02 feb 2016 16:51

02 feb 2016 17:04

Skas får göra underskott i år

REGIONFULLMÄKTIGE: Klartecken i detaljbudgeten

Skaraborgs sjukhus får tillstånd att ha ett underskott på 45 miljoner kronor under 2016.

Sjukhusen har ekonomiska problem och bekymmer med tillgängligheten. Regionfullmäktige av dem tillstånd att gå med en sammanlagd förlust på 210 miljoner, varav Skaraborgs sjukhus del är 45 miljoner, under 2016, då detaljbudgeten klubbades.

– Omställningen ska ske i lugn och takt och i november ska ekonomin vara i balans, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Helen Eliasson (S):

– Vi saknar realistiska planer på hur sjukhusen ska få ordning på sin ekonomi.

Deltog inte

Varken S, V eller SD deltog i beslutet.

– De 210 miljonerna visar på en nyktrare inställning än förra året då de fick betydligt mindre. Samtidigt tror sjukhusen själva att underskottet för 2016 kan bli 700 miljoner. Det måste vi ta med oss, säger SD:s Heikki Klaavuniemi.

Johnny Magnusson blev irriterad över andra ledamöters sätt att uttrycka sig:

– Vi har problem med tillgängligheten på sjukhusen, men ni ska inte stå och säga att det är skräp med vården.

Het fråga

Frågan om regionens val att förbereda ett vårdval inom mödravården är het. En interpellationsdebatt blev mest ett klarläggande av de olika ideologierna som styr partierna.

Eva Olofsson (V) säger att partiet är emot vårdval:

– Dagens mödravård är väldigt bra. Det finns en stor grupp blivande mödrar, som det behövs jobbas extra med tillsammans med andra delar av sjukvården. Samarbetet har byggts upp under flera år och frågan är om det är värt att riskera den.

Jonas Andersson (L) höll med om att mödravården är bra:

– Men den kan bli ännu bättre. Just nu har vi olika ersättningsnivåer och uppdrag. Med ett vårdval kan det förbättras. Jag förstår inte varför det känns så skrämmande; det blir i stället jämlik vård. Samtidigt är det konstigt att S och V protesterar, för tre år sedan gjorde vi en överenskommelse om att gå vidare med nästa vårdval när vi inför vårdval för rehab.

Tvivlar

Eva Olofsson:

– Jag tvivlar till att vi sa ja till det här.

Jan Alexandersson (V):

– Varför ska ideologin gå före patienternas bästa?

Sjukhusen har ekonomiska problem och bekymmer med tillgängligheten. Regionfullmäktige av dem tillstånd att gå med en sammanlagd förlust på 210 miljoner, varav Skaraborgs sjukhus del är 45 miljoner, under 2016, då detaljbudgeten klubbades.

– Omställningen ska ske i lugn och takt och i november ska ekonomin vara i balans, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Helen Eliasson (S):

– Vi saknar realistiska planer på hur sjukhusen ska få ordning på sin ekonomi.

Deltog inte

Varken S, V eller SD deltog i beslutet.

– De 210 miljonerna visar på en nyktrare inställning än förra året då de fick betydligt mindre. Samtidigt tror sjukhusen själva att underskottet för 2016 kan bli 700 miljoner. Det måste vi ta med oss, säger SD:s Heikki Klaavuniemi.

Johnny Magnusson blev irriterad över andra ledamöters sätt att uttrycka sig:

– Vi har problem med tillgängligheten på sjukhusen, men ni ska inte stå och säga att det är skräp med vården.

Het fråga

Frågan om regionens val att förbereda ett vårdval inom mödravården är het. En interpellationsdebatt blev mest ett klarläggande av de olika ideologierna som styr partierna.

Eva Olofsson (V) säger att partiet är emot vårdval:

– Dagens mödravård är väldigt bra. Det finns en stor grupp blivande mödrar, som det behövs jobbas extra med tillsammans med andra delar av sjukvården. Samarbetet har byggts upp under flera år och frågan är om det är värt att riskera den.

Jonas Andersson (L) höll med om att mödravården är bra:

– Men den kan bli ännu bättre. Just nu har vi olika ersättningsnivåer och uppdrag. Med ett vårdval kan det förbättras. Jag förstår inte varför det känns så skrämmande; det blir i stället jämlik vård. Samtidigt är det konstigt att S och V protesterar, för tre år sedan gjorde vi en överenskommelse om att gå vidare med nästa vårdval när vi inför vårdval för rehab.

Tvivlar

Eva Olofsson:

– Jag tvivlar till att vi sa ja till det här.

Jan Alexandersson (V):

– Varför ska ideologin gå före patienternas bästa?