04 feb 2016 13:21

04 feb 2016 13:22

Traktorstölder nationell angelägenhet

NYHETER: Nationella operativa avdelningen samordnar

Polisens Nationella operativa avdelning ska kartlägga de många traktorstölderna i landet, de ses som en nationell angelägenhet.
– Traktorstölden i Skövde är ursprunget, säger polisen Magnus Karlsson.

I december stals två John Deere-traktorer, värda flera miljoner kronor, från en gård i Skövde. Två män, 31 och 45 år gamla, greps i närheten av Lerdala samma dag. De häktades senare misstänkta för grov stöld. I veckan omhäktades de ytterligare två veckor, men vice chefsåklagare Marianne Aldén säger att det är oklart om åtalet kommer då eller om det dröjer ytterligare.

Nu har också företeelsen med stulna traktorer, det har skett ett 50-tal stölder i landet den senaste tiden, blivit en nationell angelägenhet.

När polisen började utreda stölden som skett i Skövde kom man nämligen fram till att ett stort antal traktorer stulits på olika håll och de häktade männen har också kunnat knytas till fem andra traktorstölder, bland annat i Norrköping, Kumla och i Kista. Nu har polisen i region Väst, dit Skaraborg hör, initierat en kontakt med Nationella operativa avdelningen (Noa), före detta Rikskriminalen gällande traktorstölderna i landet.

– Vi lyfte företeelsen till Noa och där visade man intresse och tycker att detta är en nationell angelägenhet, vilket är positivt. Ursprunget är stölden i Skövde i december, säger Magnus Karlsson, förundersökningssamordnare, polisen östra Skaraborg.

Noa fungerar som samordnare och kan kartlägga de många stölderna.

Även om traktorstölder förekommit runt om i landet är det bara Skövdeärendet som har häktade personer. Polisen har tidigare sagt att man misstänker att en större organiserad liga med förgreningar utomlands ligger bakom de många stölderna

– Vi vet åtminstone att när polisen grep de två fanns ytterligare män på platsen, men de hann fly, säger Aldén.

I december stals två John Deere-traktorer, värda flera miljoner kronor, från en gård i Skövde. Två män, 31 och 45 år gamla, greps i närheten av Lerdala samma dag. De häktades senare misstänkta för grov stöld. I veckan omhäktades de ytterligare två veckor, men vice chefsåklagare Marianne Aldén säger att det är oklart om åtalet kommer då eller om det dröjer ytterligare.

Nu har också företeelsen med stulna traktorer, det har skett ett 50-tal stölder i landet den senaste tiden, blivit en nationell angelägenhet.

När polisen började utreda stölden som skett i Skövde kom man nämligen fram till att ett stort antal traktorer stulits på olika håll och de häktade männen har också kunnat knytas till fem andra traktorstölder, bland annat i Norrköping, Kumla och i Kista. Nu har polisen i region Väst, dit Skaraborg hör, initierat en kontakt med Nationella operativa avdelningen (Noa), före detta Rikskriminalen gällande traktorstölderna i landet.

– Vi lyfte företeelsen till Noa och där visade man intresse och tycker att detta är en nationell angelägenhet, vilket är positivt. Ursprunget är stölden i Skövde i december, säger Magnus Karlsson, förundersökningssamordnare, polisen östra Skaraborg.

Noa fungerar som samordnare och kan kartlägga de många stölderna.

Även om traktorstölder förekommit runt om i landet är det bara Skövdeärendet som har häktade personer. Polisen har tidigare sagt att man misstänker att en större organiserad liga med förgreningar utomlands ligger bakom de många stölderna

– Vi vet åtminstone att när polisen grep de två fanns ytterligare män på platsen, men de hann fly, säger Aldén.