12 feb 2016 12:16

12 feb 2016 12:16

Kan bli åtal för Skövdebränderna

SKÖVDE

Polisen hoppas att de uppgifter man fått fram i utredningen om Skövdebränderna, bland annat den som förstörde Skogens förskola, ska räcka till åtal. Men hur de två misstänkta ställer sig till anklagelserna vill polisen inte kommentera.

I maj och juni drabbades Skövde av ett flertal bränder. Det började i maj med bränder i vindskydd och ödehus på Billingen. Några veckor senare totalförstördes en fastighet i Sjogerstad i en brand, i början av juni blev stora delar av Skogens förskola i Skultorp förstörda i en brand, ett par dygn senare stationshuset i Fornbyn i Skultorp och i mitten på juni stod ytterligare ett vindskydd på Billingen i lågor.

Förhörda igen

Polisen misstänkte tidigt ett samband, men kunde i det första skedet inte binda några vid brotten. Men vid den sista branden i vindskyddet gjordes iakttagelser av två personer, en 17-åring och en 22-åring. De greps och förhördes, men försattes på fri fot. Men misstankarna mot dem har aldrig avskrivits och för ett par veckor sedan togs de två in till förhör igen eftersom nya uppgifter framkommit.

– Vi har förhört dem men jag vill inte gå in på vad som sagts eller hur de ställer sig till anklagelserna, säger Peter Trolle, utredare vid Skövdepolisen.

”Inom kort”

De två misstänks för att ha anlagt flera bränder. När det gäller branden i Skogens förskola, branden i Fornbyn och branden i en fastighet i Sjogerstad är brottsmisstanken mordbrand. Bränderna på Billingen rubriceras som skadegörelse.

Några åtgärder återstår, bland annat ska ytterligare ett par personer höras, innan utredningen är klar.

– Men vår målsättning är att de uppgifterna vi har i ärendet ska räcka till ett åtal och förhoppningen är att det ska komma inom kort.

Om de två åtalas kan de också räkna med att miljonskadestånd kommer att riktas mot dem.

I maj och juni drabbades Skövde av ett flertal bränder. Det började i maj med bränder i vindskydd och ödehus på Billingen. Några veckor senare totalförstördes en fastighet i Sjogerstad i en brand, i början av juni blev stora delar av Skogens förskola i Skultorp förstörda i en brand, ett par dygn senare stationshuset i Fornbyn i Skultorp och i mitten på juni stod ytterligare ett vindskydd på Billingen i lågor.

Förhörda igen

Polisen misstänkte tidigt ett samband, men kunde i det första skedet inte binda några vid brotten. Men vid den sista branden i vindskyddet gjordes iakttagelser av två personer, en 17-åring och en 22-åring. De greps och förhördes, men försattes på fri fot. Men misstankarna mot dem har aldrig avskrivits och för ett par veckor sedan togs de två in till förhör igen eftersom nya uppgifter framkommit.

– Vi har förhört dem men jag vill inte gå in på vad som sagts eller hur de ställer sig till anklagelserna, säger Peter Trolle, utredare vid Skövdepolisen.

”Inom kort”

De två misstänks för att ha anlagt flera bränder. När det gäller branden i Skogens förskola, branden i Fornbyn och branden i en fastighet i Sjogerstad är brottsmisstanken mordbrand. Bränderna på Billingen rubriceras som skadegörelse.

Några åtgärder återstår, bland annat ska ytterligare ett par personer höras, innan utredningen är klar.

– Men vår målsättning är att de uppgifterna vi har i ärendet ska räcka till ett åtal och förhoppningen är att det ska komma inom kort.

Om de två åtalas kan de också räkna med att miljonskadestånd kommer att riktas mot dem.