30 jan 2016 06:00

30 jan 2016 06:00

Pappa, politiker, pedagog och pastor

JUBILAREN: Conny Brännberg fyller 60 år

Medmänniska, lagspelare och så de fyra P:na; Pappa, Politiker, Pedagog och Pastor.
Så beskriver Conny Brännberg sig själv. Och hade inte politiken tagit över kunde det ha blivit ett femte P, som i Professor, i filmvetenskap. Det var en dröm han gärna hade förverkligat.

Det är inte att överdriva att påstå att Conny är en aktiv man som har hunnit med mycket under sina 60 år. Han gillar att lära sig nya saker och har studerat mycket, hela sju akademiska examina har det blivit under åren. Studierna började redan efter gymnasiet på Västerhöjd med en fyraårig grundutbildning till pastor i USA. Där träffade han också sin fru som sedan flyttade med honom tillbaka till Sverige.

Första anställningen blev i Pingstkyrkan i Skövde, där han var pastor i tio år. Där är han fortfarande aktiv, även om han nyss lämnat ordförandeposten för församlingen efter tolv år. Men förrättningar gör han då och då, som begravningar och bröllop.

Medmänniska och politiker

Conny engagerar sig också mycket för flyktingar och tiggarna i Skövde, både genom Pingstkyrkan och privat. Han har hjälpt många flyktingar med nödvändiga kontakter och pappersarbete, bland mycket annat.

– Som medmänniska kan man göra mycket och att kunna hjälpa till gör mig glad, menar han.

Hur kom det sig då att han började med politiken?

– I slutet på 80-talet fick jag ett telefonsamtal från Ingvar Jonsson, KD-politikern som byggde upp partiet i Skövde. Han undrade om jag ville gå ”en utbildning i samhällskunskap”. Med det menade han om jag kunde tänka mig att ta ett politiskt uppdrag i kulturnämnden för KD. Och det kändes rätt så jag tackade ja.

Skapar möten

Connys drivkraft i politiken är de mjuka värdena. Kulturen är det som ligger honom varmast om hjärtat.

– Jag brinner för att vara med och skapa ett mänskligare samhälle och vill göra vad jag kan för att få Kristdemokraterna att framstå som Alliansens sociala röst.

Det innebär bland annat att han arbetar för att skapa möten mellan människor.

– Samhället är så uppdelat numera och många är ensamma. Då är det viktigt att det finns naturliga mötesplatser där till exempel invandrare kan möta svenskar och unga kan möta gamla, det är något jag jobbar mycket med i Skövde.

Som politiker är Conny också ofta ute och föreläser, till exempel för föreningar.

– Jag vill dela med mig av mina livserfarenheter och kan jag hjälpa andra att bli stärkta i sin roll och lära sig av mina misstag, har jag gjort lite nytta.

Familjen först

Med alla uppdrag blir det förstås inte så mycket tid över för annat men familjen värnar Conny om och den kommer alltid i första hand.

– Familjen betyder allt. Jag har alltid haft ett stort stöd i min fru och nu när jag fått barnbarn försöker jag tillbringa så mycket tid som möjligt med dem. De följer med mig ibland på mina resor och vi hittar på roliga saker att göra ihop.

På somrarna är han ledig och då är det Torsö som gäller. Där har familjen ett sommarhus som Conny håller på att renovera.

– Jag gillar att jobba med händerna, det är bra avkoppling, säger han och berättar att han älskar att plocka bär och svamp i Torsöskogarna.

Och på söndag fyller han 60 år. Hur ska då detta firas?

– Jag bjuder på tårtkalas i Pingstkyrkan. Jag lovade en gång för många år sedan att alla mina födelsedagar som infaller på en söndag ska firas så. Och det löftet tänker jag hålla.

