05 feb 2016 06:00

05 feb 2016 06:00

Stickat med rutor och ränder

SKÖVDE: Stickat på utställning i Slöjdens hus

Skaraborgs hemslöjdsförening öppnar dörren till årets första utställning i Slöjdens hus i Helénsparken. Temat är stickat i rutor och ränder. Tröjor, vantar och andra läckra hemstickade alster visas upp.

Utställningen är ett samarbete mellan Sticknätverket och föreningen Hjälpstickan. Temat för årets uppdrag till stickarna är rutor och ränder, temat brukar variera från år till. Sticknätverket i Västra Götaland som administreras av en hemslöjdskonsulent hade dock inte planerat någon stickutmaning detta år. Nu tog i stället det lokala nätverket över och ordnar en egen utställning. Hjälpstickan är en ideell förening som stickar för behövande och olika hjälporganisationer i Sverige.

Stickgänget brukar träffas en gång i månaden i Slöjdens hus och håller sitt Stickkafé där, det brukar locka allt mellan fem till tjugo personer. En van stickare i gruppen är Katinka Bergwik, hon har tillsammans med Birgitta Carlsson byggt upp årets utställning med dess olika bidrag.

– Jag har stickat i 50 år nu och det är en fantastisk hobby, säger Katinka Bergwik. Det är en slags terapi som fungerar som avkoppling. Det blir nästan som yoga och att försjunka i stickningen är som meditation, säger hon.

– För stressade människor skulle stickning vara väldigt avkopplande att hålla på med, menar hon. Jag brukar titta på tv samtidigt som jag stickar, det blir väl att jag ser halva programmet ungefär, skrattar hon.

Mest stickar hon tröjor, men nu ställer hon ut bland annat en kudde och en filt i finaste garnblandning. Garnet är handfärgat och består av silke, alpacka och merinoull.

– Det är garnens Rolls-Royce, säger hemslöjdsföreningens ordförande Birgitta Carlsson. Den här utställningen visar kvinnokraft och skaparkraft av sällan skådat slag. Det är en lisa för själen att sticka.

Utställningen är ett samarbete mellan Sticknätverket och föreningen Hjälpstickan. Temat för årets uppdrag till stickarna är rutor och ränder, temat brukar variera från år till. Sticknätverket i Västra Götaland som administreras av en hemslöjdskonsulent hade dock inte planerat någon stickutmaning detta år. Nu tog i stället det lokala nätverket över och ordnar en egen utställning. Hjälpstickan är en ideell förening som stickar för behövande och olika hjälporganisationer i Sverige.

Stickgänget brukar träffas en gång i månaden i Slöjdens hus och håller sitt Stickkafé där, det brukar locka allt mellan fem till tjugo personer. En van stickare i gruppen är Katinka Bergwik, hon har tillsammans med Birgitta Carlsson byggt upp årets utställning med dess olika bidrag.

– Jag har stickat i 50 år nu och det är en fantastisk hobby, säger Katinka Bergwik. Det är en slags terapi som fungerar som avkoppling. Det blir nästan som yoga och att försjunka i stickningen är som meditation, säger hon.

– För stressade människor skulle stickning vara väldigt avkopplande att hålla på med, menar hon. Jag brukar titta på tv samtidigt som jag stickar, det blir väl att jag ser halva programmet ungefär, skrattar hon.

Mest stickar hon tröjor, men nu ställer hon ut bland annat en kudde och en filt i finaste garnblandning. Garnet är handfärgat och består av silke, alpacka och merinoull.

– Det är garnens Rolls-Royce, säger hemslöjdsföreningens ordförande Birgitta Carlsson. Den här utställningen visar kvinnokraft och skaparkraft av sällan skådat slag. Det är en lisa för själen att sticka.