02 feb 2016 14:53

02 feb 2016 14:53

Kulturkul för unga

SKÖVDE: Vårsäsongens Kulturkul för barn presenteras

Kulturkul heter den programserie som kommer att pågå under våren och som vänder sig till barn. Det kommer att bjudas på allt ifrån teater, musik, skapande verkstäder och till film.

Sedan några år tillbaka samarbetar olika enheter inom kulturavdelningen för att skapa Kulturkul. Evenemangen vänder sig till familjer med barn i yngre åldrar, alla barn upp till tolv år är välkomna. Hela vårutbudet är dessutom helt gratis.

Trollkarlen Adin är den som inleder Kulturkul och han uppträder först på bibliotekets filial i Tidan. Den 17-årige Adin Barlov gjorde succé redan på kulturkalaset när han uppträdde för barnfamiljer på stadsbiblioteket. Han dyker även upp här med sin trollerishow som heter Kaninernas magiska värld.

Ett annat populärt teaterinslag är att få titta in bakom kulisserna och stå scenen i teatern. Så även i år, nu kan barn och vuxna besöka Skövde musikteater och få ett smakprov ur föreställningen Emil i Lönneberga. De något äldre barnen kan utforska teaterns grunder på ett lekfullt sätt om de besöker Teaterlek i Ryd, med Camilla Mobergs barnteater blir det bland annat rolltolkning och improvisationer.

Konstverkstad

Konstpedagogen Anna Palm bjuder in barnfamiljerna vid tre tillfällen under våren. Här kan man följa med och titta på de utställningar som visas, för att sedan låta sin egen inspiration flöda på konstverkstaden. Under lördagen den 19:e mars är det dags för Earth hours, världens största miljömanifestation. Den här dagen håller hon en workshop med miljötema.

Bio med fri entré och en fantastisk film för barn och vuxna låter bra, och här hoppas kultursekreterare Anders Ericsson på fullsatt biosalong. Havets sång heter den flerfaldigt prisbelönade och Oscarsnominerade filmen. Den animerade filmen handlar om Saoirse som är en selkie, både säl och människa.

Barnteater med känd bokgroda blir det när Yvonne Eriksen står för berättarteater och uppträder som Grodan för att gestalta Max Velthuis böcker. Musikskolan drar sitt strå till kulturstacken och har prova-på-instrument dag. I Södra Ryd avslutats vårprogrammet med traditionella utelekar från olika delar av världen.

Sedan några år tillbaka samarbetar olika enheter inom kulturavdelningen för att skapa Kulturkul. Evenemangen vänder sig till familjer med barn i yngre åldrar, alla barn upp till tolv år är välkomna. Hela vårutbudet är dessutom helt gratis.

Trollkarlen Adin är den som inleder Kulturkul och han uppträder först på bibliotekets filial i Tidan. Den 17-årige Adin Barlov gjorde succé redan på kulturkalaset när han uppträdde för barnfamiljer på stadsbiblioteket. Han dyker även upp här med sin trollerishow som heter Kaninernas magiska värld.

Ett annat populärt teaterinslag är att få titta in bakom kulisserna och stå scenen i teatern. Så även i år, nu kan barn och vuxna besöka Skövde musikteater och få ett smakprov ur föreställningen Emil i Lönneberga. De något äldre barnen kan utforska teaterns grunder på ett lekfullt sätt om de besöker Teaterlek i Ryd, med Camilla Mobergs barnteater blir det bland annat rolltolkning och improvisationer.

Konstverkstad

Konstpedagogen Anna Palm bjuder in barnfamiljerna vid tre tillfällen under våren. Här kan man följa med och titta på de utställningar som visas, för att sedan låta sin egen inspiration flöda på konstverkstaden. Under lördagen den 19:e mars är det dags för Earth hours, världens största miljömanifestation. Den här dagen håller hon en workshop med miljötema.

Bio med fri entré och en fantastisk film för barn och vuxna låter bra, och här hoppas kultursekreterare Anders Ericsson på fullsatt biosalong. Havets sång heter den flerfaldigt prisbelönade och Oscarsnominerade filmen. Den animerade filmen handlar om Saoirse som är en selkie, både säl och människa.

Barnteater med känd bokgroda blir det när Yvonne Eriksen står för berättarteater och uppträder som Grodan för att gestalta Max Velthuis böcker. Musikskolan drar sitt strå till kulturstacken och har prova-på-instrument dag. I Södra Ryd avslutats vårprogrammet med traditionella utelekar från olika delar av världen.