19 feb 2016 06:00

19 feb 2016 06:00

Anna kan bli Årets IT-tjej

SKÖVDE: Vill vara en förebild

Anna Madsen, student på Högskolan i Skövde, är semifinalist i Microsofts rikstäckande tävling Årets IT-tjej.

För andra året i rad har en student vid Högskolan i Skövde nominerats till Microsofts tävling Årets IT-tjej. Anna Madsen, tredjeårsstudent på systemvetarprogrammet, är en av nio semifinalister. Från början var det hundratalet tjejer som var anmälda, nu återstår nio och till finalen den 16 mars går bara tre.

IT-branschen lider stor brist på kvinnor. Det är den främsta orsaken till att Anna anmält sig till tävlingen. Hon vill vara en förebild och föreläsa på högstadier och gymnasier för att locka fler tjejer att börja plugga informationsteknologi.

– Jag läste samhäll och ekonomi på gymnasiet och på de utbildningarna finns många elever som är osäkra vad de vill göra efter studenten. Jag vill att de ska få upp ögonen för IT.

Microsofts avsikt med tävlingen, som arrangeras för trettonde gången, är lyfta fram unga talanger samtidigt som den uppmuntrar branschen i stort att ta tag i jämställdhetsfrågan. Microsoft förhoppning är att hitta Sveriges mest drivna och engagerade tjejer som på heltid studerar data eller IT-relaterade ämnen.

Anna kom nyligen hem efter ett halvår som utbytesstudent vid City university i Hong Kong och nu tar examensarbetet mycket tid. I framtiden vill hon gärna vara med och utveckla ett av världens största affärssystem SAP.

Det är andra året i rad som högskolan finns representerad i tävlingen. Förra året gick Mathilda Bjarnehed, som läste Dataspelsutveckling – design, till finalen.

För andra året i rad har en student vid Högskolan i Skövde nominerats till Microsofts tävling Årets IT-tjej. Anna Madsen, tredjeårsstudent på systemvetarprogrammet, är en av nio semifinalister. Från början var det hundratalet tjejer som var anmälda, nu återstår nio och till finalen den 16 mars går bara tre.

IT-branschen lider stor brist på kvinnor. Det är den främsta orsaken till att Anna anmält sig till tävlingen. Hon vill vara en förebild och föreläsa på högstadier och gymnasier för att locka fler tjejer att börja plugga informationsteknologi.

– Jag läste samhäll och ekonomi på gymnasiet och på de utbildningarna finns många elever som är osäkra vad de vill göra efter studenten. Jag vill att de ska få upp ögonen för IT.

Microsofts avsikt med tävlingen, som arrangeras för trettonde gången, är lyfta fram unga talanger samtidigt som den uppmuntrar branschen i stort att ta tag i jämställdhetsfrågan. Microsoft förhoppning är att hitta Sveriges mest drivna och engagerade tjejer som på heltid studerar data eller IT-relaterade ämnen.

Anna kom nyligen hem efter ett halvår som utbytesstudent vid City university i Hong Kong och nu tar examensarbetet mycket tid. I framtiden vill hon gärna vara med och utveckla ett av världens största affärssystem SAP.

Det är andra året i rad som högskolan finns representerad i tävlingen. Förra året gick Mathilda Bjarnehed, som läste Dataspelsutveckling – design, till finalen.