25 jan 2016 06:00

25 jan 2016 06:00

App till konfirmander

SKÖVDE: Högskolan och Svenska kyrkan i samarbete

Svenska kyrkan och Högskolan i Skövde ska tillsammans utveckla en app som kan användas i konfirmandundervisningen.

Initiativet till att ta fram en mobilapp som ska användas i konfirmandundervisningen kommer från Peter Håkansson som är präst i Tidaholm.

Nya projektpengar

– Jag har haft ett projekt tidigare med högskolan och då gjorde vi ett datorspel för konfirmandundervisningen. Det blev klart 2010.

– Nu har nästan datorerna blivit undanskuffade till förmån för mobilerna så när det fanns nya projektpengar att söka inom kyrkan, till något ungdomsprojekt, så gjorde jag det.

Rätt och fel

Även mobilappen som nu ska tas fram ska vara ett spel och ett material som ska användas under konfirmandtiden. Det ska finnas nedladdningsbart för alla och Peter Håkansson beskriver det som kristen allmänbildning.

– Vi vet ännu inte hur det ska se ut. Materialet är komplext och vi vill täcka det mest grundläggande som man berör under sin konfirmandtid. Bibelberättelserna är lätta att göra spel på, men hur gör man med etik och moral? I spel vill man gärna att svaren ska vara rätt eller fel.

Utforskar ny teknik

Peter Håkanssons stora intresse har länge varit datorspel även om han nu under småbarnsåren inte hinner lägga så mycket tid på det längre.

– Tio procent av min tjänst ska gå till det här projektet och det är verkligen roligt att vara i spelbranschen.

Arbetet med appen startade i november och ska pågå till april 2017. Förutom högskolan och Svenska kyrkan finns även företaget IUS innovation AB, som bland annat finns i Gothia science park, med i samarbetet.

Att beställningen går till högskolan och inte till ett företag förklarar Ulf Wilhelmsson, lektor på högskolan och kontaktperson för projektet, så här:

– När vi på högskolan går in och jobbar är det oftast för att det inte finns någon önskad teknik tillgänglig. Vi vet inte om det är en användbar teknik vi utforskar. När det gäller att kommersialisera något som blir resultatet av ett samverkansprojekt är det upp till samverkanspartnern och ibland enskilda forskare som då gör det via egna bolag.

Kyrkan betalar

Ulf Wilhelmsson berättar att konfirmandappen är ett forsknings- och utvecklingsprojekt där högskolans del är att forska på den här typen av läroappar. I det här fallet samverkar de med företaget IUS kring utveckling av mjukvaran.

– En av högskolornas uppgifter är att samverka med det omgivande samhället och informera om vår verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta. Detta gör vi genom att arbeta praktiskt nära företag och organisationer i olika former av projekt.

Budgeten för hela projektet är på tre miljoner kronor och pengarna kommer från Svenska kyrkan på riksnivå.

Initiativet till att ta fram en mobilapp som ska användas i konfirmandundervisningen kommer från Peter Håkansson som är präst i Tidaholm.

Nya projektpengar

– Jag har haft ett projekt tidigare med högskolan och då gjorde vi ett datorspel för konfirmandundervisningen. Det blev klart 2010.

– Nu har nästan datorerna blivit undanskuffade till förmån för mobilerna så när det fanns nya projektpengar att söka inom kyrkan, till något ungdomsprojekt, så gjorde jag det.

Rätt och fel

Även mobilappen som nu ska tas fram ska vara ett spel och ett material som ska användas under konfirmandtiden. Det ska finnas nedladdningsbart för alla och Peter Håkansson beskriver det som kristen allmänbildning.

– Vi vet ännu inte hur det ska se ut. Materialet är komplext och vi vill täcka det mest grundläggande som man berör under sin konfirmandtid. Bibelberättelserna är lätta att göra spel på, men hur gör man med etik och moral? I spel vill man gärna att svaren ska vara rätt eller fel.

Utforskar ny teknik

Peter Håkanssons stora intresse har länge varit datorspel även om han nu under småbarnsåren inte hinner lägga så mycket tid på det längre.

– Tio procent av min tjänst ska gå till det här projektet och det är verkligen roligt att vara i spelbranschen.

Arbetet med appen startade i november och ska pågå till april 2017. Förutom högskolan och Svenska kyrkan finns även företaget IUS innovation AB, som bland annat finns i Gothia science park, med i samarbetet.

Att beställningen går till högskolan och inte till ett företag förklarar Ulf Wilhelmsson, lektor på högskolan och kontaktperson för projektet, så här:

– När vi på högskolan går in och jobbar är det oftast för att det inte finns någon önskad teknik tillgänglig. Vi vet inte om det är en användbar teknik vi utforskar. När det gäller att kommersialisera något som blir resultatet av ett samverkansprojekt är det upp till samverkanspartnern och ibland enskilda forskare som då gör det via egna bolag.

Kyrkan betalar

Ulf Wilhelmsson berättar att konfirmandappen är ett forsknings- och utvecklingsprojekt där högskolans del är att forska på den här typen av läroappar. I det här fallet samverkar de med företaget IUS kring utveckling av mjukvaran.

– En av högskolornas uppgifter är att samverka med det omgivande samhället och informera om vår verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta. Detta gör vi genom att arbeta praktiskt nära företag och organisationer i olika former av projekt.

Budgeten för hela projektet är på tre miljoner kronor och pengarna kommer från Svenska kyrkan på riksnivå.