10 feb 2016 06:00

10 feb 2016 06:00

Sannolikt död i strid

NYHETER: Första kända Skaraborgsfallet

Polisen kan nu bekräfta att en man som vuxit upp och bott i östra Skaraborg under många år sannolikt har dött i strid i Syrien.
– Det är det första fallet med kopplingar till vårt område, uppger polisens underrättelsegrupp i Skaraborg.

I tidningen Aftonbladets artikelserie där man granskar svenska jihadister som ansluter till IS eller andra beväpnade terrornätverk i framför allt Syrien namnger man ett antal personer.

En av dem ska ha varit i Syrien och det sägs också att han förekommer i en av de senaste propagandafilmerna för IS. I Aftonbladet står att hans bostadsort var Göteborg, vilket i och för sig är korrekt.

Men enligt uppgifter till SLA har mannen också under minst 15 år av sin uppväxt bott i östra Skaraborg. Många har reagerat när de sett hans bild i Aftonbladet. Personer har uppgett för SLA att han radikaliserades när han flyttade till Göteborg för några år sedan.

Reste 2013

Nu bekräftar polisen uppgiften för SLA.

– Vi har fått fram att han sannolikt har avrest till konfliktområde redan 2013 och har dött under 2014, säger en polisman i underrättelsegruppen i Skaraborg.

– Vi har kontrollerat uppgifterna med flera källor och det är sannolikt på det sättet.

Första fallet

Detta skulle i så fall vara det första kända fallet i Skaraborg där någon person från området har rest till Syrien och anslutit till IS.

– Det stämmer, vi har ingen annan information om andra avresta eller hemkomna från Syrien.

En annan man, i 30-årsåldern från Göteborg, med Skaraborgskoppling har dömts till livstids fängelse i Göteborgs tingsrätt för terroristbrott. Han var en av två svenskar som deltog i avrättning av två personer i Syrien 2013. En film som visade avrättningarna var åklagarens starkaste bevis. Han dömdes i december förra året mot sitt nekande.

Kopplingen till Skaraborg består i att han också har dömts för inblandning i den omfattande narkotikaligan i Skövde, han dömdes för att han på plats i Skövde var med och utsatte en Skövdebo för grov utpressning.

I tidningen Aftonbladets artikelserie där man granskar svenska jihadister som ansluter till IS eller andra beväpnade terrornätverk i framför allt Syrien namnger man ett antal personer.

En av dem ska ha varit i Syrien och det sägs också att han förekommer i en av de senaste propagandafilmerna för IS. I Aftonbladet står att hans bostadsort var Göteborg, vilket i och för sig är korrekt.

Men enligt uppgifter till SLA har mannen också under minst 15 år av sin uppväxt bott i östra Skaraborg. Många har reagerat när de sett hans bild i Aftonbladet. Personer har uppgett för SLA att han radikaliserades när han flyttade till Göteborg för några år sedan.

Reste 2013

Nu bekräftar polisen uppgiften för SLA.

– Vi har fått fram att han sannolikt har avrest till konfliktområde redan 2013 och har dött under 2014, säger en polisman i underrättelsegruppen i Skaraborg.

– Vi har kontrollerat uppgifterna med flera källor och det är sannolikt på det sättet.

Första fallet

Detta skulle i så fall vara det första kända fallet i Skaraborg där någon person från området har rest till Syrien och anslutit till IS.

– Det stämmer, vi har ingen annan information om andra avresta eller hemkomna från Syrien.

En annan man, i 30-årsåldern från Göteborg, med Skaraborgskoppling har dömts till livstids fängelse i Göteborgs tingsrätt för terroristbrott. Han var en av två svenskar som deltog i avrättning av två personer i Syrien 2013. En film som visade avrättningarna var åklagarens starkaste bevis. Han dömdes i december förra året mot sitt nekande.

Kopplingen till Skaraborg består i att han också har dömts för inblandning i den omfattande narkotikaligan i Skövde, han dömdes för att han på plats i Skövde var med och utsatte en Skövdebo för grov utpressning.