02 feb 2016 06:00

02 feb 2016 06:00

Lilli Zickerman brann för hemslöjden

SKÖVDE: Startade en folkrörelse

Lilli Zickerman från Skövde la på 1800-talet grunden till det som har blivit en samlingspunkt för många. I dag heter riksförbundet Hemslöjden och i Skövde finns verksamheten i Slöjdens hus i Helénsparken.
Bara ett stenkast från den handarbetsbutik som Lilli startade 1887.

Emmy Carolina Helena, kallad ”Lilli”, Zickerman föddes 1858 i Skövde och var dotter till apotekare Carl Petter Zickerman och hans andra hustru Hedvig Amalia Malmgren.

Öppnade butik

1872 överlät Zickerman apoteket, som låg vid korsningen S:t Sigfrids gata och Hertig Johans gata, till apotekare Gustaf Cavalli.

Hur familjen därefter försörjde sig är oklart men i mitten av 1880-talet var ekonomin ansträngd och det var då dottern Lilli klev fram i rampljuset.

Hon hade lärt sig handarbete och sömnad, och den 2 oktober 1886 annonserade hon i Västgötakorrespondenten: ”I gammal svensk konstväfnad – konstsömnad och knyppling enligt Handarbetets vänners metod – öppnas en kurs. /Lilli Zickerman”.

Det gick uppenbarligen bra så i september året därpå startade Lilli och väninnan Agnes Behmer en ”Byrå för handarbeten”. De ville verka för att väcka intresse för slöjd och arbeten inom hemmet, och de sålde olika typer av material och ”broderier i alla branscher, hufvudsakligen de gammal-Svenska och Orientaliska”. I butiken undervisade de även i olika tekniker.

Drivande kraft

Lilli hade studerat på Handarbetets vänner och Agnes på Tekniska skolan i Stockholm, den som senare blev Konstfack. Ett par år senare slutade Agnes och Lilli drev byrån vidare på egen hand.

Lokalen låg med största sannolikhet på Hertig Johans gata 15. Huset finns inte kvar men i dag finns adressen till höger om SEB.

Ett stenkast därifrån ligger Helénsparken och Slöjdens hus där Skaraborgs hemslöjdsförening har sin lokal och samlingspunkt. Det känns nästan som en tanke för det var nämligen det som blev Lillis livsgärning.

1899 var hon den drivande kraften då Föreningen för svensk hemslöjd bildades. Prins Eugen blev ordförande och stannade kvar på den posten i nästan 50 år. 1912 startades Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund, det som i dag heter Hemslöjden.

Reste och dokumenterade

1897 flyttade familjen Zickerman från Skövde till Stockholm, och en kvalificerad gissning är att det var Lilli som låg bakom det beslutet.

Hon hade tidigare samma år ställt ut broderier på Stockholmsutställningen och där fått idéer om hur hemslöjdarna skulle kunna få bättre ersättning för sitt arbete.

Lilli brann för att bevara och sprida kunskap om hemslöjdens flera hundra år gamla kulturarv. Hon värnade den svenska folkkulturen som motvikt till industrialiseringen. Hon ville rädda hemslöjden och reste runt i landet för att dokumentera.

Lilli studerade slöjden i alla delar av Sverige och hon brukade också föreläsa på utställningar. 1910 började hon fotografera, mäta och beskriva det som ställdes ut på de många utställningarna hon besökte och hon gjorde en ordentlig inventering av allmogetextilier.

Totalt fick hon ihop cirka 24 000 fotografier och 23 000 teckningar i färg som i dag finns på Nordiska museet.

Dog i Skövde

Många människor i Lillis närhet har berättat om hennes enorma arbetskapacitet och i texter som hon själv skrev står det bland annat: ”Att älska arbete, det är att vara lycklig” och ”Vila, det är bara ombyte av arbete”.

Efter ett tiotal år i Stockholm flyttade delar av familjen Zickerman till Vittsjö i norra Skåne. Där startade Lilli bland annat en vävskola.

1946 återvände Lilli Zickerman till Skövde tillsammans med sin yngste bror Carl Gustaf och hans fru Laurentia, kallad Lalla. De byggde en villa på Västerdalsgatan och där avled Lilli den 5 september 1949, då hon var 91 år.

Källor: Zickermans från Skövde – hemslöjd och skytte av Alf Johansson, Köpstaden Skövde av Olof Gustafson samt Lilli & prinsen – 100 år av hemslöjd och textil konst av red Anna Meister på Waldemarsudde.

