggs i ett torn (Jellineks favorit) men det har också talats om att bygga på en våning på det befintliga hotellet.
 • Ny kongresshall. Den ska byggas vid sidan av den nuvarande anläggningen.

– Vi satsar cirka 150 miljoner på renovering och sedan tillkommer kanske 100 miljoner för nybyggnationen, säger Jellinek.

Kommunsatsningar

För kommunens del, där kommunfullmäktige i mars får att ta ställning till kommande avtals- och investeringsförslag, handlar det om en investering i området på cirka 150 miljoner fram till 2019.

 • Kommunen vill utveckla slalombacken. Katarina Jonsson säger till SLA att det handlar om att förlänga slalombacken, bygga ytterligare en nedfart och en stollift.
 • Kommunen vill skapa ett en mil långt konstsnöspår.
 • Tanken är också att bygga ett Vasaloppscenter.
 • Man vill utveckla förutsättningarna för cykel.
 • Kommunen köper Blå hallen och mark i anslutning till denna, där bland annat pulkabacken ligger, och badanläggningen av hotellet. Kostnad 45 miljoner kronor.

– Vi vet inte i dag hur vi ska använda Blå hallen, men kan konstatera att det finns många användningsområden, säger Leif Walterum.

Tanken är att det mesta ska står klart år 2020. Just det året hopas kommunen att man också får arrangera SM-veckan vinter.

Det gemensamma förslaget ses inte som viktigt inte bara för Skövde och Skövdeborna utan även för närliggande kommuner och för alla besökare.

– Detta är oslagbart! För Skövdes del tror jag att satsningen kan generera 160 000 extra gästnätter per år och hundratals miljoner kronor till kommunen i handel och annat, säger Jellinek.

– Vi tror att detta stärker och utvecklar Skövde i alla delar, men det handlar inte om ett våghalsigt projekt utan om en välgrundad satsning från Alliansen, poängterar Jonsson och förklarar att satsningen ryms i vallöftet från 2014 då Allians för Skövde som ett vallöfte presenterade att man skulle ta Arne och Maja Sandbergs (skaparna av Billingehus) vision om Billingen – för själ och hjärta vidare in i 2000-talet.

– Sandberg hade modet att satsa då. Nu vill vi visa att vi också har det modet, säger Jonsson

– Detta är en satsning för framtiden där förhandlingarna egentligen påbörjades för flera år sedan, men som intensifierades när Jellinek gick in som delägare i hotellet och när vi också fick veta att det var på väg att bli något annat av hotellet, säger Katarina Jonsson.

Det som var på gång var att den norska huvudägaren till hotellet hade långt gående planer på att hotellet skulle hyras ut och bli asylboende. Detta innebar att frågan om utvecklingen av Billingen Skövde ställdes på sin spets.