28 jan 2016 14:53

28 jan 2016 14:53

Dataspel lär om nätrisker

SKÖVDE: Dataspel gör barn medvetna om nätrisker

Ett dataspel som vänder sig till barn ska hjälpa dem att bli medvetna om de risker som finns på internet. Spelet har utvecklats av en forskargrupp vid Högskolan i Skövde.

Djurparksgömmet heter spelet som man hoppas ska bli en världssensation. Avsikten med spelet är att göra barn medvetna om de risker som finns på nätet samt förebygga dem. Målgruppen är spelande barn i 8-10 år åldern. Djurparksgömmet är en kombination av dataspel och ett klassiskt brädspel. På spelbrädan ligger en surfplatta där spelaren kan göra olika saker. Spelet har djurparkstema där spelaren gömmer en skatt i djurparken och ledtrådar finns till gömstället. Med chatt-liknande meddelanden kan spelaren välja om en ledtråd ska avslöjas.

Forskarna har haft tillgång verkliga chatt-loggar från nätet där barn blivit kontaktade i sexuellt syfte. Chatten har använts som utgångspunkt av forskarna för att skapa händelser i spelet. Dock förekommer inget som kan verka skrämmande eller olämpligt för barnen. Spelet är nu en prototyp men förhoppningar finns om att ha ett färdigt spel inom ett år.

Djurparksgömmet heter spelet som man hoppas ska bli en världssensation. Avsikten med spelet är att göra barn medvetna om de risker som finns på nätet samt förebygga dem. Målgruppen är spelande barn i 8-10 år åldern. Djurparksgömmet är en kombination av dataspel och ett klassiskt brädspel. På spelbrädan ligger en surfplatta där spelaren kan göra olika saker. Spelet har djurparkstema där spelaren gömmer en skatt i djurparken och ledtrådar finns till gömstället. Med chatt-liknande meddelanden kan spelaren välja om en ledtråd ska avslöjas.

Forskarna har haft tillgång verkliga chatt-loggar från nätet där barn blivit kontaktade i sexuellt syfte. Chatten har använts som utgångspunkt av forskarna för att skapa händelser i spelet. Dock förekommer inget som kan verka skrämmande eller olämpligt för barnen. Spelet är nu en prototyp men förhoppningar finns om att ha ett färdigt spel inom ett år.