01 feb 2016 06:00

01 feb 2016 06:00

Lars loggar ut från Skas

SKARABORG: "Vemodigt att lämna ett så inspirerande jobb

Lars Johansson stämplar ut efter 19 månader som direktör för Skaraborgs sjukhus.
– Det känns vemodigt att lämna ett så inspirerande jobb.

I fredags gjorde Lars Johansson sin sista arbetsdag på Skaraborgs sjukhus. Den avslutande veckan innehöll avtackningar av olika slag. Kollegor, styrelse och regionledning visade sin uppskattning och önskade lycka till på det nya jobbet som utbildnings- och kulturdirektör i Jönköping.

Annorlunda

Där blir det en annorlunda uppgift, bland annat kommer Johansson att bli chef för naturbruksgymnasierna samt för flera kulturverksamheter.

– Jag har tidigare varit chef för läkare och lärare, nu blir det bland annat skådespelare och musiker.

Han kommer att fortsätta pendla men nu blir avståndet betydligt kortare.

– Jag kan köra upp till Jönköping på måndagen och vara hemma hyfsat tidigt på fredagen. Det blir stor skillnad, jämfört med att åka till Skövde. Det är långt att pendla till ett så tufft jobb som sjukhusdirektör. Jag kom till en gräns där jag var tvungen att värdera.

Tuff start

När Lars började på Skas, sommaren 2014, hade antalet anställda stigit och hela kostnadsbilden skenade. De ekonomiska problemen dominerade och semesterperioden var tuff. Dessutom gav regionens nya resursfördelningsmodell Skaraborg mindre medel, relativt sett, än tidigare. Det innebar att Skas inte fick tillräckligt betalt för att utföra uppdraget.

– Jag trodde att det skulle vara lättare att ändra resultatet, men nu går vi äntligen åt rätt håll. Våren 2015 gjorde vi ett minus på mellan 8-12 miljoner per månad, nu är det mellan tre och fem miljoner.

Osäkerhet

Han betonar att osäkerheten kring hur resursfördelningsmodellen påverkar framtiden. Modellen fördelar resurserna efter befolkningen. En ökning ger mer resurser, en minskning ger det motsatta resultatet.

– Jag kan förstå poängen, men den tar inte hänsyn till strukturen. Vi har ju fyra sjukhus i Skaraborg, vilket kräver resurser.

Kompetensbristen, framför allt när det gäller sjuksköterskor, har präglat den senaste tiden på Skas – och alla andra sjukhus. Bristen sliter på personalen och skapar arbetsmiljöproblem.

– Det blir en ond cirkel; bristen på sjuksköterskor skapas brist på vårdplatser vilket medför att planerade operationer måste skjutas på framtiden, vilket skapar köer. Jag ville gå emot strömmen, öppna 30 extra vårdplatser för att skapa mer luft i systemet, göra arbetsmiljön bättre och finansiera det genom att vi skulle slippa en massa övertid. Tyvärr kunde vi inte rekrytera till de extra platserna.

”Stolthet”

När vi ber Lars Johansson tycka till om Skas, tvekar han inte utan lyfter fram sjukhusets verksamheter.

– V i hävdar oss väl och sticker ut i många sammanhang, som kvalitet och tillgänglighet. Det är med stolthet jag har företrätt Skas i regionen.

Vilken råd kan du ge din efterträdare Jörgen Thorn?

– Att fortsätta se över strukturen. Det behövs att man tränger djupare i analyserna; har vi råd att ha fyra sjukhus, varav två är akutsjukhus, i Skaraborg? Ledningen kommer att tvingas titta på den frågan. Men besluten är ju politiska.

Vilket är ditt ljusaste minne från Skastiden?

– Alla enskilda medarbetare som har fått utmärkelser och pris i olika sammanhang. Det jobbas med många typer av forskning och utvecklingsprojekt, vilket bottnar att vi har en förbättringsvilja.

Något på minussidan?

– Det finns medarbetare som inte vill se utveckling, utan vill att allt ska vara som det alltid varit.

Bra första möte

Han betonar att Skaraborgarna är rejäla människor. Hans första kontakt med Skaraborgs sjukhus var positiv.

– Den första personen jag mötte var på parkeringsplatsen. Hon gav mig en parkeringsbiljett, och sa att hon skulle åka därifrån, det fanns tid kvar och jag kunde ta lappen. Det positiva intrycket har hållit i sig.

