27 jan 2016 17:50

27 jan 2016 17:51

Zinat på rättviseveckan

SKÖVDE: "Angeläget att jobba med värdegrundsfrågor"

Rättvisefrågor har stått i fokus under veckan för elever på Västerhöjd och Kavelbro. Programmet har erbjudit både bredd och djup.
– Vi hoppas att det ska bli återkommande, att man lyfter rättvisefrågor varje år, säger läraren Emelie Ahlén på Kavelbro.

För andra gången arrangerade Gymnasium Skövde en rättvisevecka för 2200 elever på Västerhöjd och Kavelbro. Programmet var större än förra gången.

– Vi tycker det är angeläget att jobba med värdegrundsfrågor, givetvis i det vardagliga arbetet, men också att ha temaveckor då man sätter extra fokus. Tanken med programmet är att ge bredden och djupet på samma gång, berättar Marie-Louise Brage, rektor för humanist- och samhällsprogrammet på Västerhöjd.

Många aktiviteter

Alla elever i ettan fick lyssna till Jonas Helgessons Ett cp-bra liv i måndags, treorna fick lyssna till Bilan Osman från Expo i tisdags och under onsdagen talade komikern och författaren Zinat Pirzadeh för tvåorna. Utöver det har det funnits många aktiviteter att boka och Berra & Gänget från Tibro har varit på båda skolorna och spelat.

– Det har varit ett positivt gensvar, både från elever och lärare. Vi ökar samarbetet mellan Kavelbro och Västerhöjd, det är ju ett Gymnasium Skövde, därför har vi ett gemensamt koncept. Vi hoppas att det ska bli återkommande, att man lyfter rättvisefrågor varje år, säger Emelie Ahlén, lärare på Kavelbro som skött bokningarna tillsammans med kollegan och initiativtagaren Henrik von Lochow på Västerhöjd.

Aktuellt ämne

Rättvisefrågor tycker hon känns som ett väldigt aktuellt ämne och flera föreläsningar har berört kriget i Syrien. När journalisten Joakim Medin som rapporterar om kriget pratade var det fullsatt, 450 personer lyssnade. Elever på språkintro har också pratat inför nästan alla elever om sina personliga erfarenheter om att lämna sitt land och komma till Sverige.

– Tanken är att det här ska kicka i gång diskussioner och ge verktyg att både diskutera, argumentera och agera på olika sätt. Vi ser redan i dag att vi fått ringar på vattnet. Elever har tagit kontakt med språkintro och vill hjälpa till med fritidsaktiviteter och läxhjälp, säger Marie-Louise Brage.

Zinat Pirzadeh kom till Sverige som vuxen efter att ha flytt från sitt tvångsäktenskap i Iran.

– Jag var 21, 22 eller 23. Jag är lite osäker, men det är ganska spännande. I Sverige vet man till och med hur gammal ens hund är. Det är ett privilegium att veta när man är född.

För andra gången arrangerade Gymnasium Skövde en rättvisevecka för 2200 elever på Västerhöjd och Kavelbro. Programmet var större än förra gången.

– Vi tycker det är angeläget att jobba med värdegrundsfrågor, givetvis i det vardagliga arbetet, men också att ha temaveckor då man sätter extra fokus. Tanken med programmet är att ge bredden och djupet på samma gång, berättar Marie-Louise Brage, rektor för humanist- och samhällsprogrammet på Västerhöjd.

Många aktiviteter

Alla elever i ettan fick lyssna till Jonas Helgessons Ett cp-bra liv i måndags, treorna fick lyssna till Bilan Osman från Expo i tisdags och under onsdagen talade komikern och författaren Zinat Pirzadeh för tvåorna. Utöver det har det funnits många aktiviteter att boka och Berra & Gänget från Tibro har varit på båda skolorna och spelat.

– Det har varit ett positivt gensvar, både från elever och lärare. Vi ökar samarbetet mellan Kavelbro och Västerhöjd, det är ju ett Gymnasium Skövde, därför har vi ett gemensamt koncept. Vi hoppas att det ska bli återkommande, att man lyfter rättvisefrågor varje år, säger Emelie Ahlén, lärare på Kavelbro som skött bokningarna tillsammans med kollegan och initiativtagaren Henrik von Lochow på Västerhöjd.

Aktuellt ämne

Rättvisefrågor tycker hon känns som ett väldigt aktuellt ämne och flera föreläsningar har berört kriget i Syrien. När journalisten Joakim Medin som rapporterar om kriget pratade var det fullsatt, 450 personer lyssnade. Elever på språkintro har också pratat inför nästan alla elever om sina personliga erfarenheter om att lämna sitt land och komma till Sverige.

– Tanken är att det här ska kicka i gång diskussioner och ge verktyg att både diskutera, argumentera och agera på olika sätt. Vi ser redan i dag att vi fått ringar på vattnet. Elever har tagit kontakt med språkintro och vill hjälpa till med fritidsaktiviteter och läxhjälp, säger Marie-Louise Brage.

Zinat Pirzadeh kom till Sverige som vuxen efter att ha flytt från sitt tvångsäktenskap i Iran.

– Jag var 21, 22 eller 23. Jag är lite osäker, men det är ganska spännande. I Sverige vet man till och med hur gammal ens hund är. Det är ett privilegium att veta när man är född.