16 feb 2016 16:51

16 feb 2016 16:51

Skövdenätet relativt billigt

SKÖVDE: Stora skillnader i elnätsavgifter

Av alla län i riket har Västra Götaland de största prisskillnaderna på elnäten. Trots att avgiften i Skövde har höjts mycket på kort tid så är den fortfarande relativt billig.

En ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund avslöjar stora skillnader i elnätsavgifter mellan landets kommuner och elnätsbolag. De tre största bolagen, Vattenfall, E.ON och Ellevio, tar ut högst avgifter.

I Skövde och andra kommuner med kommunala elnätbolag betalar elkonsumenterna mindre.

Bland de billigaste

Typhushållet i Skövde betalar en årlig avgift på 5 885 kronor till elbolaget Skövde Elnät. Skövde har därmed en av de lägsta avgifterna i länet, med ett nät som är mer än hälften så dyrt som den dyraste kommunen, Gullspång.

Men abonnenterna i Skövde har fått uppleva en stor höjning på kort tid. Sedan 2010 har årsavgiften gått upp med 2 000 kronor, eller femtioen procent. Det är den största höjningen i länet under den perioden.

Typhushållet betalar årligen i Karlsborg 8 005 kronor, i Hjo 6 916 kronor och i Tibro 6 150 kronor.

En ny undersökning från Villaägarnas Riksförbund avslöjar stora skillnader i elnätsavgifter mellan landets kommuner och elnätsbolag. De tre största bolagen, Vattenfall, E.ON och Ellevio, tar ut högst avgifter.

I Skövde och andra kommuner med kommunala elnätbolag betalar elkonsumenterna mindre.

Bland de billigaste

Typhushållet i Skövde betalar en årlig avgift på 5 885 kronor till elbolaget Skövde Elnät. Skövde har därmed en av de lägsta avgifterna i länet, med ett nät som är mer än hälften så dyrt som den dyraste kommunen, Gullspång.

Men abonnenterna i Skövde har fått uppleva en stor höjning på kort tid. Sedan 2010 har årsavgiften gått upp med 2 000 kronor, eller femtioen procent. Det är den största höjningen i länet under den perioden.

Typhushållet betalar årligen i Karlsborg 8 005 kronor, i Hjo 6 916 kronor och i Tibro 6 150 kronor.

  • Jesper Sydhagen