11 feb 2016 19:00

11 feb 2016 19:00

Nu laddar de för utbildningen i Mali

SKÖVDE: Personal från P4 till insats i Mali

Mali. Om ett par veckor reser ett tiotal befäl och soldater till Mali. Där ska de utbilda landets armé i bland annat vapenhantering, insatsen kommer att pågå i sex månader.
– Det kommer att bli en stor utmaning, säger löjtnanten Emilie.

Det blir en stor kontrast för tiotalet befäl och soldater från Skarborgs regemente, P4, som ska resa till Mali. När de lämnar det svenska vinterblasket kommer de i stället att mötas av ett sandigt och varmt land. Temperaturen kan leta sig upp mot 45 grader i maj månad. Största risken i det afrikanska landet för P4 gruppen är kanske inte att få värmeslag eller att hamna i strider utan mer av olyckskaraktär. Trafikolyckor, giftiga ormar och andra kryp, samt sjukdomar är några faror som lurar.

– Det känns som vi har fått ta alla sorter vaccin som finns att uppbringa, berättar löjtnanten Emilie.

Mali

Emilie är plutonchef för gruppen och hon tillhör Wadsbo kompani. Truppen som ska resa iväg består av en löjtnant, tre stycken förste sergeanter, tre soldater och två kaptener. Syftet är att utbilda den maliska försvarsmakten och fyra maliska bataljoner ska tränas i vapenhantering, stridsteknik, sjukvård och mänskliga rättigheter. Det är den sjunde resan till Mali för svensk militärpersonal.

Utbildningsinsatsen började under 2013 och långsiktigt har EU en strategi för regionen där syftet ska vara att återställa lag och ordning i det krigsdrabbade landet samt att neutralisera terrorhot. Personalen från P4 kommer att kommer att vara posterade i Koulikoro som ligger 60 kilometer från landets huvudstad Bamako.

– Vi är ju militärer från 22 nationer som ska samarbeta och det kommer att bli en spännande utmaning, och det är första gången jag reser på en utlandsmission, säger Emilie. I vår grupp har vi arbetat tillsammans sedan vecka två och det går jättebra.

Träning

Förste sergeanten Emil har praktiskt nog genomgått en kurs i franska tillsammans med sina kamrater. Utbildningen kallar de för ”militär-franska”. Det gemensamma språket i Mali är franska och några praktiska fraser med namn på vapendelar med mera är bra att kunna. Att kunna räkna på franska blir till exempel viktigt för sergeanten Emil.

– När vi leder vapenträningen blir det ju väldigt praktiskt att räkna ett, två, tre på franska. Då vet alla vad de ska göra i varje moment, berättar sergeanten Emil. Vi börjar praktiskt med att vi visar övningen själva och då har vi tolkar som översätter från vår engelska till franska. Sedan räcker det att vi säger siffrorna i de olika momenten så gör de maliska soldaterna övningen på egen hand.

Kaptenen Tommy har deltagit i flera utlandsmissioner och har hållit i utbildningar i trettio år, nu ska han ingå en multinationell stab som ska ledas av en tysk överste.

– Jag får väl träna lite på tyskan nu också, säger Tommy.

Det blir en stor kontrast för tiotalet befäl och soldater från Skarborgs regemente, P4, som ska resa till Mali. När de lämnar det svenska vinterblasket kommer de i stället att mötas av ett sandigt och varmt land. Temperaturen kan leta sig upp mot 45 grader i maj månad. Största risken i det afrikanska landet för P4 gruppen är kanske inte att få värmeslag eller att hamna i strider utan mer av olyckskaraktär. Trafikolyckor, giftiga ormar och andra kryp, samt sjukdomar är några faror som lurar.

– Det känns som vi har fått ta alla sorter vaccin som finns att uppbringa, berättar löjtnanten Emilie.

Mali

Emilie är plutonchef för gruppen och hon tillhör Wadsbo kompani. Truppen som ska resa iväg består av en löjtnant, tre stycken förste sergeanter, tre soldater och två kaptener. Syftet är att utbilda den maliska försvarsmakten och fyra maliska bataljoner ska tränas i vapenhantering, stridsteknik, sjukvård och mänskliga rättigheter. Det är den sjunde resan till Mali för svensk militärpersonal.

Utbildningsinsatsen började under 2013 och långsiktigt har EU en strategi för regionen där syftet ska vara att återställa lag och ordning i det krigsdrabbade landet samt att neutralisera terrorhot. Personalen från P4 kommer att kommer att vara posterade i Koulikoro som ligger 60 kilometer från landets huvudstad Bamako.

– Vi är ju militärer från 22 nationer som ska samarbeta och det kommer att bli en spännande utmaning, och det är första gången jag reser på en utlandsmission, säger Emilie. I vår grupp har vi arbetat tillsammans sedan vecka två och det går jättebra.

Träning

Förste sergeanten Emil har praktiskt nog genomgått en kurs i franska tillsammans med sina kamrater. Utbildningen kallar de för ”militär-franska”. Det gemensamma språket i Mali är franska och några praktiska fraser med namn på vapendelar med mera är bra att kunna. Att kunna räkna på franska blir till exempel viktigt för sergeanten Emil.

– När vi leder vapenträningen blir det ju väldigt praktiskt att räkna ett, två, tre på franska. Då vet alla vad de ska göra i varje moment, berättar sergeanten Emil. Vi börjar praktiskt med att vi visar övningen själva och då har vi tolkar som översätter från vår engelska till franska. Sedan räcker det att vi säger siffrorna i de olika momenten så gör de maliska soldaterna övningen på egen hand.

Kaptenen Tommy har deltagit i flera utlandsmissioner och har hållit i utbildningar i trettio år, nu ska han ingå en multinationell stab som ska ledas av en tysk överste.

– Jag får väl träna lite på tyskan nu också, säger Tommy.