Emmy Carolina Helena, kallad ”Lilli”, Zickerman föddes 1858 i Skövde och var dotter till apotekare Carl Petter Zickerman och hans andra hustru Hedvig Amalia Malmgren.

Öppnade butik

1872 överlät Zickerman apoteket, som låg vid korsningen S:t Sigfrids gata och Hertig Johans gata, till apotekare Gustaf Cavalli.

Hur familjen därefter försörjde sig är oklart men i mitten av 1880-talet var ekonomin ansträngd och det var då dottern Lilli klev fram i rampljuset.

Hon hade lärt sig handarbete och sömnad, och den 2 oktober 1886 annonserade hon i Västgötakorrespondenten: ”I gammal svensk konstväfnad – konstsömnad och knyppling enligt Handarbetets vänners metod – öppnas en kurs. /Lilli Zickerman”.

Det gick uppenbarligen bra så i september året därpå startade Lilli och väninnan Agnes Behmer en ”Byrå för handarbeten”. De ville verka för att väcka intresse för slöjd och arbeten inom hemmet, och de sålde olika typer av material och ”broderier i alla branscher, hufvudsakligen de gammal-Svenska och Orientaliska”. I butiken undervisade de även i olika tekniker.

Drivande kraft

Lilli hade studerat på Handarbetets vänner och Agnes på Tekniska skolan i Stockholm, den som senare blev Konstfack. Ett par år senare slutade Agnes och Lilli drev byrån vidare på egen hand.

Lokalen låg med största sannolikhet på Hertig Johans gata 15. Huset finns inte kvar men i dag finns adressen till höger om SEB.

Ett stenkast därifrån ligger Helénsparken och Slöjdens hus där Skaraborgs hemslöjdsförening har sin lokal och samlingspunkt. Det känns nästan som en tanke för det var nämligen det som blev Lillis livsgärning.

1899 var hon den drivande kraften då Föreningen för svensk hemslöjd bildades. Prins Eugen blev ordförande och stannade kvar på den posten i nästan 50 år. 1912 startades Svenska hemslöjdsföreningarnas riksförbund, det som i dag heter Hemslöjden.

Reste och dokumenterade

1897 flyttade familjen Zickerman från Skövde till Stockholm, och en kvalificerad gissning är att det var Lilli som låg bakom det beslutet.

Hon hade tidigare samma år ställt ut broderier på Stockholmsutställningen och där fått idéer om hur hemslöjdarna skulle kunna få bättre ersättning för sitt arbete.

Lilli brann för att bevara och sprida kunskap om hemslöjdens flera hundra år gamla kulturarv. Hon värnade den svenska folkkulturen som motvikt till industrialiseringen. Hon ville rädda hemslöjden och reste runt i landet för att dokumentera.

Lilli studerade slöjden i alla delar av Sverige och hon brukade också föreläsa på utställningar. 1910 började hon fotografera, mäta och beskriva det som ställdes ut på de många utställningarna hon besökte och hon gjorde en ordentlig inventering av allmogetextilier.

Totalt fick hon ihop cirka 24 000 fotografier och 23 000 teckningar i färg som i dag finns på Nordiska museet.

Dog i Skövde

Många människor i Lillis närhet har berättat om hennes enorma arbetskapacitet och i texter som hon själv skrev står det bland annat: ”Att älska arbete, det är att vara lycklig” och ”Vila, det är bara ombyte av arbete”.

Efter ett tiotal år i Stockholm flyttade delar av familjen Zickerman till Vittsjö i norra Skåne. Där startade Lilli bland annat en vävskola.

1946 återvände Lilli Zickerman till Skövde tillsammans med sin yngste bror Carl Gustaf och hans fru Laurentia, kallad Lalla. De byggde en villa på Västerdalsgatan och där avled Lilli den 5 september 1949, då hon var 91 år.

Källor: Zickermans från Skövde – hemslöjd och skytte av Alf Johansson, Köpstaden Skövde av Olof Gustafson samt Lilli & prinsen – 100 år av hemslöjd och textil konst av red Anna Meister på Waldemarsudde.

Nu flyttar Zickermans

Den här notisen publicerades i Västgötakorrespondenten den 21 september 1897:

”Afflyttad familj. Den härstädes sedan flera decennier så värderade Zickermanska familjen har i dagarna flyttat från staden för att bosätta sig i Stockholm. För hvarje äldre och medelålders Sköfdebo kommer det att kännas rätt tomt efter den i sin krafts dagar så krye, verksamme, på nästan allt så intresserade förre apotekaren Zickerman, hans allmänt värderade fru och öfriga familj, bland dem ej minst den verksamma dottern, fröken Lilli Zickerman.”