02 feb 2016 06:00

25 apr 2016 07:29

Henrik gjorde stor Skövdemålning

UTSTÄLLNING: "Jag gillar stora projekt med mycket pill och detaljer"

Ett tidsdokument över hur Skövde såg ut 2014. Så tänker Henrik Olsson om sin stora akrylmålning.
– Vyn är sedd från Billingen och jag fått med alla viktiga byggnader och igenkännliga platser, berättar Henrik Olsson som nu ställer ut sin målning.

Henrik Olsson, 32, är född och uppvuxen i Skövde. Han berättar att han inte har målat så jättemycket. I sina tidiga tonår brukade han måla olika fantasistäder.

– För ett par år sedan tänkte att jag skulle göra en sådan tavla över Skövde med det lite tecknade motivet.

Men den här gången är det ingen fantasistad, utan som Skövde ser ut genom Henrik Olssons pensel. Han fick hjälp av sin morfar att göra en tavelduk, modell stor. Den mäter 115 centimeter gånger 240 centimeter. Han har målat med akryl och arbetet tog tid.

– Det tog elva månader, nästan 500 timmar har jag lagt ner, säger Henrik Olsson som kände sig lite mätt på att måla när han var klar.

Byggnader och platser

Han började att skissa bilden med blyerts.

– En del är ur huvudet, jag kan Skövde bra och känner till alla viktiga byggnader. Sedan var jag uppe på berget, vid utsiktsplatsen, men jag såg inte så jättebra där. Så jag kollade på kartor på internet, där såg man väldigt bra.

Han har försökt få med allt så proportionerligt som möjligt.

– Det är en del av charmen också att delar av staden blir lite miniatyraktig, man får ju inte med precis allt. Men alla utmärkande byggnader och viktiga platser är med, som folk känner igen. Och tavlan är sedd från Billingen, en fågelvy över Skövde.

Ställer ut

Målningen visas nu på Artorama i Skövde.

– Min tanke framöver är att ställa ut den på fler ställen. Jag har inte bestämt mig för om jag vill sälja den eller inte, det är kul att behålla den också.

För målningen ligger Henrik Olsson varmt om hjärtat.

– Jag är väldigt nöjd med den. Jag gillar stora projekt med mycket pill och detaljer.

Vad har du lärt dig på projektet?

– Jag har fått en bra lokalkännedom. Jag har lärt mig att ha tålamod och att vara noggrann.

Tavlan visas till och med den 13 februari.

Henrik Olsson, 32, är född och uppvuxen i Skövde. Han berättar att han inte har målat så jättemycket. I sina tidiga tonår brukade han måla olika fantasistäder.

– För ett par år sedan tänkte att jag skulle göra en sådan tavla över Skövde med det lite tecknade motivet.

Men den här gången är det ingen fantasistad, utan som Skövde ser ut genom Henrik Olssons pensel. Han fick hjälp av sin morfar att göra en tavelduk, modell stor. Den mäter 115 centimeter gånger 240 centimeter. Han har målat med akryl och arbetet tog tid.

– Det tog elva månader, nästan 500 timmar har jag lagt ner, säger Henrik Olsson som kände sig lite mätt på att måla när han var klar.

Byggnader och platser

Han började att skissa bilden med blyerts.

– En del är ur huvudet, jag kan Skövde bra och känner till alla viktiga byggnader. Sedan var jag uppe på berget, vid utsiktsplatsen, men jag såg inte så jättebra där. Så jag kollade på kartor på internet, där såg man väldigt bra.

Han har försökt få med allt så proportionerligt som möjligt.

– Det är en del av charmen också att delar av staden blir lite miniatyraktig, man får ju inte med precis allt. Men alla utmärkande byggnader och viktiga platser är med, som folk känner igen. Och tavlan är sedd från Billingen, en fågelvy över Skövde.

Ställer ut

Målningen visas nu på Artorama i Skövde.

– Min tanke framöver är att ställa ut den på fler ställen. Jag har inte bestämt mig för om jag vill sälja den eller inte, det är kul att behålla den också.

För målningen ligger Henrik Olsson varmt om hjärtat.

– Jag är väldigt nöjd med den. Jag gillar stora projekt med mycket pill och detaljer.

Vad har du lärt dig på projektet?

– Jag har fått en bra lokalkännedom. Jag har lärt mig att ha tålamod och att vara noggrann.

Tavlan visas till och med den 13 februari.