11 feb 2016 17:06

11 feb 2016 17:06

Får statlig ersättning

NYHETER: Åtalad för våldtäkt friades

En man som åtalades misstänkt för våldtäkt på en sovande kvinna hävdade att han gjort det i sömnen – och friades i tingsrätt och hovrätt. Nu får han ersättning av staten för tiden som frihetsberövad.

En kvinna utsattes för ett sexuellt övergrepp. Åklagaren åtalade en man i östra Skaraborg misstänkt för våldtäkt och hävdade att han utnyttjat kvinnan då hon sov. Mannen själv förnekade brott och hävdade att han saknat uppsåt vid övergreppet. Mannens förklaring var att han utfört handlingen i sömnen. Åtalet mot mannen ogillades i tingsrätt och hovrätt eftersom man ansåg att det inte gick att fastställa att han hade agerat i ett medvetet tillstånd. Mannen var frihetsberövad i tre dagar, först som anhållen och sedan som häktad. Mannen krävde ersättning av staten för detta. Nu har Justitiekanslern, JK, beslutat att mannen ska få drygt 30 000 kronor för det lidande han utsatts för.

En kvinna utsattes för ett sexuellt övergrepp. Åklagaren åtalade en man i östra Skaraborg misstänkt för våldtäkt och hävdade att han utnyttjat kvinnan då hon sov. Mannen själv förnekade brott och hävdade att han saknat uppsåt vid övergreppet. Mannens förklaring var att han utfört handlingen i sömnen. Åtalet mot mannen ogillades i tingsrätt och hovrätt eftersom man ansåg att det inte gick att fastställa att han hade agerat i ett medvetet tillstånd. Mannen var frihetsberövad i tre dagar, först som anhållen och sedan som häktad. Mannen krävde ersättning av staten för detta. Nu har Justitiekanslern, JK, beslutat att mannen ska få drygt 30 000 kronor för det lidande han utsatts för.