08 feb 2016 06:00

08 feb 2016 06:00

Dom i brutalt mordfall

LISA-MORDET: Nerijus Bilevicius kan dömas på måndagen

Lisa Holm blev bara 17 år. Mordet på henne har blivit ett av vår tids mest uppmärksammade. Tingsrätten var övertygad om att det var Nerijus Bilevicius som var mördaren. Men han har hela tiden förnekat brottet och överklagade. I dag kommer hovrättens dom.

Allt började en söndag i juni förra året. Lisa Holm sommarjobbade på kaféet i Blomberg och skulle ta mopeden hem till Skövde på kvällen.

Men hon kom aldrig hem och nästan omgående stod det klart att hon inte hade försvunnit frivilligt.

Tusentals människor – poliser, militärer, Missing people – letade efter henne. Sökinsatsen de följande dagarna saknar motstycke. Men insatsen fick ett brutalt slut. När en polis fredagen den 12 juni hittade flickan var hon död. Hon låg intryckt i ett klädskåp i en arbetsbod på gården Martorp.

”Vi jobbade för att hitta henne vid liv – ända till den där kvällen. Då blev det en mordutredning” har kriminalkommissarie Lars Johansson tidigare sagt till SLA.

Tidigt i utredningen riktade polisen sina misstankar mot den 35-årige Nerijus Bilevicius. Han åtalades senare misstänkt för mordet.

Men exakt vad som hänt vet ingen. Bilevicius har förnekat att han ens träffat Lisa trots att hans blod och dna har hittats på henne kläder. Han ger inga svar. Det har han inte gjort under de långa polisförhören, inte under rättegången i tingsrätten och inte heller under hovrättsförhandlingen nyligen.

Tydlig tingsrättsdom

Tingsrätten i Skövde tvekade inte i den dom som kom i mitten av november – domstolen ansåg att var ställt utom rimligt tvivel att Bilevicius med avsikt berövat Lisa Holm livet. Han dömdes till livstids fängelse.

På måndagen är det hovrätten som kommer med sin dom, man har överprövat tingsrättens fällande dom efter överklagandet från Bilevicius som vill frikännas.

Men i hovrätten har det också tillkommit vittnen och uppgifter som domstolen ska väga in. Bland andra vittnade Bilevicus hustru, hon sade att mannen hade varit hemma vid tidpunkten för mordet. De uppgifterna stämmer inte med vad hon tidigare sagt i polisförhör. En dna-expert kallades in att vittna liksom en pensionerad polis som kritiserade polisförhören.

Bilevicius advokat Inger Rönnbäck gick under sitt slutanförande i hovrätten hårt åt det mesta. Hon kritiserade polisutredningen, sade att det kunde vara andra personer som satt dit hennes klient, kanske till och med en polis. Hon menade att dna och blod från Bilevcius kan ha hamnat på Lisas kläder utan att han själv har avsatt dem.

Hon yrkade också om en rättspsykiatrisk undersökning av mannen. Något sådant besked har inte kommit från hovrätten.

”Ingen förklaring”

Målsägandebiträdet, advokat Tore Brandtler, förväntar sig att hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom.

– Det kan egentligen inte bli på något annat sätt. Hovrätten har haft samma underlag som tingsätten och det nya som tillkommit ändrar inte bevisbilden på något sätt. Bilevicius kan helt enkelt inte förklara hur hans dna har hamnat på Lisas kläder.

Om Rönnbäcks yrkande om en rättspsykiatrisk undersökning säger Brandtler:

– Det kan inte bli något av det. Hovrätten har sagt att man meddelar dom på måndagen, ett beslut om rättspsykiatrisk undersökning skulle i så fall kommit tidigare.

SLA har utan framgång sökt Inger Rönnbäck.

Allt började en söndag i juni förra året. Lisa Holm sommarjobbade på kaféet i Blomberg och skulle ta mopeden hem till Skövde på kvällen.

Men hon kom aldrig hem och nästan omgående stod det klart att hon inte hade försvunnit frivilligt.

Tusentals människor – poliser, militärer, Missing people – letade efter henne. Sökinsatsen de följande dagarna saknar motstycke. Men insatsen fick ett brutalt slut. När en polis fredagen den 12 juni hittade flickan var hon död. Hon låg intryckt i ett klädskåp i en arbetsbod på gården Martorp.

”Vi jobbade för att hitta henne vid liv – ända till den där kvällen. Då blev det en mordutredning” har kriminalkommissarie Lars Johansson tidigare sagt till SLA.

Tidigt i utredningen riktade polisen sina misstankar mot den 35-årige Nerijus Bilevicius. Han åtalades senare misstänkt för mordet.

Men exakt vad som hänt vet ingen. Bilevicius har förnekat att han ens träffat Lisa trots att hans blod och dna har hittats på henne kläder. Han ger inga svar. Det har han inte gjort under de långa polisförhören, inte under rättegången i tingsrätten och inte heller under hovrättsförhandlingen nyligen.

Tydlig tingsrättsdom

Tingsrätten i Skövde tvekade inte i den dom som kom i mitten av november – domstolen ansåg att var ställt utom rimligt tvivel att Bilevicius med avsikt berövat Lisa Holm livet. Han dömdes till livstids fängelse.

På måndagen är det hovrätten som kommer med sin dom, man har överprövat tingsrättens fällande dom efter överklagandet från Bilevicius som vill frikännas.

Men i hovrätten har det också tillkommit vittnen och uppgifter som domstolen ska väga in. Bland andra vittnade Bilevicus hustru, hon sade att mannen hade varit hemma vid tidpunkten för mordet. De uppgifterna stämmer inte med vad hon tidigare sagt i polisförhör. En dna-expert kallades in att vittna liksom en pensionerad polis som kritiserade polisförhören.

Bilevicius advokat Inger Rönnbäck gick under sitt slutanförande i hovrätten hårt åt det mesta. Hon kritiserade polisutredningen, sade att det kunde vara andra personer som satt dit hennes klient, kanske till och med en polis. Hon menade att dna och blod från Bilevcius kan ha hamnat på Lisas kläder utan att han själv har avsatt dem.

Hon yrkade också om en rättspsykiatrisk undersökning av mannen. Något sådant besked har inte kommit från hovrätten.

”Ingen förklaring”

Målsägandebiträdet, advokat Tore Brandtler, förväntar sig att hovrätten fastställer tingsrättens fällande dom.

– Det kan egentligen inte bli på något annat sätt. Hovrätten har haft samma underlag som tingsätten och det nya som tillkommit ändrar inte bevisbilden på något sätt. Bilevicius kan helt enkelt inte förklara hur hans dna har hamnat på Lisas kläder.

Om Rönnbäcks yrkande om en rättspsykiatrisk undersökning säger Brandtler:

– Det kan inte bli något av det. Hovrätten har sagt att man meddelar dom på måndagen, ett beslut om rättspsykiatrisk undersökning skulle i så fall kommit tidigare.

SLA har utan framgång sökt Inger Rönnbäck.