03 feb 2016 10:41

03 feb 2016 17:21

Så drev norske storägaren fram avtalet

BILLINGEHUS

Ett plötsligt telefonsamtal från norske hotellägaren Asmund Haare strax innan jul drev fram avgörandet i slutförhandlingarna mellan kommunledningen och Hotell Billingehus.
Då ställdes frågan om flyktingförläggning eller hotell på sin spets.

Det avslöjade kommunalrådet Katarina Jonsson (M) vid onsdagens näringslivsfrukost på Billingehus.

Haare är ägare till den norska hotellkedjan First Hotel och enligt Katarina Jonsson ringde han upp henne strax innan jul. Då hade samtalen mellan kommunen och hotellet pågått på allvar sedan Silvester Jellinek kom in i bilden i somras.

– Haare ringde mig och berättade att de skulle ställa om Billingehus till asylboende i februari. Han ville lämna beskedet att kommunen skulle veta om vad som var på gång, säger Jonsson.

– Jag blev paff och förvånad över samtalet, säger Jonsson.

Ringde tillbaka

Senare samma dag ringde hon tillbaka till Haare igen.

– Jag ville veta om det kunde finnas någon teknisk öppning. Haare har aldrig sagt till mig att de vill ha pengar, utan hans budskap var att de skulle ställa om till asylboende, men att de också ville fortsätta samtalen om vad som skulle ske långsiktigt med hotellet, säger hon.

Bert Karlsson och Knistads ägare Dan Persson har kritiserat kommunen för att falla offer för utpressning på grund av hotet om asylboende. Dan Persson säger att Jonsson redan i juni berättat för honom att hotellet begärt ett driftbidrag på 15 miljoner kronor per år i 10 år.

Konkreta

Katarina Jonsson säger i att hon under förhandlingarna hört rykten, men att det blev konkret först i december.

Kommundirektören Tomas Fellbrandt blev kontaktad av både bolaget Hero Sweden AB och Migrationsverket.

Budskapet i samtalen var att förbereda Skövde kommun på att ett asylboende kommer att öppnas på Billingehus.

Under onsdagseftermiddagen tog Katarina Jonsson på nytt kontakt med SLA. Hon vill då ytterligare förtydliga varför hon inte anser att kommunen pressats.

– Till slut var det vi som satte press på First Hotell. Vi var beredda att satsa och frågan var om de var det? Skulle de satsa i Skövde var det nu eller aldrig. Inte när det hade varit ett asylboende under några år, det gjorde vi klart för dem, säger Jonsson, som menar att Silvester Jellinek haft stor del i att övertyga Haare.

Står för satsningen

– Jag ömmar också för flyktingarnas situation, men det ska också ställas i relation till att vi ska våga stå upp för Skövdes långsiktiga utveckling. Jag har funderat mycket på om jag vågar driva den här saken, men i Alliansen kom vi fram till att vi vill fullfölja vår vision om Billingen. Som kommun måste vi satsa på vår långsiktiga tillväxt och då är besöksnäringen en viktig del.

Arbetar fram avtal

Parterna har tagit i hand på sina respektive löften, men nu ska det kritiserade 45-miljonersavtalet sättas på pränt och beslutas om i kommunfullmäktige. Oppositionen har hittills tvekat till satsningen.

Kommunen har anlitat affärsjuristerna Lindgren & Hoffsten för att ta fram ett avtalsförslag som kan läggas på kommunstyrelsens arbetsutskotts bord den 20 februari. Målet är sedan att ta frågan till kommunfullmäktige den 21 mars.

Jonssons avslöjande var en av nyheterna vid onsdagens näringslivsfrukost där Silvester Jellinek berättade om de storslagna planerna med budskapet att så många som möjligt behöver sluta upp bakom den.

Kommentarerna och frågorna han fick var positiva.

Det avslöjade kommunalrådet Katarina Jonsson (M) vid onsdagens näringslivsfrukost på Billingehus.

Haare är ägare till den norska hotellkedjan First Hotel och enligt Katarina Jonsson ringde han upp henne strax innan jul. Då hade samtalen mellan kommunen och hotellet pågått på allvar sedan Silvester Jellinek kom in i bilden i somras.

– Haare ringde mig och berättade att de skulle ställa om Billingehus till asylboende i februari. Han ville lämna beskedet att kommunen skulle veta om vad som var på gång, säger Jonsson.

– Jag blev paff och förvånad över samtalet, säger Jonsson.

Ringde tillbaka

Senare samma dag ringde hon tillbaka till Haare igen.

– Jag ville veta om det kunde finnas någon teknisk öppning. Haare har aldrig sagt till mig att de vill ha pengar, utan hans budskap var att de skulle ställa om till asylboende, men att de också ville fortsätta samtalen om vad som skulle ske långsiktigt med hotellet, säger hon.

Bert Karlsson och Knistads ägare Dan Persson har kritiserat kommunen för att falla offer för utpressning på grund av hotet om asylboende. Dan Persson säger att Jonsson redan i juni berättat för honom att hotellet begärt ett driftbidrag på 15 miljoner kronor per år i 10 år.

Konkreta

Katarina Jonsson säger i att hon under förhandlingarna hört rykten, men att det blev konkret först i december.

Kommundirektören Tomas Fellbrandt blev kontaktad av både bolaget Hero Sweden AB och Migrationsverket.

Budskapet i samtalen var att förbereda Skövde kommun på att ett asylboende kommer att öppnas på Billingehus.

Under onsdagseftermiddagen tog Katarina Jonsson på nytt kontakt med SLA. Hon vill då ytterligare förtydliga varför hon inte anser att kommunen pressats.

– Till slut var det vi som satte press på First Hotell. Vi var beredda att satsa och frågan var om de var det? Skulle de satsa i Skövde var det nu eller aldrig. Inte när det hade varit ett asylboende under några år, det gjorde vi klart för dem, säger Jonsson, som menar att Silvester Jellinek haft stor del i att övertyga Haare.

Står för satsningen

– Jag ömmar också för flyktingarnas situation, men det ska också ställas i relation till att vi ska våga stå upp för Skövdes långsiktiga utveckling. Jag har funderat mycket på om jag vågar driva den här saken, men i Alliansen kom vi fram till att vi vill fullfölja vår vision om Billingen. Som kommun måste vi satsa på vår långsiktiga tillväxt och då är besöksnäringen en viktig del.

Arbetar fram avtal

Parterna har tagit i hand på sina respektive löften, men nu ska det kritiserade 45-miljonersavtalet sättas på pränt och beslutas om i kommunfullmäktige. Oppositionen har hittills tvekat till satsningen.

Kommunen har anlitat affärsjuristerna Lindgren & Hoffsten för att ta fram ett avtalsförslag som kan läggas på kommunstyrelsens arbetsutskotts bord den 20 februari. Målet är sedan att ta frågan till kommunfullmäktige den 21 mars.

Jonssons avslöjande var en av nyheterna vid onsdagens näringslivsfrukost där Silvester Jellinek berättade om de storslagna planerna med budskapet att så många som möjligt behöver sluta upp bakom den.

Kommentarerna och frågorna han fick var positiva.