23 feb 2016 06:00

17 mar 2016 13:37

Narkotikarättegången – 16 dagar i hovrätten

NYHETER: I dag tisdag inleds hovrättsförhandlingen

Både åklagarna och flera av de dömda i den rekordstora narkotikaligan i Skövde överklagade tingsrättsdomen. Nu inleds den 16 dagar långa rättegången i Göta hovrätt, men inte i hovrättens lokaler. För att alla ska få plats har man lånat Jönköpings tingsrätt.

I december kom Skaraborgs tingsrätts dom gällande den mycket uppmärksammade narkotikaligan i Skövde. Det är just narkotika som är det centrala i ärendet – framför allt 40 kilo amfetamin. Men enligt åklagarna har medlemmarna inte bara ägnat sig åt grov narkotikabrottslighet utan har även agerat med maffialiknande metoder.

Domen överklagades

Åklagarna hade också yrkat på långa fängelsestraff för de fem Skövdebor som pekades ut som huvudmän – tolv år för ligaledaren, nio år för två män, och fem och fyra år för ytterligare två. Tingsrätten dömde dem till fängelse i mellan tre år och åtta år och sex månader för ligaledaren. Efter domen överklagade båda parter – nio av de totalt tolv åtalade vill att åtalet ska ogillas och/eller påföljder mildras.

Åklagarna överklagade huvudsakligen eftersom tingsrätten friade flera av dem från att de, som åklagarna hävdade, tillsammans och i samförstånd hade hanterat amfetaminet. Tingsrätten kom fram till att det bara är bara är en två män som kan kopplas till det. Övriga frikändes på den punkten. Där vill åklagarna se en ändring i hovrätten.

Göta hovrätt i Jönköping har planerat att rättegången ska pågå i 16 dagar.

– Vanligast är att rättegångar här pågår mellan en och tio dagar, så visst är 16 dagar lite ovanligt, säger hovrättsrådet Charlotta Schelvander till SLA.

Med start i dag tisdag och fram till i mitten av mars ska hovrätten ta del av allt det som sades i tingsrätten, all muntlig bevisning spelas upp från tingsrättsförhandlingen.

– Det enda nya är att en av de tilltalade har åberopat ett förhör med en forensiker från Nationellt forensiskt centrum..

Förhöret ska handla om dna och möjligheten till kontamination. Mannen dömdes i tingsrätten eftersom hans dna fanns på ett ställe där det också fanns kokain.

Rättegången hålls i Jönköpings tingsrätts lokaler, bland annat för att hovrätten saknar säkerhetssal och för att alla inblandade ska få plats.

En av dem som har överklagat är en 30-årig göteborgare som dömdes för grov utpressning till fängelse i ett år. Det är samma person som nu har dömts i Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse i det unika terroristärendet. Han var med på plats vid rättegången i tingsrätten, men vid hovrättsförhandlingen kommer han enbart att finnas med via videolänk från Stockholm där han sitter i häkte.

I december kom Skaraborgs tingsrätts dom gällande den mycket uppmärksammade narkotikaligan i Skövde. Det är just narkotika som är det centrala i ärendet – framför allt 40 kilo amfetamin. Men enligt åklagarna har medlemmarna inte bara ägnat sig åt grov narkotikabrottslighet utan har även agerat med maffialiknande metoder.

Domen överklagades

Åklagarna hade också yrkat på långa fängelsestraff för de fem Skövdebor som pekades ut som huvudmän – tolv år för ligaledaren, nio år för två män, och fem och fyra år för ytterligare två. Tingsrätten dömde dem till fängelse i mellan tre år och åtta år och sex månader för ligaledaren. Efter domen överklagade båda parter – nio av de totalt tolv åtalade vill att åtalet ska ogillas och/eller påföljder mildras.

Åklagarna överklagade huvudsakligen eftersom tingsrätten friade flera av dem från att de, som åklagarna hävdade, tillsammans och i samförstånd hade hanterat amfetaminet. Tingsrätten kom fram till att det bara är bara är en två män som kan kopplas till det. Övriga frikändes på den punkten. Där vill åklagarna se en ändring i hovrätten.

Göta hovrätt i Jönköping har planerat att rättegången ska pågå i 16 dagar.

– Vanligast är att rättegångar här pågår mellan en och tio dagar, så visst är 16 dagar lite ovanligt, säger hovrättsrådet Charlotta Schelvander till SLA.

Med start i dag tisdag och fram till i mitten av mars ska hovrätten ta del av allt det som sades i tingsrätten, all muntlig bevisning spelas upp från tingsrättsförhandlingen.

– Det enda nya är att en av de tilltalade har åberopat ett förhör med en forensiker från Nationellt forensiskt centrum..

Förhöret ska handla om dna och möjligheten till kontamination. Mannen dömdes i tingsrätten eftersom hans dna fanns på ett ställe där det också fanns kokain.

Rättegången hålls i Jönköpings tingsrätts lokaler, bland annat för att hovrätten saknar säkerhetssal och för att alla inblandade ska få plats.

En av dem som har överklagat är en 30-årig göteborgare som dömdes för grov utpressning till fängelse i ett år. Det är samma person som nu har dömts i Göteborgs tingsrätt till livstids fängelse i det unika terroristärendet. Han var med på plats vid rättegången i tingsrätten, men vid hovrättsförhandlingen kommer han enbart att finnas med via videolänk från Stockholm där han sitter i häkte.