06 feb 2016 06:00

06 feb 2016 06:00

"Det finns personer som är gruvligt ensamma"

SKÖVDE: 60 år med kyrkans Jourhavande präst

Svenska kyrkans jourhavande präst organisation fyller 60 år på söndag. Det är en viktig jubilar som fyller jämt kan man konstatera, antalet samtal till jourhavande präst har ökat med nästa 70 procent sedan 2008. I Skövde är prästen Joachim Leijon en av prästerna som tar emot samtal.

Jourhavande präst som är Svenska kyrkans sätt att erbjuda en akut själavård startade den 7 februari 1956. Man räknar med att det hela startade med att prästen Erik Bernspång publicerade en liten annons i Öresundsposten med texten; ”Innan ni begår självmord ring...”

Från början var det lokala verksamheter men nuförtiden samverkar alla 13 stift inom Svenska kyrkan i den nationellt organiserade tjänsten. Monica Eckerdal är samordnare för den rikstäckande tjänsten och menar att den fyller en oerhört viktig funktion. Inte minst för människor som funderar på att ta sitt liv.

– Vi vet att ett samtal kan göra skillnaden mellan liv och död, säger Eckerdal.

Under 2015 besvarade präster drygt 81 000 samtal, det betyder att över 220 samtal per dygn nådde jourhavande präst. Samtalen kopplas fram via larmnumret 112, varje kväll och natt tar de emot samtal mellan klockan 21,00 till 06,00. Att ringa till jourhavande präst kostar inget och de som ringer kan vara helt anonyma. Som alla präster har även de som svarar på jouren absolut tystnadsplikt. Något som dessutom gäller den chatt som är öppen under fyra kvällar i veckan. Innehållet i chatten krypteras och försvinner efteråt.

Inom Skara stift finns 43 pastorat och här deltar 22 stycken i det nationella samarbetet som gör att jourtelefoner bemannas under alla dygn. På sin lista har stiftet cirka 80 stycken präster, som är mer eller mindre aktiva. En präst härifrån deltar varje natt i det uppdraget.

Joachim Leijon

I Skövde deltar prästen Joachim Leijon i samarbetet jourhavande präst. Han är en van själavårdare och dessutom utbildad som terapeut. I sitt yrke möter han många personer för personliga samtal, dessa möten kan pågå under timmar och man kan träffas flera gånger för att tala. Som jourhavande präst blir det kortare möten över telefon.

– Det blir en röst i telefonen som är i akut nöd men vi kan inte prata i fem timmar, det blir en helt annan ram för samtalet, säger Joachim Leijon. Det är ofta personer som är i akut behov att prata.

– Det kan vara någon som har svår ångest i nattens timma, det kanske är någon som vill ta sitt liv eller har missbrukat droger, säger han. Det finns människor som är gruvligt ensamma och en stund av medmänsklig närhet gör arbetet viktigt, säger han.

– Men ibland är det kanske någon dråplig historia mitt i allt elände, då skrattar vi tillsammans.

Jourhavande präst som är Svenska kyrkans sätt att erbjuda en akut själavård startade den 7 februari 1956. Man räknar med att det hela startade med att prästen Erik Bernspång publicerade en liten annons i Öresundsposten med texten; ”Innan ni begår självmord ring...”

Från början var det lokala verksamheter men nuförtiden samverkar alla 13 stift inom Svenska kyrkan i den nationellt organiserade tjänsten. Monica Eckerdal är samordnare för den rikstäckande tjänsten och menar att den fyller en oerhört viktig funktion. Inte minst för människor som funderar på att ta sitt liv.

– Vi vet att ett samtal kan göra skillnaden mellan liv och död, säger Eckerdal.

Under 2015 besvarade präster drygt 81 000 samtal, det betyder att över 220 samtal per dygn nådde jourhavande präst. Samtalen kopplas fram via larmnumret 112, varje kväll och natt tar de emot samtal mellan klockan 21,00 till 06,00. Att ringa till jourhavande präst kostar inget och de som ringer kan vara helt anonyma. Som alla präster har även de som svarar på jouren absolut tystnadsplikt. Något som dessutom gäller den chatt som är öppen under fyra kvällar i veckan. Innehållet i chatten krypteras och försvinner efteråt.

Inom Skara stift finns 43 pastorat och här deltar 22 stycken i det nationella samarbetet som gör att jourtelefoner bemannas under alla dygn. På sin lista har stiftet cirka 80 stycken präster, som är mer eller mindre aktiva. En präst härifrån deltar varje natt i det uppdraget.

Joachim Leijon

I Skövde deltar prästen Joachim Leijon i samarbetet jourhavande präst. Han är en van själavårdare och dessutom utbildad som terapeut. I sitt yrke möter han många personer för personliga samtal, dessa möten kan pågå under timmar och man kan träffas flera gånger för att tala. Som jourhavande präst blir det kortare möten över telefon.

– Det blir en röst i telefonen som är i akut nöd men vi kan inte prata i fem timmar, det blir en helt annan ram för samtalet, säger Joachim Leijon. Det är ofta personer som är i akut behov att prata.

– Det kan vara någon som har svår ångest i nattens timma, det kanske är någon som vill ta sitt liv eller har missbrukat droger, säger han. Det finns människor som är gruvligt ensamma och en stund av medmänsklig närhet gör arbetet viktigt, säger han.

– Men ibland är det kanske någon dråplig historia mitt i allt elände, då skrattar vi tillsammans.