19 feb 2016 08:37

19 feb 2016 15:03

Hon blir rektor på KTH

SKÖVDE: Sigbritt Karlsson är enda kandidaten

(UPPDATERAD) Nu är det bara formalia som återstår innan Sigbritt Karlsson, rektor på Högskolan i Skövde, blir rektor på KTH i Stockholm.
– Det känns spännande och roligt.

Nomineringskommittén på KTH hade 58 personer att välja på när det var dags att utse en kandidat till ny rektor. De valde Sigbritt Karlsson som nu är rektor på Högskolan i Skövde.

Hon tillträder den 12 november och det är bara formalia som återstår.

Dubbla känslor

– Det känns spännande och roligt. Det är ju mitt hemmalärosäte.

– Men det är dubbla känslor. Det har varit och är jätteroligt att jobba i Skövde. Medarbetarna är nyfikna och lojala, och de anstränger sig verkligen.

Jobbet i Skövde har inspirerat Sigbritt på flera sätt, och det är något som hon kommer att ta med sig till Stockholm. Främst tänker hon på arbetet med själva utbildningen.

Prövar nytt

– Här har vi jobbat mycket med excellent lärmiljö, att få ett så bra lärande som möjligt.

– På äldre lärosäten finns det ofta en stark kultur, att så här har vi alltid gjort. Alla är inte lika öppna för att pröva nytt. I Skövde vill man utveckla. ”Det här gör vi, det verkar spännande, vi provar!” Det känner jag mig inspirerad av.

Sigbritt är också medveten om att hon kommer att vara längre från den enskilda medarbetaren. I Skövde jobbar drygt 500 personer och teoretiskt kan alla komma på samma möte. På KTH är de 5 000 anställda.

Sigbritt har även tankar om framtidens forskning på KTH.

– KTH är ett starkt varumärke och har mycket gratis, men behöver bli ännu bättre. Man måste konstant visa god forskning, och alla lärosäten måste vara öppna. En ansenlig del av forskningsmedlen kommer från staten.

Under våren ska Sigbritt Karlsson träffa studentkåren, facket och fakultetsrådet på KTH, och hon ska hålla i olika presentationer. Efter det ska styrelsen fatta sitt beslut den 14 april och därefter ska regeringen utse den nya rektorn.

”Duktig ledare”

Innan Sigbritt blev rektor i Skövde 2010 hade hon tillbringat hela sin studie- och arbetstid på KTH och 1999 blev hon professor i polymerteknik. I Stockholm finns också hela familjen, bland annat de tre barnen.

För nomineringskommittén på KTH var Sigbritt den bästa kandidaten av de 58.

– Vi anser att hon blir en bra rektor för KTH. Hon var den kandidat som bäst uppfyller den kravprofil vi upprättade före rekryteringsarbetet påbörjades. Hon har bedrivit världsledande forskning, och är en erkänt duktig ledare, säger Börje Ekholm, nomineringskommitténs ordförande.

Sigbritt Karlsson sökte inte tjänsten utan blev nominerad, både internt och externt.

Nomineringskommittén på KTH hade 58 personer att välja på när det var dags att utse en kandidat till ny rektor. De valde Sigbritt Karlsson som nu är rektor på Högskolan i Skövde.

Hon tillträder den 12 november och det är bara formalia som återstår.

Dubbla känslor

– Det känns spännande och roligt. Det är ju mitt hemmalärosäte.

– Men det är dubbla känslor. Det har varit och är jätteroligt att jobba i Skövde. Medarbetarna är nyfikna och lojala, och de anstränger sig verkligen.

Jobbet i Skövde har inspirerat Sigbritt på flera sätt, och det är något som hon kommer att ta med sig till Stockholm. Främst tänker hon på arbetet med själva utbildningen.

Prövar nytt

– Här har vi jobbat mycket med excellent lärmiljö, att få ett så bra lärande som möjligt.

– På äldre lärosäten finns det ofta en stark kultur, att så här har vi alltid gjort. Alla är inte lika öppna för att pröva nytt. I Skövde vill man utveckla. ”Det här gör vi, det verkar spännande, vi provar!” Det känner jag mig inspirerad av.

Sigbritt är också medveten om att hon kommer att vara längre från den enskilda medarbetaren. I Skövde jobbar drygt 500 personer och teoretiskt kan alla komma på samma möte. På KTH är de 5 000 anställda.

Sigbritt har även tankar om framtidens forskning på KTH.

– KTH är ett starkt varumärke och har mycket gratis, men behöver bli ännu bättre. Man måste konstant visa god forskning, och alla lärosäten måste vara öppna. En ansenlig del av forskningsmedlen kommer från staten.

Under våren ska Sigbritt Karlsson träffa studentkåren, facket och fakultetsrådet på KTH, och hon ska hålla i olika presentationer. Efter det ska styrelsen fatta sitt beslut den 14 april och därefter ska regeringen utse den nya rektorn.

”Duktig ledare”

Innan Sigbritt blev rektor i Skövde 2010 hade hon tillbringat hela sin studie- och arbetstid på KTH och 1999 blev hon professor i polymerteknik. I Stockholm finns också hela familjen, bland annat de tre barnen.

För nomineringskommittén på KTH var Sigbritt den bästa kandidaten av de 58.

– Vi anser att hon blir en bra rektor för KTH. Hon var den kandidat som bäst uppfyller den kravprofil vi upprättade före rekryteringsarbetet påbörjades. Hon har bedrivit världsledande forskning, och är en erkänt duktig ledare, säger Börje Ekholm, nomineringskommitténs ordförande.

Sigbritt Karlsson sökte inte tjänsten utan blev nominerad, både internt och externt.