08 feb 2016 04:00

08 feb 2016 04:00

Jag är helt såld på crossfit

PETRA LUNDGREN

Jag har alltid varit sugen på att testa crossfit. Men eftersom det inte finns i stan där jag bor och jag typ vägrar att åka tre mil för att träna så har det liksom inte blivit av. Förrän nu då. Jag hängde med på ett pass i Partille (där överskred jag också de tre milen rejält).

Vi var 18 personer i varierande ålder och med olika kroppstyp. Tre av oss var där för att prova på. Så medan de vana fick köra marklyft (min favoritgren) så fick vi andra en genomgång av övningarna på passet av en grymt vältränad tjej.

Jag hade gjort de flesta förutom den burpee-varianten och knä-till-armbåge-övningen. Den sista såg jättelätt ut när tjejen visade.

– Man kan använda gummiband, sa hon, hängde i stången och for upp och ner i snabb takt.

Eftersom hon var grymmestark visade hon även utan gummiband och så stark vill jag också bli! För den som undrar så är crossfit en styrke- och konditionsbaserad träningsform som bygger på funktionella rörelser som man utför med hög intensitet.

Vi som var på passet delades in i grupper och gick till varsin station. Jag fick vara i samma som min kompis.

– Ni ska tävla förstår du, sa tjejen till mig men inte till min kompis.

På första stället skulle man göra sex armhävningar, sex kettlebellsvingar och sex knäböj. Så många varv som möjligt under sex minuter. Lätt som en pannkaka tyckte jag och körde på för att bräcka min kompis. (Vilket jag också gjorde).

Men jag skulle inte gått ut så hårt, för sedan kom andra stället där man skulle dra sig upp hängande i en stång fem gånger, hoppa upp på en låda fem gånger, göra lika många knä till armbåge och fem burpees på det. I sex minuter. Jag repeterar: Sex minuter. De var långa kan jag säga.

Som tur var, var det bara det tredje stället kvar. Med 150 meter rodd, tio kettlebellsvingar och tio situps. i sex minuter. Om jag var trött efteråt? Absolut! Och sjukt svettig. Men också väldigt pigg. För det blir man av att träna. Om jag kört passet igen på egen hand på gymmet hemma? Absolut! Om jag tänker fortsätta? Absolut! Jag gillar att köra skiten ur mig. Då känner man att man lever! Jag kan nog till och med tänka mig att åka tre mil för att få träna crossfit på riktigt ibland.

 

Hiss

När solen skiner och det känns som att våren är på väg.

Diss

Bakslag i vädret, det kommer säkert!

Jag har alltid varit sugen på att testa crossfit. Men eftersom det inte finns i stan där jag bor och jag typ vägrar att åka tre mil för att träna så har det liksom inte blivit av. Förrän nu då. Jag hängde med på ett pass i Partille (där överskred jag också de tre milen rejält).

Vi var 18 personer i varierande ålder och med olika kroppstyp. Tre av oss var där för att prova på. Så medan de vana fick köra marklyft (min favoritgren) så fick vi andra en genomgång av övningarna på passet av en grymt vältränad tjej.

Jag hade gjort de flesta förutom den burpee-varianten och knä-till-armbåge-övningen. Den sista såg jättelätt ut när tjejen visade.

– Man kan använda gummiband, sa hon, hängde i stången och for upp och ner i snabb takt.

Eftersom hon var grymmestark visade hon även utan gummiband och så stark vill jag också bli! För den som undrar så är crossfit en styrke- och konditionsbaserad träningsform som bygger på funktionella rörelser som man utför med hög intensitet.

Vi som var på passet delades in i grupper och gick till varsin station. Jag fick vara i samma som min kompis.

– Ni ska tävla förstår du, sa tjejen till mig men inte till min kompis.

På första stället skulle man göra sex armhävningar, sex kettlebellsvingar och sex knäböj. Så många varv som möjligt under sex minuter. Lätt som en pannkaka tyckte jag och körde på för att bräcka min kompis. (Vilket jag också gjorde).

Men jag skulle inte gått ut så hårt, för sedan kom andra stället där man skulle dra sig upp hängande i en stång fem gånger, hoppa upp på en låda fem gånger, göra lika många knä till armbåge och fem burpees på det. I sex minuter. Jag repeterar: Sex minuter. De var långa kan jag säga.

Som tur var, var det bara det tredje stället kvar. Med 150 meter rodd, tio kettlebellsvingar och tio situps. i sex minuter. Om jag var trött efteråt? Absolut! Och sjukt svettig. Men också väldigt pigg. För det blir man av att träna. Om jag kört passet igen på egen hand på gymmet hemma? Absolut! Om jag tänker fortsätta? Absolut! Jag gillar att köra skiten ur mig. Då känner man att man lever! Jag kan nog till och med tänka mig att åka tre mil för att få träna crossfit på riktigt ibland.

 

Hiss

När solen skiner och det känns som att våren är på väg.

Diss

Bakslag i vädret, det kommer säkert!