16 feb 2016 16:45

16 feb 2016 17:15

Vinterskogslägret lockade igen

SKÖVDE: Scouter och funktionshindrade tillbaka på Flämslätt

Ett hundratal ungdomar samlas återigen på Flämslätts stiftsgård för en lägervecka på temat cirkus. Vinterskogslägret är ett samarbete mellan Scouterna och Lions och här deltar funktionshindrade och scouter tillsammans.

Ett 100-tal ungdomar i åldrarna 13-20 år har i veckan samlas för en lägervecka med mottot glädje och gemenskap. Av ungdomarna är det ett drygt 20-tal som har ett funktionshinder och samtliga unga har delats in i grupper om sex stycken personer. Grupperna ska under veckan följas åt och göra allting tillsammans. Alla bor på stiftsgården och på dagarna är det uteliv som gäller, under temat cirkusfabriken ska de öva på olika cirkuskonster som lindans, jonglering eller att skyffla elefantbajs. Deltagarna kommer från olika orter i Västsverige och samarbetspartnern Lions sponsrar arrangemanget.

– Vi är ute på olika spår varje dag, säger scoutledaren Linda Nylund - Hampus. Varje patrull består av fyra scouter och två funktionshindrade och de ska lära sig olika cirkuskonster.

På fredagen blir det nämligen final i den stora cirkustalangjakten och då ska grupperna framträda på scen och vara med i ett påhittat tv program som heter Vinterskogs tv.

– Vi ska även filma lite och lägga ut på Facebook och liknande, säger Linda. Det ska föreställa en tv-sänd final.

Under tisdagen var alla grupper ute på långspår med olika stationer. Jonglera med akrobaterna, trolla fram en eld och spexa med clownerna var olika teman som de stötte på under sin vandring. Vid lunchtid lagade de grönsaker och kyckling som de fräste upp över elden, Olof Blide och Erica Aronsson turades om att röra om i den stekheta pannan vid en av lägereldarna. Jonna Axelsson passade däremot på att vila innan maten och hade sträckt ut sig i snön på ett liggunderlag.

– Ballerinorna var jättekul men nu är jag trött after vandringen, berättar hon medan kompisarna i gruppen försöker få fyr på veden.

– Vi vill att ungdomarna ska få en chans att träffas på ett naturligt sätt. Efter en veckas läger vet de alla att vi har mer som förenar oss än vad skiljer oss åt, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, säger lägerchef Tomas Granlund.

På Flämslätt har man hållit Vinterskogslägret ända sedan 1987, men starten för lägerverksamheten är betydligt äldre än så. Redan för 54 år sedan startade man ett läger i Lerum.

– Då var jag faktiskt med som en liten scoutgrabb då och tyckte det var roligt, men då hade vi bara en person med funktionshinder med, berättar Tomas Granlund.

Ett 100-tal ungdomar i åldrarna 13-20 år har i veckan samlas för en lägervecka med mottot glädje och gemenskap. Av ungdomarna är det ett drygt 20-tal som har ett funktionshinder och samtliga unga har delats in i grupper om sex stycken personer. Grupperna ska under veckan följas åt och göra allting tillsammans. Alla bor på stiftsgården och på dagarna är det uteliv som gäller, under temat cirkusfabriken ska de öva på olika cirkuskonster som lindans, jonglering eller att skyffla elefantbajs. Deltagarna kommer från olika orter i Västsverige och samarbetspartnern Lions sponsrar arrangemanget.

– Vi är ute på olika spår varje dag, säger scoutledaren Linda Nylund - Hampus. Varje patrull består av fyra scouter och två funktionshindrade och de ska lära sig olika cirkuskonster.

På fredagen blir det nämligen final i den stora cirkustalangjakten och då ska grupperna framträda på scen och vara med i ett påhittat tv program som heter Vinterskogs tv.

– Vi ska även filma lite och lägga ut på Facebook och liknande, säger Linda. Det ska föreställa en tv-sänd final.

Under tisdagen var alla grupper ute på långspår med olika stationer. Jonglera med akrobaterna, trolla fram en eld och spexa med clownerna var olika teman som de stötte på under sin vandring. Vid lunchtid lagade de grönsaker och kyckling som de fräste upp över elden, Olof Blide och Erica Aronsson turades om att röra om i den stekheta pannan vid en av lägereldarna. Jonna Axelsson passade däremot på att vila innan maten och hade sträckt ut sig i snön på ett liggunderlag.

– Ballerinorna var jättekul men nu är jag trött after vandringen, berättar hon medan kompisarna i gruppen försöker få fyr på veden.

– Vi vill att ungdomarna ska få en chans att träffas på ett naturligt sätt. Efter en veckas läger vet de alla att vi har mer som förenar oss än vad skiljer oss åt, oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, säger lägerchef Tomas Granlund.

På Flämslätt har man hållit Vinterskogslägret ända sedan 1987, men starten för lägerverksamheten är betydligt äldre än så. Redan för 54 år sedan startade man ett läger i Lerum.

– Då var jag faktiskt med som en liten scoutgrabb då och tyckte det var roligt, men då hade vi bara en person med funktionshinder med, berättar Tomas Granlund.