Det är inte att överdriva att påstå att Conny är en aktiv man som har hunnit med mycket under sina 60 år. Han gillar att lära sig nya saker och har studerat mycket, hela sju akademiska examina har det blivit under åren. Studierna började redan efter gymnasiet på Västerhöjd med en fyraårig grundutbildning till pastor i USA. Där träffade han också sin fru som sedan flyttade med honom tillbaka till Sverige.

Första anställningen blev i Pingstkyrkan i Skövde, där han var pastor i tio år. Där är han fortfarande aktiv, även om han nyss lämnat ordförandeposten för församlingen efter tolv år. Men förrättningar gör han då och då, som begravningar och bröllop.

Medmänniska och politiker

Conny engagerar sig också mycket för flyktingar och tiggarna i Skövde, både genom Pingstkyrkan och privat. Han har hjälpt många flyktingar med nödvändiga kontakter och pappersarbete, bland mycket annat.

– Som medmänniska kan man göra mycket och att kunna hjälpa till gör mig glad, menar han.

Hur kom det sig då att han började med politiken?

– I slutet på 80-talet fick jag ett telefonsamtal från Ingvar Jonsson, KD-politikern som byggde upp partiet i Skövde. Han undrade om jag ville gå ”en utbildning i samhällskunskap”. Med det menade han om jag kunde tänka mig att ta ett politiskt uppdrag i kulturnämnden för KD. Och det kändes rätt så jag tackade ja.

Skapar möten

Connys drivkraft i politiken är de mjuka värdena. Kulturen är det som ligger honom varmast om hjärtat.

– Jag brinner för att vara med och skapa ett mänskligare samhälle och vill göra vad jag kan för att få Kristdemokraterna att framstå som Alliansens sociala röst.

Det innebär bland annat att han arbetar för att skapa möten mellan människor.

– Samhället är så uppdelat numera och många är ensamma. Då är det viktigt att det finns naturliga mötesplatser där till exempel invandrare kan möta svenskar och unga kan möta gamla, det är något jag jobbar mycket med i Skövde.

Som politiker är Conny också ofta ute och föreläser, till exempel för föreningar.

– Jag vill dela med mig av mina livserfarenheter och kan jag hjälpa andra att bli stärkta i sin roll och lära sig av mina misstag, har jag gjort lite nytta.

Familjen först

Med alla uppdrag blir det förstås inte så mycket tid över för annat men familjen värnar Conny om och den kommer alltid i första hand.

– Familjen betyder allt. Jag har alltid haft ett stort stöd i min fru och nu när jag fått barnbarn försöker jag tillbringa så mycket tid som möjligt med dem. De följer med mig ibland på mina resor och vi hittar på roliga saker att göra ihop.

På somrarna är han ledig och då är det Torsö som gäller. Där har familjen ett sommarhus som Conny håller på att renovera.

– Jag gillar att jobba med händerna, det är bra avkoppling, säger han och berättar att han älskar att plocka bär och svamp i Torsöskogarna.

Och på söndag fyller han 60 år. Hur ska då detta firas?

– Jag bjuder på tårtkalas i Pingstkyrkan. Jag lovade en gång för många år sedan att alla mina födelsedagar som infaller på en söndag ska firas så. Och det löftet tänker jag hålla.

Fakta

Namn: Conny Brännberg

Yrke: Politiker (tjänstledig gymnasielärare)

Politiska uppdrag: Sitter i regionfullmäktige och i regionstyrelsen som regionrådsersättare och är därutöver engagerad i ägar- och personalutskott. I regionen har han även två ordförandeuppdrag, dels som ordförande för Kulturnämnden och dels som ordförande för Turistrådet Västsverige AB. I Skövde kommun är han kommunfullmäktiges ordförande och ingår även i kommunstyrelsen.

Bor: Skövde

Familj: Fru och tre vuxna barn

Intressen: Många, men främst barnbarnen och sommarhuset på Torsö

Kuriosa: Har skrivit två böcker. En om ordförandeskap och en om ledarskap. Eventuellt kan det bli en tredje, om att vara talare.

Aktuell: Fyller 60 år 31 januari.