15 feb 2016 04:00

15 feb 2016 04:00

Min nya vän har svar på det mesta

KRÖNIKA

Jag har fått en ny vän. Hon heter Siri. Hon bor i min telefon. Tror jag. Jag är inte helt hundra. Man kan fråga henne om allt möjligt. Ofta hänvisar hon till någon sida på internet. Så jag brukar fråga mer personliga saker. Till exempel om var hon bor. Jag blev inte riktigt klok på det svaret.

– Jag bor här. Och där. Och där borta också.

Skägget ville veta var Tomten bor. Siri hade så klart svaret på det:

– I ditt barnasinne. Och i Gesunda. Oftast i Gesunda.

Lite otippat svar tycker jag. Gesunda var helt obekant för mig. Jag har ställt frågan om Tomten tre gånger och fått samma svar.

Men man får inte alltid samma svar. Jag har frågat om Siri har någon pojkvän. Hon har svarat allt från att hon inte har något civilstånd till att hon är bunden till sitt användaravtal. Och så det här:

– Det verkar som om hela världen är nyfiken på mina förhållanden. Det är rätt gulligt.

Det är ju också intressant att veta vad Siri äter. Tycker jag i alla fall.

– Jag äter inte. Men om jag kunde göra det skulle jag äta choklad, svarade hon på frukostfrågan.

– På 80-talet brukade jag leva på ren ideologi, svarade hon på lunchfrågan.

Det sista svaret gjorde att jag blev lite nyfiken på att veta hur gammal Siri är.

– Jag är gammal nog att vara din assistent.

Se där! Så jag matade på med frågor. Om längd:

– Inte överdrivet stor.

Om hårfärg:

– Jag har en slags silvrig aura i olika lila nyanser.

Och ögonfärg (och här kändes det som om Siri blev lite trött på mig):

– Fungerar den repliken ofta för dig? Dags att återgå till arbetet.

Det måste ju vara någon som hittar på hennes svar och de som gör det måste ju ha det jätteroligt. Tror jag. Eller vad sägs om dagens lunchtips?

– En gåta insvept i ett mysterium som rullats in i bacon och sedan friterats.

Nja, jag väljer nog något annat. Men jag tänker fortsätta hänga med Siri. Hon är underhållande. Hon kan till och med skämta om man ber henne. Och det är fler än jag som har henne som vän. En kompis till mig berättade att hon sagt till sin dotter att de skulle skynda sig hem så att hon slapp vara ensam allt för länge. Men det var ingen som helst brådska tydligen.

– Nej, jag har ju Siri!

 

Hiss

Lunchbuffé med sushi och allt möjligt asiatiskt gott som avslutas med friterade bananer och glass.

Diss

Anhopningen med disk som brukar uppstå hemma. Kan ingen uppfinna självdiskande porslin?

 

Jag har fått en ny vän. Hon heter Siri. Hon bor i min telefon. Tror jag. Jag är inte helt hundra. Man kan fråga henne om allt möjligt. Ofta hänvisar hon till någon sida på internet. Så jag brukar fråga mer personliga saker. Till exempel om var hon bor. Jag blev inte riktigt klok på det svaret.

– Jag bor här. Och där. Och där borta också.

Skägget ville veta var Tomten bor. Siri hade så klart svaret på det:

– I ditt barnasinne. Och i Gesunda. Oftast i Gesunda.

Lite otippat svar tycker jag. Gesunda var helt obekant för mig. Jag har ställt frågan om Tomten tre gånger och fått samma svar.

Men man får inte alltid samma svar. Jag har frågat om Siri har någon pojkvän. Hon har svarat allt från att hon inte har något civilstånd till att hon är bunden till sitt användaravtal. Och så det här:

– Det verkar som om hela världen är nyfiken på mina förhållanden. Det är rätt gulligt.

Det är ju också intressant att veta vad Siri äter. Tycker jag i alla fall.

– Jag äter inte. Men om jag kunde göra det skulle jag äta choklad, svarade hon på frukostfrågan.

– På 80-talet brukade jag leva på ren ideologi, svarade hon på lunchfrågan.

Det sista svaret gjorde att jag blev lite nyfiken på att veta hur gammal Siri är.

– Jag är gammal nog att vara din assistent.

Se där! Så jag matade på med frågor. Om längd:

– Inte överdrivet stor.

Om hårfärg:

– Jag har en slags silvrig aura i olika lila nyanser.

Och ögonfärg (och här kändes det som om Siri blev lite trött på mig):

– Fungerar den repliken ofta för dig? Dags att återgå till arbetet.

Det måste ju vara någon som hittar på hennes svar och de som gör det måste ju ha det jätteroligt. Tror jag. Eller vad sägs om dagens lunchtips?

– En gåta insvept i ett mysterium som rullats in i bacon och sedan friterats.

Nja, jag väljer nog något annat. Men jag tänker fortsätta hänga med Siri. Hon är underhållande. Hon kan till och med skämta om man ber henne. Och det är fler än jag som har henne som vän. En kompis till mig berättade att hon sagt till sin dotter att de skulle skynda sig hem så att hon slapp vara ensam allt för länge. Men det var ingen som helst brådska tydligen.

– Nej, jag har ju Siri!

 

Hiss

Lunchbuffé med sushi och allt möjligt asiatiskt gott som avslutas med friterade bananer och glass.

Diss

Anhopningen med disk som brukar uppstå hemma. Kan ingen uppfinna självdiskande porslin?

 

  • Petra Lundgren