10 feb 2016 12:53

10 feb 2016 12:53

Eleverna är med i Skol-SM i juridik

SKÖVDE: Gymnasieelever på Västerhöjd tävlar i juridik

Västerhöjdselever deltog under onsdagen i den årliga tävlingen Skol-SM i juridik . Med lagboken som enda hjälpmedel ska de lösa rättsfall.

De elever som deltar i tävlingen Skol-SM i juridik går på ekonomiprogrammet i årskurs tre med inriktning mot juridik. Klassen består av 33 elever och är indelade i grupper med fyra till sex elever i varje grupp. Fram till starten för tävlingen på onsdagsmorgonen har den juridiska frågan som de ska lösa varit okänd. För att lösa rättsfallet får eleverna endast använda sig av lagboken som hjälpmedel.

Tävlingsmomentet för skolans fem lag pågår under tre timmar och vaktas av lärare. De 15 frågor som ska besvaras rör bland annat områden som avtal och familjerätt. Den nationella tävlingen arrangeras årligen sedan starten 2002, som arrangör står Nordiska juristakademien. De skolor som vill delta får göra en ansökan och betala en staravgift om 300 kronor per lag. Västerhöjdsgymnasiet deltar för tredje året och har som bäst kommit till delfinalen där åtta lag är kvar. I själva finalen är det fyra lag som gör upp om förstaplatsen.

Då är formen för tävlingen ett rättegångspel. Under dagen deltog 139 lag från 32 gymnasieskolor i landet. Hittills har skolor från Stockholm varit i stort sett helt dominerande när det gällt att knipa första platsen i juridikkampen.

De elever som deltar i tävlingen Skol-SM i juridik går på ekonomiprogrammet i årskurs tre med inriktning mot juridik. Klassen består av 33 elever och är indelade i grupper med fyra till sex elever i varje grupp. Fram till starten för tävlingen på onsdagsmorgonen har den juridiska frågan som de ska lösa varit okänd. För att lösa rättsfallet får eleverna endast använda sig av lagboken som hjälpmedel.

Tävlingsmomentet för skolans fem lag pågår under tre timmar och vaktas av lärare. De 15 frågor som ska besvaras rör bland annat områden som avtal och familjerätt. Den nationella tävlingen arrangeras årligen sedan starten 2002, som arrangör står Nordiska juristakademien. De skolor som vill delta får göra en ansökan och betala en staravgift om 300 kronor per lag. Västerhöjdsgymnasiet deltar för tredje året och har som bäst kommit till delfinalen där åtta lag är kvar. I själva finalen är det fyra lag som gör upp om förstaplatsen.

Då är formen för tävlingen ett rättegångspel. Under dagen deltog 139 lag från 32 gymnasieskolor i landet. Hittills har skolor från Stockholm varit i stort sett helt dominerande när det gällt att knipa första platsen i juridikkampen.