27 jan 2016 06:00

27 jan 2016 06:00

Ingen majoritet för Billingen-planerna

BILLINGENS: ”Vi har många frågor”

Alliansens utspel om Billingen kom som en överraskning för övriga partier. Varken S, V, MP eller SD kan ge besked om hur man kommer ställa sig till förslaget.
– Det finns många frågor och få svar ännu, säger Maria Hjärtqvist (S).

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp träffades i måndags för första gången efter att Allians för Skövde i förra veckan släppte sina storslagna planer för Billingens fritidsområde tillsammans med First hotel Billingehus. I mars ska fullmäktige klubba kommande avtals- och investeringsförslag.

”Ont om tid”

Hur de övriga partierna utanför Alliansen ställer sig till planerna att investera 150 miljoner kronor i området, varav 45 miljoner för ett återköp av badet och övertagande av Blå hallen och pulkabacken, återstår att se.

– Det har gått oerhört fort och att det är lika ont om tid kvar att förhandla fram ett avtalsförslag. Vi visste att det fördes samtal med Billingehus och de tidigare planerna på att utveckla Billingen har vi tagit del av, men detta är något helt annat. Vi måste titta närmare både på hur detta har gått till, hur man kommit fram till priset för badet och vilka konsekvenser det får för övriga investeringsbehov i kommunen, säger Maria Hjärtqvist, socialdemokraternas gruppledare i fullmäktige.

Hon poängterar att partiet är positivt till en utveckling av fritidsområdet på Billingen, men att fullmäktigegruppen ska sätta sig ned i början av februari och syna planerna noggrant.

– Det är många frågetecken som behöver rätas ut, konstaterar Hjärtqvist.

Prisvärdering?

Sverigedemokraterna kan med sina sex mandat få en vågmästarroll i frågan. Riksdagsledamoten Josef Fransson har ifrågasatt kommunens tillvägagångssätt i förhandlingarna med hotellet och gruppledaren i fullmäktige, Michael Clarke, är inne på samma linje:

– Det är klart att en satsning på Billingen är bra för Skövde men i det här fallet måste det redas ut om allt har gått rätt till. Vi ifrågasätter hur man har värderat priset på badet och om kommunen helt enkelt blev utsatta för hård press med uppgifterna om planer på asylboende, säger han.

Miljöpartiets Jasmin Vizlin säger till SLA att man ännu inte hunnit prata igenom planerna inom partiet.

– Vi har inte tagit ställning utan ska träffas i nästa vecka och diskutera frågan.

Vänsterpartiets gruppledare Carlos Bobadilla uppger i ett sms att han är på semester och inte kan kommentera frågan.

Socialdemokraternas fullmäktigegrupp träffades i måndags för första gången efter att Allians för Skövde i förra veckan släppte sina storslagna planer för Billingens fritidsområde tillsammans med First hotel Billingehus. I mars ska fullmäktige klubba kommande avtals- och investeringsförslag.

”Ont om tid”

Hur de övriga partierna utanför Alliansen ställer sig till planerna att investera 150 miljoner kronor i området, varav 45 miljoner för ett återköp av badet och övertagande av Blå hallen och pulkabacken, återstår att se.

– Det har gått oerhört fort och att det är lika ont om tid kvar att förhandla fram ett avtalsförslag. Vi visste att det fördes samtal med Billingehus och de tidigare planerna på att utveckla Billingen har vi tagit del av, men detta är något helt annat. Vi måste titta närmare både på hur detta har gått till, hur man kommit fram till priset för badet och vilka konsekvenser det får för övriga investeringsbehov i kommunen, säger Maria Hjärtqvist, socialdemokraternas gruppledare i fullmäktige.

Hon poängterar att partiet är positivt till en utveckling av fritidsområdet på Billingen, men att fullmäktigegruppen ska sätta sig ned i början av februari och syna planerna noggrant.

– Det är många frågetecken som behöver rätas ut, konstaterar Hjärtqvist.

Prisvärdering?

Sverigedemokraterna kan med sina sex mandat få en vågmästarroll i frågan. Riksdagsledamoten Josef Fransson har ifrågasatt kommunens tillvägagångssätt i förhandlingarna med hotellet och gruppledaren i fullmäktige, Michael Clarke, är inne på samma linje:

– Det är klart att en satsning på Billingen är bra för Skövde men i det här fallet måste det redas ut om allt har gått rätt till. Vi ifrågasätter hur man har värderat priset på badet och om kommunen helt enkelt blev utsatta för hård press med uppgifterna om planer på asylboende, säger han.

Miljöpartiets Jasmin Vizlin säger till SLA att man ännu inte hunnit prata igenom planerna inom partiet.

– Vi har inte tagit ställning utan ska träffas i nästa vecka och diskutera frågan.

Vänsterpartiets gruppledare Carlos Bobadilla uppger i ett sms att han är på semester och inte kan kommentera frågan.