15 feb 2016 14:00

15 feb 2016 14:03

Anställd på skola hade sex med elev

DOM: Dömd för sexuellt utnyttjande av barn

En Skövdebo som arbetade på en skola inledde en sexuell relation med en flicka som var under 15 år. Nu döms han för sexuellt utnyttjande av barn i sex fall.

Det var 2012 när Skövdebon var i 20-årsåldern och arbetade på en grundskola i Skövde som han träffade flickan. Det som sedan hände mellan dem ledde fram till att mannen åtalades och vid rättegången nyligen berättade den utsatta flickan om vad hon utsatts för.

Hon träffade Skövdebon på skolan först då han var praktikant där och hon elev. När han senare fick fast anställning började de att prata mer med varandra och de började också träffas utanför skolan. Han visste hur gammal hon var eftersom hon hade berättat det för honom.

Enligt flickan blev han närgången och de hade samlag trots att hon inte ville, det ska ha skett ett antal gånger. Enligt domen mot mannen ska flickan ha sagt att hon hade samlag med honom för hans skull. Hon vågade aldrig säga att hon inte ville.

Skövdebon gav en annan version av deras relation. Han menade under rättegången att samlagen skedde på lika villkor, han hävdade till och med att hon tagit initiativet.

Skaraborgs tingsrätt säger i domen att mannen har erkänt att han haft samlag med flickan, trots att han visste att hon var minderårig. Domstolen anser att en samlad bedömning av omständigheterna i målet att det inte kan anses uppenbart att samlagen mellan de två inte har inneburit ett övergrepp mot henne.

Han döms därför för sex fall av sexuellt utnyttjande av barn. Tingsrätten anser att straffvärdet av gärningarna är fyra månaders fängelse, men mannen slipper ändå fängelsestraff. Tingsrätten tycker, precis som åklagaren i målet, att skyddstillsyn med särskild behandlingsplan är den mest lämpade påföljden. Han ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till flickan.

Det var 2012 när Skövdebon var i 20-årsåldern och arbetade på en grundskola i Skövde som han träffade flickan. Det som sedan hände mellan dem ledde fram till att mannen åtalades och vid rättegången nyligen berättade den utsatta flickan om vad hon utsatts för.

Hon träffade Skövdebon på skolan först då han var praktikant där och hon elev. När han senare fick fast anställning började de att prata mer med varandra och de började också träffas utanför skolan. Han visste hur gammal hon var eftersom hon hade berättat det för honom.

Enligt flickan blev han närgången och de hade samlag trots att hon inte ville, det ska ha skett ett antal gånger. Enligt domen mot mannen ska flickan ha sagt att hon hade samlag med honom för hans skull. Hon vågade aldrig säga att hon inte ville.

Skövdebon gav en annan version av deras relation. Han menade under rättegången att samlagen skedde på lika villkor, han hävdade till och med att hon tagit initiativet.

Skaraborgs tingsrätt säger i domen att mannen har erkänt att han haft samlag med flickan, trots att han visste att hon var minderårig. Domstolen anser att en samlad bedömning av omständigheterna i målet att det inte kan anses uppenbart att samlagen mellan de två inte har inneburit ett övergrepp mot henne.

Han döms därför för sex fall av sexuellt utnyttjande av barn. Tingsrätten anser att straffvärdet av gärningarna är fyra månaders fängelse, men mannen slipper ändå fängelsestraff. Tingsrätten tycker, precis som åklagaren i målet, att skyddstillsyn med särskild behandlingsplan är den mest lämpade påföljden. Han ska också betala 15 000 kronor i skadestånd till flickan.