22 feb 2016 22:05

22 feb 2016 22:05

Gav råd om ekonomi och juridik

SKÖVDE: Inger Karlsson talade om ekonomi och juridik på Mångsidiga måndagen

Ekonomi och juridik i vardagen var temat för kvällen på bibliotekets Mångsidiga måndagar. Ekonomen och läraren Inger Karlsson redde ut olika begrepp för åhörarna.

Nu är goda råd dyra brukar man säga, men under måndagskvällen var de faktiskt helt gratis. I alla fall för de åhörare som bänkat sig i stadsbiblioteket för att lyssna till råd och tips från ekonomiläraren Inger Karlsson. Hon är sedan ett 20-tal år lärare på ekonomiprogrammet på Västerhöjdgymnasiet och har tidigare arbetat både som ekonom och revisor.

– Pensionen, män blir besvikna när de ser vad de kommer att få - men inte så besvikna som kvinnorna blir, säger Inger Karlsson. Kvinnor får i genomsnitt ut 13 000 kronor och männen kan kvittera ut cirka 19 000 kronor, det är en stor skillnad och det finns en stor okunskap om det som rör pensioner, berättar hon. Ett ojämlikt arbetsliv med deltider för många kvinnor gör att det inte blir så mycket pengar för dem.

Under kvällen bjuder hon på ett axplock med olika teman som rör privatekonomi och juridik, kreditkort, näthandel, hyresavtal och särkullbarn är några av punkterna i föredraget. Under rubriken mina pengar, dina pengar och våra pengar reder hon ut olika begrepp som rör sambopar eller gifta par. Sambolagen träder i kraft om ett ogift par separerar, i praktiken betyder det att saker man skaffat tillsammans under sambotiden ska delas lika.

– Men bara det som ingår i bostaden och bohag, till exempel om mannen köpt en bil så tillhör den inte bohaget och delas inte med den andra partnern. Det känner inte många till, berättar Inger Karlsson. Juridiskt sett är det väldigt stor skillnad på att vara gift eller sambo.

Nu är goda råd dyra brukar man säga, men under måndagskvällen var de faktiskt helt gratis. I alla fall för de åhörare som bänkat sig i stadsbiblioteket för att lyssna till råd och tips från ekonomiläraren Inger Karlsson. Hon är sedan ett 20-tal år lärare på ekonomiprogrammet på Västerhöjdgymnasiet och har tidigare arbetat både som ekonom och revisor.

– Pensionen, män blir besvikna när de ser vad de kommer att få - men inte så besvikna som kvinnorna blir, säger Inger Karlsson. Kvinnor får i genomsnitt ut 13 000 kronor och männen kan kvittera ut cirka 19 000 kronor, det är en stor skillnad och det finns en stor okunskap om det som rör pensioner, berättar hon. Ett ojämlikt arbetsliv med deltider för många kvinnor gör att det inte blir så mycket pengar för dem.

Under kvällen bjuder hon på ett axplock med olika teman som rör privatekonomi och juridik, kreditkort, näthandel, hyresavtal och särkullbarn är några av punkterna i föredraget. Under rubriken mina pengar, dina pengar och våra pengar reder hon ut olika begrepp som rör sambopar eller gifta par. Sambolagen träder i kraft om ett ogift par separerar, i praktiken betyder det att saker man skaffat tillsammans under sambotiden ska delas lika.

– Men bara det som ingår i bostaden och bohag, till exempel om mannen köpt en bil så tillhör den inte bohaget och delas inte med den andra partnern. Det känner inte många till, berättar Inger Karlsson. Juridiskt sett är det väldigt stor skillnad på att vara gift eller sambo.