11 feb 2016 06:00

11 feb 2016 06:00

I framkant i arbetet mot radikalisering

SKARABORG: Bra samarbete mellan kommuner och polis

När någon radikaliseras kan det vara i skolan eller i idrottsföreningen som de första tecknen kan noteras. Därför behöver polisen hjälp från övriga samhället.

– I Skaraborg ligger vi långt framme tack vare samarbetet med kommunerna, uppger en polis i underrättelsegruppen.

SLA kunde på onsdagen avslöja att en Skaraborgare som vuxit upp och bott här en stor del av sitt liv sannolikt har dött som IS-krigare. Enligt uppgifter från polisen, som för SLA har bekräftat att mannen bott i östra Skaraborg innan han flyttade till Göteborg, reste mannen förmodligen till Syrien 2013 och har sedan sannolikt dött året därpå, 2014.

Aftonbladet och Expressen pekar också ut mannen som en av flera svenskar som är med i en av de senaste propagandafilmerna från IS.

Detta är det första ärendet med Skaraborgskoppling som polisen känner till.

”Bra samarbete”

Samma år som Skaraborgaren troligtvis reste till Syrien tog också polisens arbete fart med att skapa en beredskap i samhället för att se tidiga tecken på radikaliseringar.

– Nu har vi ett väldigt bra samarbete med alla de 15 kommunerna, men arbetssättet kan skilja sig från kommun till kommun. Det gemensamma är att vi alla arbetar för att förebygga att unga människor radikaliseras och ansluter till IS, säger en polis i underrättelsegruppen i Skaraborg.

– När de står med en flygbiljett i handen är det för sent. Vi måste se tecknen på radikalisering tidigare.

Det civila samhället är här oerhört viktigt, polisen kan inte se allt.

– Säkerhetspolisen har ju informationsbyte med andra underrättelsetjänster i världen när de gäller personer som redan har åkt och kan också ha information om personer som man kan misstänkta ska åka eller som är på väg hem. Men det är ju i skolor, i idrottsföreningar eller på andra platser i samhället som man kan notera tidiga tecken.

Flera tecken

Det kan handla om att unga personer ändrar beteende och klädstil, byter umgänge, kanske anlägger skägg eller studerar koranen mer än tidigare.

– Ju tidigare detta upptäcks, desto lättare är det för polis och samhället i övrigt att sätta in rätt åtgärder och förebygga. Faktum är att vi i Skaraborg ligger i framkant i detta arbete, det har till och med Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism uttryckt.

Men även om fokus i dag är den islamistiska extremismen så arbetar polisen och kommunerna även för att upptäcka personer som radikaliseras också gällande andra former av extremism, så som i autonoma västergrupper eller högerextrema grupper.

SLA kunde på onsdagen avslöja att en Skaraborgare som vuxit upp och bott här en stor del av sitt liv sannolikt har dött som IS-krigare. Enligt uppgifter från polisen, som för SLA har bekräftat att mannen bott i östra Skaraborg innan han flyttade till Göteborg, reste mannen förmodligen till Syrien 2013 och har sedan sannolikt dött året därpå, 2014.

Aftonbladet och Expressen pekar också ut mannen som en av flera svenskar som är med i en av de senaste propagandafilmerna från IS.

Detta är det första ärendet med Skaraborgskoppling som polisen känner till.

”Bra samarbete”

Samma år som Skaraborgaren troligtvis reste till Syrien tog också polisens arbete fart med att skapa en beredskap i samhället för att se tidiga tecken på radikaliseringar.

– Nu har vi ett väldigt bra samarbete med alla de 15 kommunerna, men arbetssättet kan skilja sig från kommun till kommun. Det gemensamma är att vi alla arbetar för att förebygga att unga människor radikaliseras och ansluter till IS, säger en polis i underrättelsegruppen i Skaraborg.

– När de står med en flygbiljett i handen är det för sent. Vi måste se tecknen på radikalisering tidigare.

Det civila samhället är här oerhört viktigt, polisen kan inte se allt.

– Säkerhetspolisen har ju informationsbyte med andra underrättelsetjänster i världen när de gäller personer som redan har åkt och kan också ha information om personer som man kan misstänkta ska åka eller som är på väg hem. Men det är ju i skolor, i idrottsföreningar eller på andra platser i samhället som man kan notera tidiga tecken.

Flera tecken

Det kan handla om att unga personer ändrar beteende och klädstil, byter umgänge, kanske anlägger skägg eller studerar koranen mer än tidigare.

– Ju tidigare detta upptäcks, desto lättare är det för polis och samhället i övrigt att sätta in rätt åtgärder och förebygga. Faktum är att vi i Skaraborg ligger i framkant i detta arbete, det har till och med Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism uttryckt.

Men även om fokus i dag är den islamistiska extremismen så arbetar polisen och kommunerna även för att upptäcka personer som radikaliseras också gällande andra former av extremism, så som i autonoma västergrupper eller högerextrema grupper.