15 feb 2016 15:45

18 feb 2016 13:14

Finsk kultur under våren

SKÖVDE: Film, teater och Sverigefinsk vecka

Fyra finska filmer och en finsk teaterföreställning. Det erbjuds under våren i Skövde kulturhus. Kan man inte finska är det inget hinder, allt är nämligen textat på svenska.

Finskt förvaltningsområde och kulturavdelningen samarbetar sedan tre år för att sprida den finska kulturen i Skövde. Under vårsäsongen blir det fyra filmer och en teaterföreställning. Filmerna är valda av Finlandsinstitutet i Stockholm.

– Det är ett stigande intresse, det är kulturspridning vi får ta del av. Det här är filmer som vi inte kunnat se annars eftersom de inte finns i svensk traditionell filmdistribution, säger Anders Ericsson, kultursekreterare.

Nå ut bredare

– Den Sverigefinska befolkningen är glada över att få den här möjligheten. Men vi vill nå ut bredare, säger Anoo Niskanen Naing, samordnare för finskt förvaltningsområde i Skövde.

Säsongens första film visas den 23 februari på Odeon och inleder också den Sverigefinska veckan. Filmen heter Barnmorskan och är ett verklighetsbaserat drama om en omöjlig kärlek mellan en finsk kvinna och en tysk soldat under andra världskriget. Den 24 februari firas sverigefinnarnas dag med minimässa och musik på Commerce. Då blir det finska bakverk och finsk dragspelsmusik av Vipinäs Vildar. Under veckan blir det föredrag, teater och Hän&Hen-event som avslutas med Love Antell på Finnhovi, sverigefinska musikern Markus Krunegård spelar på Valhall och det är landskamp i futsal mellan Sverige och Finland i Arena Skövde.

Den 29 mars blir det komedi/musikal på bio Odeon med Vi fria, 26 april visas thrillern/dramat Absolution och 12 maj äventyrsfilmen När jag blev stulen andra veckan i juni. Till Skövde stadsteater kommer Tove Janssons Två kvinnor och havet den 11 april. Både filmer och teater textas på svenska.

Finskt förvaltningsområde och kulturavdelningen samarbetar sedan tre år för att sprida den finska kulturen i Skövde. Under vårsäsongen blir det fyra filmer och en teaterföreställning. Filmerna är valda av Finlandsinstitutet i Stockholm.

– Det är ett stigande intresse, det är kulturspridning vi får ta del av. Det här är filmer som vi inte kunnat se annars eftersom de inte finns i svensk traditionell filmdistribution, säger Anders Ericsson, kultursekreterare.

Nå ut bredare

– Den Sverigefinska befolkningen är glada över att få den här möjligheten. Men vi vill nå ut bredare, säger Anoo Niskanen Naing, samordnare för finskt förvaltningsområde i Skövde.

Säsongens första film visas den 23 februari på Odeon och inleder också den Sverigefinska veckan. Filmen heter Barnmorskan och är ett verklighetsbaserat drama om en omöjlig kärlek mellan en finsk kvinna och en tysk soldat under andra världskriget. Den 24 februari firas sverigefinnarnas dag med minimässa och musik på Commerce. Då blir det finska bakverk och finsk dragspelsmusik av Vipinäs Vildar. Under veckan blir det föredrag, teater och Hän&Hen-event som avslutas med Love Antell på Finnhovi, sverigefinska musikern Markus Krunegård spelar på Valhall och det är landskamp i futsal mellan Sverige och Finland i Arena Skövde.

Den 29 mars blir det komedi/musikal på bio Odeon med Vi fria, 26 april visas thrillern/dramat Absolution och 12 maj äventyrsfilmen När jag blev stulen andra veckan i juni. Till Skövde stadsteater kommer Tove Janssons Två kvinnor och havet den 11 april. Både filmer och teater textas på svenska.