24 feb 2016 15:59

24 feb 2016 15:59

Skrivarverkstad för ungdomar

SKÖVDE: Tema fan-fiction

Fan-fiction. Det är temat för den skrivarverkstad för ungdomar som hålls på Nyeport på lördag.
– Det enda man behöver ha med är sig själv och sin fantasi, säger Robin Norén som håller i workshopen.

Förra året startade projektet Fan Cult och tanken är att det ska resultera i den första utställningen när Kulturfabriken öppnar i Skövde.

– Det blir en utställning som påminner om öppna salonger, vi är ute efter att ungdomar som är aktiva inom fan-kultur delar med sig av sina texter, bilder, filmer, foton och kanske kostymer. Det blir ett sätt att visa kulturen som kanske alla inte är så bekanta med, säger museipedagogen Tomas Olausson som beskriver fan-kulturen med att man är gillar något och skapar något eget utifrån det.

På vägen dit hålls ett antal inspirationsdagar och workshops. På lördag är temat fan-fiction. Debutanten Amanda Vargvinge berättar om sin fantasyroman Inzignias ljus och Robin Norén, som läser andra året på game writing på Högskolan i Skövde, håller skrivarworkshop. Han skriver själv fan-fiction.

– Jag kommer att prata om fan-kultur rent allmänt men också lite mer om just fan-fiction. Varför skriver vi? Vi älskar det vi skriver om, till exempel Harry Potter, varför vill vi förändra något vi älskar? berättar han.

Det blir också uppvärmningsövningar där deltagarna får grotta ner sig i de originalverk de väljer och utifrån det skapa fan-fiction.

– Vi kommer att diskutera vad som skapas och varför vi väljer det vi väljer. Alla som vill kommer få konstruktiv kritik och feedback på vad de skapar när de är här.

Det enda man behöver ha med sig är sig själv och sin fantasi. Skrivarworkshopen är öppen för alla ungdomar från hela Skaraborg.

Förra året startade projektet Fan Cult och tanken är att det ska resultera i den första utställningen när Kulturfabriken öppnar i Skövde.

– Det blir en utställning som påminner om öppna salonger, vi är ute efter att ungdomar som är aktiva inom fan-kultur delar med sig av sina texter, bilder, filmer, foton och kanske kostymer. Det blir ett sätt att visa kulturen som kanske alla inte är så bekanta med, säger museipedagogen Tomas Olausson som beskriver fan-kulturen med att man är gillar något och skapar något eget utifrån det.

På vägen dit hålls ett antal inspirationsdagar och workshops. På lördag är temat fan-fiction. Debutanten Amanda Vargvinge berättar om sin fantasyroman Inzignias ljus och Robin Norén, som läser andra året på game writing på Högskolan i Skövde, håller skrivarworkshop. Han skriver själv fan-fiction.

– Jag kommer att prata om fan-kultur rent allmänt men också lite mer om just fan-fiction. Varför skriver vi? Vi älskar det vi skriver om, till exempel Harry Potter, varför vill vi förändra något vi älskar? berättar han.

Det blir också uppvärmningsövningar där deltagarna får grotta ner sig i de originalverk de väljer och utifrån det skapa fan-fiction.

– Vi kommer att diskutera vad som skapas och varför vi väljer det vi väljer. Alla som vill kommer få konstruktiv kritik och feedback på vad de skapar när de är här.

Det enda man behöver ha med sig är sig själv och sin fantasi. Skrivarworkshopen är öppen för alla ungdomar från hela Skaraborg.