Från och med måndag blir det möten med smålänningar i stället.

I fredags gjorde Lars Johansson sin sista arbetsdag på Skaraborgs sjukhus. Den avslutande veckan innehöll avtackningar av olika slag. Kollegor, styrelse och regionledning visade sin uppskattning och önskade lycka till på det nya jobbet som utbildnings- och kulturdirektör i Jönköping.

Annorlunda

Där blir det en annorlunda uppgift, bland annat kommer Johansson att bli chef för naturbruksgymnasierna samt för flera kulturverksamheter.

– Jag har tidigare varit chef för läkare och lärare, nu blir det bland annat skådespelare och musiker.

Han kommer att fortsätta pendla men nu blir avståndet betydligt kortare.

– Jag kan köra upp till Jönköping på måndagen och vara hemma hyfsat tidigt på fredagen. Det blir stor skillnad, jämfört med att åka till Skövde. Det är långt att pendla till ett så tufft jobb som sjukhusdirektör. Jag kom till en gräns där jag var tvungen att värdera.

Tuff start

När Lars började på Skas, sommaren 2014, hade antalet anställda stigit och hela kostnadsbilden skenade. De ekonomiska problemen dominerade och semesterperioden var tuff. Dessutom gav regionens nya resursfördelningsmodell Skaraborg mindre medel, relativt sett, än tidigare. Det innebar att Skas inte fick tillräckligt betalt för att utföra uppdraget.

– Jag trodde att det skulle vara lättare att ändra resultatet, men nu går vi äntligen åt rätt håll. Våren 2015 gjorde vi ett minus på mellan 8-12 miljoner per månad, nu är det mellan tre och fem miljoner.

Osäkerhet

Han betonar att osäkerheten kring hur resursfördelningsmodellen påverkar framtiden. Modellen fördelar resurserna efter befolkningen. En ökning ger mer resurser, en minskning ger det motsatta resultatet.

– Jag kan förstå poängen, men den tar inte hänsyn till strukturen. Vi har ju fyra sjukhus i Skaraborg, vilket kräver resurser.

Kompetensbristen, framför allt när det gäller sjuksköterskor, har präglat den senaste tiden på Skas – och alla andra sjukhus. Bristen sliter på personalen och skapar arbetsmiljöproblem.

– Det blir en ond cirkel; bristen på sjuksköterskor skapas brist på vårdplatser vilket medför att planerade operationer måste skjutas på framtiden, vilket skapar köer. Jag ville gå emot strömmen, öppna 30 extra vårdplatser för att skapa mer luft i systemet, göra arbetsmiljön bättre och finansiera det genom att vi skulle slippa en massa övertid. Tyvärr kunde vi inte rekrytera till de extra platserna.

”Stolthet”

När vi ber Lars Johansson tycka till om Skas, tvekar han inte utan lyfter fram sjukhusets verksamheter.

– V i hävdar oss väl och sticker ut i många sammanhang, som kvalitet och tillgänglighet. Det är med stolthet jag har företrätt Skas i regionen.

Vilken råd kan du ge din efterträdare Jörgen Thorn?

– Att fortsätta se över strukturen. Det behövs att man tränger djupare i analyserna; har vi råd att ha fyra sjukhus, varav två är akutsjukhus, i Skaraborg? Ledningen kommer att tvingas titta på den frågan. Men besluten är ju politiska.

Vilket är ditt ljusaste minne från Skastiden?

– Alla enskilda medarbetare som har fått utmärkelser och pris i olika sammanhang. Det jobbas med många typer av forskning och utvecklingsprojekt, vilket bottnar att vi har en förbättringsvilja.

Något på minussidan?

– Det finns medarbetare som inte vill se utveckling, utan vill att allt ska vara som det alltid varit.

Bra första möte

Han betonar att Skaraborgarna är rejäla människor. Hans första kontakt med Skaraborgs sjukhus var positiv.

– Den första personen jag mötte var på parkeringsplatsen. Hon gav mig en parkeringsbiljett, och sa att hon skulle åka därifrån, det fanns tid kvar och jag kunde ta lappen. Det positiva intrycket har hållit i sig.

Från och med måndag blir det möten med smålänningar i stället.