26 jan 2016 15:15

26 jan 2016 15:44

Morddömd ska vara kvar i häktet

LISA-MORDET

Nerijus Bilevicius ska kvarstanna i häktet tills dom eller annat beslut meddelas. Hovrättens beslut i häktningsfrågan tyder på att man kan komma att fälla honom för mordet på Lisa Holm.
– Man kan inte vara säker, men det tyder på en fällande dom, säger åklagaren Lars-Göran Wennerholm

Vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkade i måndags då rättegången avslutades mot Nerijus Bilevicus att hovrätten ska döma 35-åringen till livstids fängelse för det brutala mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Advokat Inger Rönnbäck stod också kvar vid det yrkande hon hade i tingsrätten – hennes klient ska frikännas och försättas på fri fot. Hovrätten tog inte ställning till häktningsfrågan på måndagen utan flyttade fram det beslutet.

Efter överläggningar på tisdagseftermiddagen meddelade hovrätten att mannen ska kvarstanna i häktet.

– Jag är nöjd med beslutet. Det tyder ju på en fällande dom, det brukar vara så när man beslutar om att den tilltalade ska kvarstanna i häkte tills dom kommer, säger Lars-Göran Wennerholm.

– Men jag kan inte vara helt säker om det är så i detta fallet.

Nytt yrkande

Advokat Inger Rönnbäck kom också med ett helt nytt yrkande när rättegången i hovrätten avslutades. ”Om hovrätten dömer min klient för brottet yrkar jag att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Eftersom min klient är så lugn och samlad och brottet så bestialiskt”. Om en sådan undersökning genomförs och visar att Bilevicius har en allvarlig psykisk störning, kan han inte dömas till fängelse. I stället blir det då sluten rättspsykiatrisk vård.

Efter rättegången ville Rönnbäck inte kommentera varför hon kom med detta yrkande som överhuvudtaget inte har nämnts innan, varken under förhandlingen i tingsrätten eller tidigare under hovrättsförhandlingen.

– Jag vill inte säga mer än det jag sade i domstolen.

Hon ville heller inte kommentera vad Bilevicius själv anser om yrkandet.

Varken Lars-Göran Wennerholm eller målsägandebiträdet Tore Brandtler anser att det finns skäl för en rättspsykiatrisk undersökning.

– Att begå ett sådant här brott är normalt sett inte tillräckligt för att man ska bedöma att personen har en allvarlig psykisk störning, man måste också ha någon annan indikation på en störning, säger Wennerholm.

Hovrätten har ännu meddalt hur man ställer sig till detta yrkande.

Vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm yrkade i måndags då rättegången avslutades mot Nerijus Bilevicus att hovrätten ska döma 35-åringen till livstids fängelse för det brutala mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Advokat Inger Rönnbäck stod också kvar vid det yrkande hon hade i tingsrätten – hennes klient ska frikännas och försättas på fri fot. Hovrätten tog inte ställning till häktningsfrågan på måndagen utan flyttade fram det beslutet.

Efter överläggningar på tisdagseftermiddagen meddelade hovrätten att mannen ska kvarstanna i häktet.

– Jag är nöjd med beslutet. Det tyder ju på en fällande dom, det brukar vara så när man beslutar om att den tilltalade ska kvarstanna i häkte tills dom kommer, säger Lars-Göran Wennerholm.

– Men jag kan inte vara helt säker om det är så i detta fallet.

Nytt yrkande

Advokat Inger Rönnbäck kom också med ett helt nytt yrkande när rättegången i hovrätten avslutades. ”Om hovrätten dömer min klient för brottet yrkar jag att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Eftersom min klient är så lugn och samlad och brottet så bestialiskt”. Om en sådan undersökning genomförs och visar att Bilevicius har en allvarlig psykisk störning, kan han inte dömas till fängelse. I stället blir det då sluten rättspsykiatrisk vård.

Efter rättegången ville Rönnbäck inte kommentera varför hon kom med detta yrkande som överhuvudtaget inte har nämnts innan, varken under förhandlingen i tingsrätten eller tidigare under hovrättsförhandlingen.

– Jag vill inte säga mer än det jag sade i domstolen.

Hon ville heller inte kommentera vad Bilevicius själv anser om yrkandet.

Varken Lars-Göran Wennerholm eller målsägandebiträdet Tore Brandtler anser att det finns skäl för en rättspsykiatrisk undersökning.

– Att begå ett sådant här brott är normalt sett inte tillräckligt för att man ska bedöma att personen har en allvarlig psykisk störning, man måste också ha någon annan indikation på en störning, säger Wennerholm.

Hovrätten har ännu meddalt hur man ställer sig till detta yrkande.